Oľga Feldeková: Možno si s Milanom Lasicom zatancujeme na druhom svete

Uplynul rok od smrti Milana Lasicu. 18. júla 2021 zomrel v divadle, ktoré miloval. Chýba publiku aj Oľge Feldekovej, ktorá sa s ním stretla tesne pred smrťou u Eleny Vacvalovej. Vrátili sme sa k tým okamihom a Oľga Feldeková pridala ďalšie spomienky na kolegu a kamaráta.

17.07.2022 06:00
Sedmička Foto:
Milan Kňažko, Oľga Feldeková, Milan Lasica, Eňa Vacvalová a Marián Leško tvorili pevnú súčasť relácie Sedem s r. o.
debata

Predtuchy a znamenia

„Eňa Vacvalová pozvala vtedy na večeru našu najužšiu zostavu. Milana Lasicu, Mariánka Leška a mňa. Pôvodne to malo byť v nedeľu, ale Milan nemohol, lebo vtedy vystupoval v Štúdiu L+S. Navrhli sme, že sa teda stretneme až po prázdninách. Povedal nám, že tak dlho nevydrží, radšej nech sa stretneme o deň skôr, tak sa z nedele stala sobota. Bol to úžasný večer aj s ohňostrojom. Strhla sa totiž búrka a blesky lietali nad Eninou záhradou.

Zabávala nás aj Enina mačka. Je asi psychicky narušená, lebo ignoruje všetkých ľudí, aj domácich. Na počudovanie si k Milanovi prisadla a nechala sa hladkať. Autistka, a taká prítulná, poznamenala som. Mačka sa urazila, vyskočila a ako urazená žena odkráčala. Keby dočiahla na kľučku, tresla by dverami. O chvíľu ju to prešlo a vrátila sa k Milanovi.

Zľava: Milan Lasica, Milan Kňažko a Oľga...
Zľava: Milan Lasica, Milan Kňažko a Oľga Feldeková Zľava: Milan Lasica, Milan Kňažko a Oľga Feldeková - v relácii Sedem s r. o.

Keď som o tom neskôr rozmýšľala, zišlo mi na um, či tá mačka autistka už nevedela, čo sme ani my, ani Milan netušili. O deň, vlastne len o niekoľko hodín, už Milan nebol medzi nami. A ešte niečo zvláštne: V nedeľu večer nám s obrovským rachotom spadla knižnica. Bolo to v tú hodinu, keď sa Milan v Štúdiu L+S naposledy ukláňal."

Rád cestoval vlakom

Diváci mohli vidieť program s Milanom Lasicom po celom Slovensku. Sedmička cestovala spolu a bolo to vždy ako výlet, panovala dobrá nálada, rozprávali sa žarty. Celá partia chodievala autom, ale bola aj na vzdialenejších miestach, ba aj v zahraničí a vtedy sa šlo vlakom. „Okrem vystúpení každý týždeň v televízii sme chodili na zájazdy po Slovensku, dokonca sme boli v Londýne a Manchestri," rozpráva Oľga Feldeková.

Najlepšie príbehy zo Sedem s r. o.

„Milan, ktorý mal povesť skôr uzavretého človeka, býval na cestách uvoľnený, veselý, kamarátsky a vďačne sa zasmial na každej hlúposti, ktorú niekto z nás povedal. Rád cestoval vlakom, lebo jeho starý otec bol železničiar. Vraj keď sa mu narodil syn (Milanov otec), ten Milanov starý otec išiel ohlásiť potomka na matriku. Po zaznamenaní všetkých potrebných dát sa ho matrikárka opýtala, ako sa volá manželka. Zamyslel sa, pokrčil plecami a vraj povedal: Ja ju volám Dušinka. Mal Milan teda po kom zdediť vtip!“

Stačila krátka veta

Keď Oľga Feldeková začínala v relácii Sedem s. r. o., všetci konštatovali, že na svoj vek a päť detí vyzerá výborne. To sa nezmenilo, hoci jej roky pribudli a život ju aj potrápil, Stále je vtipná a pôvabná. Ako dlho je už vlastne na obrazovke?

„Ja som chodila do Sedem s. r. o. s Milanom dvadsať rokov, zakrátko prišiel Marián Leško a o nejaký čas Eňa. Boli sme skoro ako rodina. Možno nie všetko, ale veľa sme o sebe vedeli a väčšinou veselé veci. Ale raz ma predsa len Milan dojal. Keď som vynechala sedmičku, lebo som ležala v nemocnici, poslal mi SMS: Chýbaš tu. O to rýchlejšie a s radosťou som sa medzi vzácnych kamarátov vrátila.“

Ďuro Balogh Čítajte viac Lasica a Satinský uznávali aj mäkké f

Kolegovia zo sedmičky poznali Milana Lasicu v súkromí a v zákulisí, videli, ako ho prijímajú ľudia v teréne. „Milana ľudia milovali. Niekedy stačilo, že povedal vetu alebo len slovo, a obecenstvo sa zabávalo. Pri našich vystúpeniach sa striedali speváčky. Raz jedna spievala veľmi smutnú baladu, Milan sa ku mne obrátil a povedal: Smiem prosiť? No už je to len spomienka. Taká nedokončená. Možno si zatancujeme na druhom svete."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lasica #Oľga Feldeková