Rozhovor princa Andrewa o Epsteinovi sa stal námetom nového filmu

V Británii sa pripravuje film o rozhovore britského princa Andrewa, ktorý poskytol v roku 2019 stanici BBC v snahe očistiť svoje meno kvôli stykom s americkým miliardárom Jeffreym Epsteinom a obvineniam, že sa sám zapojil do sexuálneho zneužívania maloletých. Informoval o tom The Guardian. Kauza 62-ročného syna Alžbety II. otriasla povesťou kráľovskej rodiny a princ Andrew kvôli nej zanechal verejných povinností.

16.07.2022 16:00
Princ Andrew Foto: ,
Princ Andrew.
debata

Snímka bude rozprávať o tom, ako producenti relácie Newsnight zaisťovali a realizovali rozhovor s mladším bratom princa Charlesa, ktorý neskôr britské médiá označili ako „katastrofálny“. Interview, ktoré viedla moderátorka Emily Maitlisová, bolo všeobecne vnímané ako úlovok pre reláciu vysielacej spoločnosti BBC.

Princ Andrew sa v rozhovore po prvýkrát k škandálu verejne vyjadril pred kamerou. Vojvoda z Yorku vtedy uviedol, že ľutuje času stráveného s Epsteinom, ktorý tri mesiace predtým spáchal v newyorskej väznici samovraždu po tom, čo skončil vo väzbe kvôli obvineniu zo sexuálneho zneužívania mladistvých.

Andrew však tiež dodal, že samotného priateľstva s Epsteinom neľutuje, pretože viedlo ku konexiám, ktoré boli „v skutočnosti veľmi užitočné“. V rozhovore sa tiež neospravedlnil Epsteinovým obetiam a odmietol obvinenie, že v minulosti sexuálne napadol vtedy maloletú Američanku Virginiu Giuffreovú.

Interview s princom Andrewom.

Andrew sa v polovici februára s Giuffreovou dohodol na mimosúdnom vyrovnaní, podľa médií vo výške miliónov dolárov. Žena tvrdila, že princ ju niekoľkokrát sexuálne zneužil, keď mala 17 rokov. Napriek tomu, že Andrew obvinenie dodnes odmieta, mu kráľovná už skôr odobrala vojenské hodnosti a zbavila ho oficiálnych povinností.

Andrew tiež počas rozhovoru učinil rad vyhlásení, ktoré médiá zhodnotili ako prinajmenšom zvláštne. Člen kráľovskej rodiny napríklad uviedol, že pri tanci v londýnskom klube s Guiffreovou nemohol byť spotený, pretože dočasne stratil schopnosť potiť sa po „predávkovaní adrenalínom“ počas vojny o Falklandy.

Scenár k snímke s názvom Scoop, ktorý sa má začať natáčať v novembri, píše podľa serveru Deadline Petter Moffat. V minulosti napísal scenár napríklad k dokumentu BBC Hawking o Stephenovi Hawkingovi. Podľa Moffata bude film hovoriť o tom, ako relácia Newsnight interview s princom Andrewom získala a o jeho natáčaní. Otázkou má byť tiež to, prečo princ Andrew s rozhovorom vôbec súhlasil.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #princ Andrew #Jeffrey Epstein