V Iráne zatkli filmového režiséra Panahího, má si odpykať starý trest

V Iráne uväznili svetoznámeho filmového režiséra Džafara Panahího. Má si odpykať šesťročný trest väzenia, ku ktorému bol odsúdený v roku 2011 za protivládnu propagandu. Je tretím iránskym filmárom, ktorý sa od soboty ocitol za mrežami. Proti Panahího zatknutiu protestovali organizátori filmových festivalov v Benátkach a Berlíne.

13.07.2022 09:00
 Džafar Panáhí Foto:
Iránsky režisér Džafar Panáhí na archívnej snímke zo 17. februára 2006.
debata

Panahí získal niekoľko medzinárodných ocenení – v roku 2015 Zlatého medveďa na festivale v Berlíne za film Taxi Teherán, v roku 2000 Zlatého leva v Benátkach za film Kruh.

Už minulú sobotu bol v Iráne zatknutý režisér Mohammad Rasúlof, ktorý je podozrivý z ohrozenia verejného poriadku. Aj on má Zlatého medveďa z Berlinale za film Zlo neexistuje. Irán ho predvlani nepustil do Berlína prevziať si ocenenie. Za rovnaký prečin skončil skončil za mrežami aj Rasúlofov kolega Mostafa Alí Ahmad.

62-ročný Panahí je považovaný za jedného z najznámejších iránskych disidentov. Do úradu prokurátora bol predvolaný v pondelok večer v súvislosti so zatknutím svojich kolegov, ale bol takisto zadržaný. Prevezený bol údajne do väznice Evín, kde si má odpykať trest z roku 2011.

Vtedy bol potrestaný za šírenie protivládnej propagandy a dostal 20-ročný zákaz natáčať a vycestovať z krajiny. AP napísala, že rozsudok nebol naplnený a Panahí stále natáčal tajne bez toho, aby predkladal scenáre k schváleniu. Snímky sa premietali v zahraničí.

Proti jeho súčasnému zadržaniu protestovali organizátori Berlinale. „Sme ohromení a rozhorčení. Panahího zatknutie je ďalšie porušenie práva na slobodné vyjadrenie a slobodnú tvorbu,“ uvádza sa vo vyhlásení organizátorov.

Tvorcovia benátskeho festivalu požiadali o okamžité režisérovo prepustenie. Festival je súčasťou benátskeho bienále a vo vyhlásení organizátorov festivalu sa uvádza: „Benátske bienále pripojilo hlas k mnohým ďalším, ktoré sa zdvihli vo svete k odsúdeniu útlaku a vysloveniu požiadavky okamžitého prepustenia zatknutých režisérov.“

Agentúra AFP k tomu napísala, že vyhlásenie bolo vydané v dobe, keď taliansky minister zahraničia Luigi Di Maio prijal v Ríme svojho iránskeho kolegu Kosejna Amírabdolláhjána. Taliansky minister sa však o zadržaných v Iráne nezmienil.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Irán #Džafar Panáhí