Dokumentarista Jaro Vojtek cíti hlad po poznaní

Dokumentaristu Jara Vojteka čaká v lete dosť práce. Venuje sa totiž hneď dvom filmovým projektom. A jeden z nich je dokonca hraný.

07.07.2012 05:00
Jaro Vojtek (41) je režisérom dokumentu... Foto:
Jaro Vojtek (41) je režisérom dokumentu Hranica, ktorý uviedla do kín Asociácia slovenských filmových klubov.
debata

"Nachádzam sa vo fáze príprav nakrúcania celovečerného hraného poviedkového filmu Deti. Tretinu, čiže jednu poviedku už síce máme natočenú, ale najintenzívnejšie nakrúcanie prichádza na jeseň a v zime. Popritom dokončujem dokument Tak ďaleko, tak blízko. Je o rodičoch a ich deťoch, ktoré majú autizmus.

Sú to tematicky ťažké, vyčerpávajúce projekty. Už mám v sebe veľký deficit „nasávania“. No určite nebudem relaxovať pred televízorom. Radšej skočím k jazeru, kde si pri vode niečo prečítam. Bol som pracovne veľmi vyťažený a teraz v sebe cítim prázdnotu, hlad po poznaní – túžim si prečítať dobrú knižku, ísť do divadla… Málo som sa stretával s kamarátmi, preto v lete s najbližšími z nich organizujem splav po Dunaji.

Človek nemusí precestovať obrovské vzdialenosti, aby si oddýchol. Niekedy stačí malá zmena priestoru, aby si našiel najmä pokoj pre samého seba. Aby sa duchovne upokojil, zamyslel sa nad sebou, nad svojím životom. Zastaviť sa na chvíľu a zrelaxovať svoje vnútro. Zhodnotiť svoje konania, čo robím, čím sa zaoberám, zamyslieť sa, ako vystupujem a či neubližujem svojim známym, priateľom, rodine, láske…

Rád by som stihol Letnú filmovú školu v Uherskom Hradišti, kde sa dá vidieť množstvo filmov, ale sa aj stretnúť s tvorcami, čo je vždy veľmi inšpirujúce. Určite pôjdem do Banskej Štiavnice na 4 živly, kde je veľa zaujímavých filmových workshopov. Tento rok je téma Hranice, tak budem mať diskusiu k môjmu dokumentu Hranica. Je to dobrý pocit, že film žije aj roky po svojej premiére. Ale i hudba mi dodáva veľa energie, preto chcem ešte stihnúť festival autentickej rómskej hudby – Balval Fest v Kokave nad Rimavicou.

debata chyba