Recenzia: Ozvem sa neskôr, volá mi duch

Jeden z najočakávanejších hororov tohto roka práve zavítal do slovenských kín. Film s názvom Čierny telefón, ktorý inšpirovala rovnomenná poviedka Joea Hilla z roku 2004, je precízne spracovaným dielom a rozhodne si zaslúži pozornosť.

16.07.2022 08:00
Čierny telefón Foto:
Ethan Hawke zažiaril v úlohe únoscu a vraha detí Chytača.
debata

Prepracované postavy

Režisér Scott Derrickson je vo svete hororu ako doma. Jeho snímka Sinister je považovaná za jeden z najdesivejších filmov vôbec, okrem neho režíroval tiež Zbav nás zlého (2014) či Exorcizmus Emily Rose (2005). Opäť spojil sily s hercom Ethanom Hawkeom, ktorý v Sinistrovi stvárnil hlavného hrdinu. Tentoraz sa z neho však stáva obávaný zloduch, ktorý unáša deti.

Protagonistom snímky je dospievajúci chalan Finney (Mason Thames) žijúci so svojím otcom Terrenceom (Jeremy Davies) a sestrou Gwen (Madeleine McGrawová). Súrodenci žijú v neustálom strachu z otca, ktorý máva násilnícke sklony a navyše sa často uchyľuje k alkoholu. Tvorcovia sa však šikovne vyhli typickému jednodimenzio­nálnemu zobrazeniu „zlého rodiča“, ktorého by divák mohol bez hlbšieho rozjímania odsúdiť.

Trailer k filmu Čierny telefón.

Terrence sa nedokázal vyrovnať so stratou svojej manželky, čo sa výrazne odrazilo na jeho psychickom stave. Napriek tomu mu na jeho deťoch záleží a vo viacerých momentoch dokáže prejaviť svoju zraniteľnosť a ľútosť nad tým, ako sa správa. Jeho činy sa týmto, samozrejme, nedajú ospravedlniť. Treba ale poukázať na fakt, že tvorcovia si v tomto prípade zvolili náročnejšiu cestu.

Finney a Gwen majú unikátne súrodenecké puto, ktoré sa len tak nevidí. Vzájomne sa podporujú v zložitej situácii s otcom a zároveň sa ako najlepší priatelia rozprávajú o škole, priateľoch či prvých láskach. Ide o veľmi autentické stvárnenie, ktoré sa vyhýba akémukoľvek gýču či naivite.

Netýka sa to však len Finneyho a Gwen, ale aj ostatných detí. S problémami každodenného života sa vyrovnávajú veľmi vyspelo a dalo by sa dokonca povedať, že sú oveľa rozumnejšie ako dospelí. Násilný alkoholik, neschopní detektívi a chlapík, ktorý sa neúspešne snaží pátrať po unesených deťoch na vlastnú päsť – ani jeden z nich nemá situáciu pod kontrolou.

Čo je to duch?

Keď sa Finney stane obeťou únosu tajomného Chytača (Ethan Hawke), dostáva sa do suterénu, kde nie je nič okrem matraca a starého čierneho telefónu. Chytač je zaujímavou postavičkou – k svojim obetiam sa miestami správa priateľsky, manipulatívne sa pohráva so slovíčkami a zároveň sa im vyhráža hroznými trestami. Jeho imidž tvorí diabolská maska – niekedy ju nosí celú, inokedy len vrchnú alebo spodnú časť, čo je vskutku unikátnym špecifikom.

Prostredníctvom telefónu nachádzajúceho sa v suteréne komunikuje Finney s Chytačovými predchádzajúcimi obeťami. Každá z nich sa nejako pokúsila utiecť, no ani jednej sa nepodarilo plán dokončiť. Ich duchovia nie sú takí, na akých sme zvyknutí z väčšiny hororových snímok.

Mason Thames a Madeleine McGraw vo filme Čierny...
Čierny telefón
V okolí Denveru začne úradovať...
+2Ethan Hawke ako The Grabber vo filme Čierny...

Keď vykresľujú to, kde sa nachádzajú, naháňa to zimomriavky – sú na neurčitom mieste, zmätení natoľko, že si nepamätajú ani vlastné meno. Navyše často opakujú tie isté vety, ktoré v nich zrejme počas života zanechali silný pocit.

Dokonale sa na nich preto hodí definícia od Guillerma del Torra: „Čo je to duch? Tragédia odsúdená na to, aby samu seba opakovala znovu a znovu? Možno okamih bolesti. Niečo mŕtve, čo sa zdá nažive. Emócia zastavená v čase.“

Zatiaľ čo je Finney uväznený, pátra po ňom okrem polície aj jeho sestra Gwen. Ide o veľmi bystré dievča, ktoré má vo filme viacero vtipných momentov prameniacich v jej ostrej a nebojácnej povahe. Gwen po svojej matke zdedila zvláštnu schopnosť, vďaka ktorej dokáže v snoch vidieť to, čo iní nevidia.

Napokon si zo situácie pomôžu deti samy, dospeláci sa nijako nevyznamenali. Film je koniec koncov natočený z ich pohľadu, čo je badateľné aj na postave Robina (Miguel Cazarez Mora). Ide o obávaného drsňáka so zlatým srdcom, ktorý je s Finneym kamarát. Robin ho chráni pred šikanovaním, Finney ho na revanš doučuje matematiku.

Robin vystupuje v príbehu takmer ako nejaká paródia na dospievajúceho hrdinu. Ak sa na to však pozrieme detskými očami, vidíme v jeho postave odkaz na človeka, akého raz poznal každý z nás. Študent vyššieho ročníka, o ktorom sa medzi ostatnými šíria priam legendy, a ku ktorému človek jednoducho musí cítiť obdiv. Presne to stelesňuje Robin.

Čierny telefón vyniká okrem originálneho príbehu a skvelých hereckých výkonov tiež pestrou kinematografiou a hudbou, ktoré autenticky približujú obdobie 70. rokov 20. storočia, do ktorých je dej zasadený. Derrickson by mal v tvorbe hororov jednoznačne pokračovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #horor #Čierny telefón