Harrison Ford oslavuje 80 rokov. Stal sa hercom, lebo nič iné nevedel?

Je príkladom toho, aké dokáže byť šťastie vrtkavé, a dôkazom, že to nikdy netreba vzdávať. Keď mal 26 rokov, riaditeľ filmového štúdia Columbia Pictures o ňom povedal, že nemá budúcnosť a nikam to nedotiahne. Aby uživil rodinu, musel si privyrábať ako tesár. Potom však využil šancu a stal sa jednou z najväčších hollywoodskych hviezd. Americký herec Harrison Ford v stredu oslávi 80 rokov.

12.07.2022 06:00
Harrison Ford Foto:
Slávny americký herec Harrison Ford napriek vysokému veku stále nakrúca.
debata

Aj keď nakrútil vyše 60 filmov, do povedomia divákov sa zapísal najmä ako pilot vo vesmírnej ságe Hviezdne vojny či ako archeológ v známej filmovej sérii Indiana Jones. Jeho kariéra sa pritom rozbiehala veľmi pomaly a nebyť náhody, možno by ho dnes nikto nepoznal.

Hviezda s dlátom v ruke

Keď sa Forda už ako slávneho umelca pýtali, prečo sa stal hercom, odvetil, že preto, lebo v ničom inom nevynikal. A naozaj to tak vyzeralo. Na svet prišiel 13. júla 1942 v Chicagu v rodine bývalých hercov. V škole dosahoval iba priemerné výsledky, podobne ako v športe.

Harrison Ford Čítajte viac Harrison Ford záchranca! Pomohol žene pri dopravnej nehode

Na strednej škole pôsobil v školskom rozhlase a na univerzite, kde študoval filozofiu, začal hrať divadlo – údajne, aby prekonal svoju plachosť. Tak sa mu to zapáčilo, že sa v roku 1964 rozhodol zanechať štúdium a skúsiť šťastie v Los Angeles.

Harrison Ford vo filme Star Wars: Epizóda V - Impérium vracia úder (1980).

Chcel sa presadiť ako herec, ale rýchlo pochopil, že to nebude ľahké. Podpísal síce zmluvu so štúdiom Columbia Pictures, no za 150 dolárov týždenne dostával iba bezvýznamné úlohy – niekedy len ako komparzista, ktorého ani neuviedli v titulkoch. Ford však potreboval živiť rodinu – manželku s dvoma synmi, preto sa sám priučil remeslu a zarábal si ako tesár.

Americký herec Harrison Ford Čítajte viac Takmer 80-ročný Harrison Ford sa zranil na pľaci! Nakrúcanie Indiana Jonesa sa prerušuje

Vďaka práci s drevom sa napokon rozbehla i jeho kariéra. Pri stavbe kulís pre filmové štúdio MGM si ho všimol začínajúci režisér a scenárista George Lucas, ktorý ho obsadil do svojho druhého filmu Americké grafiti (1973). Ford tam zaujal, ale zlom v jeho živote ešte neprišiel. Stále hral vedľajšie úlohy a popritom pracoval ako tesár.

Harrison Ford má osemdesiat

Aj keď sa kariéra Harrisona Forda rozbehla pomerne neskoro, rýchlo si to vynahradil a dnes patrí k najobľúbenejším hollywoodskym hercom.

Fotogaléria
Americký herec Harrison Ford.
Harrison ford v novom Volaní divočiny.
+23Harrison Ford a Tiffany Haddish počas premiéry...

Nakoniec mu pomohla náhoda. Lucas si ho najal, aby pomohol s čítaním scenára na konkurze do prvého filmu zo série Hviezdne vojny (1977). Keď mu potom Ford vyrábal z dreva knižnicu, recitoval celé pasáže z pripravovanej snímky a prekvapený režisér zrazu zistil, že našiel svojho hrdinu Hana Sola. „George Lucas bol zdrojom, z ktorého pramenila celá moja kariéra,“ priznal neskôr herec.

Harrison Ford Čítajte viac Piaty Indiana Jones sa začne nakrúcať v lete, tvrdí Harrison Ford

Prvá epizoda „Star Wars“ zožala obrovský úspech a z Forda, ktorý mal vtedy už 35 rokov, urobila hviezdu. Lucas ho navyše zoznámil s uznávaným režisérom Stevenom Spielbergom a ten si ho vybral za predstaviteľa ďalšej legendárnej postavy Indianu Jonesa v dobrodružnej snímke Dobyvatelia stratenej archy (1981). Po týchto trhákoch mohol už Ford tesárske náčinie úplne odložiť.

Scéna z filmu Dobyvatelia stratenej archy (1981), kde prvý raz stvárnil neohrozeného archeológa a dobrodruha Indianu Jonesa.

Okrem štyroch pokračovaní Hviezdnych vojen a troch Indianu Jonesa sa objavil napríklad vo filmoch Oddiel 10 z Navarone (1978), Blade Runner (1982), Svedok (1985), za ktorý si vyslúžil jedinú nomináciu na Oscara, Pobrežie moskytov (1986), Buldog (1988), Podozrenie (1990), Myslite na Henryho (1991), Vysoká hra patriotov (1992), Utečenec (1993), Jasné nebezpečenstvo (1994), Tichý nepriateľ (1997), Air Force One (1997), Šesť dní, sedem nocí (1998), Pod povrchom (2000), K-19: Stroj na smrť (2002) či Kovboji a votrelci (2011).

Zanietený ochranca prírody

Ford sa osvedčil ako všestranný herec, ktorému vyhovuje každý žáner od romantickej komédie cez dobrodružnú snímku až po sci-fi alebo triler. Pre filmárov sa stal zárukou kvality a podľa Guinnessovej knihy rekordov bol v roku 2001 najbohatším hercom na svete. Je známy aj tým, že veľa kaskadérskych kúskov vo filmoch stvárňoval sám.

Ako detektív skrývajúci sa v komunite Amišov v krimitrileri Svedok (1985). Za túto úlohu získal svoju jedinú nomináciu na Oscara.

Jeho treťou manželkou je herečka Calista Flockhart, s ktorou má adoptovaného syna, z predošlých vzťahov má štyri deti. Angažuje sa v politike – vytrvalo podporuje demokratov, kritizuje Donalda Trumpa a bojuje za obmedzenie predaja zbraní v USA. Je vášnivým pilotom, no aj veľkým ochrancom prírody. Polovicu svojho 320-hektárového ranča vo Wyomingu daroval prírodnej rezervácii.

V trileri Utečenec (1993) si zahral neprávom odsúdeného neurochirurga, ktorý sa snaží dokázať svoju nevinu.

Napriek jubileu sa nechystá odpočívať. V súčasnosti nakrúca dva televízne seriály – jeden o Yellowstoneskom národnom parku a druhý s názvom Shrinking o psychoterapeutovi postihnutom Parkinsonovou chorobou. Na budúci rok by sa mal v kinách – už po piaty raz – predstaviť ako Indiana Jones v projekte, ktorý pre pandémiu koronavírusu niekoľkokrát odsúvali.

Harrison Ford v Indonézii, kde kritizoval vládu... Foto: Showtime
30-podval ford Harrison Ford v Indonézii, kde kritizoval vládu za nedostatočnú ochranu prírody.

Starobu Ford nepovažuje za nič hrozivé, naopak, hľadí na jej pozitívne stránky. „Čím je človek starší, tým viac spravil chýb, z ktorých sa môže poučiť,“ vysvetlil s humorom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #Harrison Ford #Indiana Jones #Hviezdne vojny #Star Wars #80. narodeniny #80 rokov