Recenzia filmu Hádkovci: Bitka o majetok nad smrteľnou posteľou

Rozdielne povahy a nevyslovené krivdy sú dodnes nevyčerpateľným zdrojom pre žáner komédie. To je aj prípad nového filmu Vojtěcha Moravca Hádkovci, ktorého názov sám osebe prezrádza, čo bude jeho hlavnou pointou. Pomerne jednoduchý námet vo výsledku celkom dobre funguje.

14.07.2022 08:00
Hádkovci Foto:
Bratia David (Hynek Čermák) a Adam (Jakub Prachař) sú pod papučou.
debata

Manželia pod papučou

Dedko leží vo vážnom stave v nemocnici a nevyzerá to s ním dobre. Preto je úplne prirodzené, že jeho rodina myslí v prvom rade na…jeho byt. Namiesto toho, aby sa spoločne stretli nad dedkovou posteľou, sa jeho dvaja vnuci s manželkami okamžite vyberú do jeho bytu, aby ho poctivo premerali a zistili, koľko na ňom budú môcť zarobiť. Vedúce postavenie majú v oboch vzťahoch manželky, ktoré všetko organizujú, zatiaľ čo ich poslušní muži „šúchajú papučami“.

Adam (Jakub Prachař) je tichý a napriek dobrému vzdelaniu má finančné problémy. Jeho žena Sylvie (Sandra Nováková) predstavuje dnes už takmer vyhynutý stereotyp nevzdelanej hlupane, ktorej sa často pletú slová a ich významy, a z ktorej si uťahuje celá rodina. Ide jednoducho o postavu, na ktorú by ste bežne narazili v americkej komédii zo strednej školy spred dvadsiatich rokov.

Trailer k filmu Hádkovci.

Na druhej strane stojí David (Hynek Čermák), ktorý sa v prvých úsekoch snímky takmer nijako neprejavuje a svojím správaním je podobný bratovi – obaja len ticho plnia pokyny svojich ráznych manželiek. Neskôr sa však ukáže, že David je na rozdiel od svojho brata nevzdelaný, svojou manuálnou prácou si však zarobí výrazne lepšie – a navyše patrí k nasledovníkom dezinformácií a názorov krajnej pravice.

Jeho postava je tak zrejme jediným aktualizačným prvkom filmu, ktorý reaguje na aktuálne dianie v spoločnosti. S manželkou Terezou (Jitka Čvančarová) tvoria podobne kontrastujúci pár, akým sú Adam so Sylviou. Tereza je svojrázna, hrdá a ambiciózna žena, ktorá si nenechá ujsť žiadnu príležitosť na vyrieknutie ostrej poznámky na Sylvin účet.

Nuž a napokon sa k stretu tejto idylickej rodinky pripojí ešte Adamov a Davidov otec (Ondřej Pavelka), ktorý nad svojimi synmi len bezmocne krúti hlavou.

Rodina verzus peniaze

Celý dej sa odohráva v dedkovom byte, ktorý vďaka klasickým farebným tapetám poskytuje naozaj pestré vizuály. Navyše sa v ňom nachádza mnoho zachovaných kusov nábytku typických z čias socializmu, ktoré divákovi ponúkajú príjemnú dávku nostalgie.

V uzavretom priestore sú hlavní hrdinovia nútení čeliť nepríjemným situáciám prameniacim zo vzájomných sporov. Spočiatku sa to snažia uhrať falošnými úsmevmi a milými slovami, no čoskoro ich poháre trpezlivosti pretečú.

Tomu je prispôsobené aj tempo deja, ktoré sa postupne zrýchľuje, až napokon vyvrcholí v zúrivom výbuchu emócií. Tvorcom sa podarilo zakomponovať do filmu niekoľko naozaj vtipných situácií, pričom sa zároveň nezabudli venovať ani vážnej téme tvoriacej pozadie celej situácie.

Bontonfilm, Hadkovci, pr, nepouzivat Čítajte viac Nápad natočiť komédiu o rozhádanej rodine vznikol počas lockdownu. Do kín prichádzajú Hádkovci

Rodina si napokon vykričí (a vymláti) všetko, čo má na srdci, a zdá sa, že to pomohlo. Jednou z hlavných myšlienok filmu je tá, že aj nepríjemné veci je potrebné vysloviť nahlas, aby sa v nás nehromadili. Inak to totiž môže mať naozaj katastrofické následky. Ak navyše ide o rodinu, je to ešte naliehavejšie.

Druhým zásadným bodom snímky je otázka morálky. Hrdinovia sa na konci musia pozrieť do zrkadla a uvedomiť si, ako sa správali. Majetok bol pre nich dôležitejší, než posledné chvíle dedka, ktorý v ich životoch dovtedy zastával významné miesto. Otázkou však zostáva, či ide o problém zakorenený v nás ľuďoch, alebo jednoducho žijeme v dobe, ktorá nás do takéhoto bezcitného správania núti.

Charizmatický herecký výkon predviedla predovšetkým Jitka Čvančarová, ale aj ostatným ich úlohy výborne sadli. Hádkovci je príjemná oddychovka, pri ktorej sa zasmejete a zároveň zamyslíte nad tým, čo má v živote skutočnú hodnotu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Hádkovci