Iránsky režisér Džafar Panáhí si musí odsedieť šesť rokov za mrežami

Šesťročný trest väzenia si musí odpykať uznávaný iránsky filmový režisér Džafar Panáhí, ktorého zatkli minulý týždeň v Teheráne. Tento verdikt mu súd vymeral už v roku 2010. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na utorkové vyhlásenie iránskeho súdu.

19.07.2022 12:15
Jafar Panahi so Strieborným medveďom, ktorého... Foto:
Džafar Panáhí na archívnej snímke s cenou, ktorú získal na festivale v Berlíne.
debata

„Panáhího v roku 2010 odsúdili na celkovo šesť rokov väzenia…, a preto ho umiestnili do zadržiavacieho strediska v Evíne, aby si tam odpykal trest,“ povedal novinárom hovorca súdu Masúd Setáješi.

Panáhího pred 12 rokmi usvedčil iránsky súd z protištátnej propagandy pre jeho podporu protivládnych protestov, ako aj pre viaceré jeho filmy, v ktorých kritizoval súčasný Irán. Dostal zákaz nakrúcať filmy a opustiť krajinu. Vo väzení si však odsedel len dva mesiace a následne ho podmienečne prepustili, pričom toto rozhodnutie bolo možné kedykoľvek odvolať.

Šesťdesiatdvaročný iránsky filmár získal viacero prestížnych ocenení vrátane hlavnej ceny filmového festivalu Berlinale – Zlatého medveďa, ktorého dostal v roku 2015 film Taxi Teherán. Ani jedno z medzinárodných ocenení si však v dôsledku zákazu opustiť krajinu nemohol prevziať.

 Džafar Panáhí Čítajte viac V Iráne zatkli filmového režiséra Panahího, má si odpykať starý trest

Panáhího zatkli 11. júla, keď sa išiel na prokuratúru informovať o vývoji situácie okolo zadržania iného oceňovaného iránskeho filmára, Mohammada Rasúlofa. Toho v súvislosti s protestmi, ktoré vyvolalo májové zrútenie nedokončenej budovy v prístavnom meste Ábádán, zadržali spolu s ďalším iránskym filmárom Mostafom Ahmadom.

Skupina iránskych filmárov vtedy zverejnila otvorený list, kde bezpečnostné sily vyzvala, aby „zložili zbrane“ a nezasahovali voči obyvateľom, ktorých rozhorčili korupcia, krádeže, neefektívne riadenie a represie súvisiace s pádom budovy v Ábádáne. Pri tomto stavebnom nešťastí zahynulo 43 ľudí.

Na ceste, film Čítajte viac Nový film Na ceste má slzy pre Irán

Na Panáhího zatknutie reagovali svetoznáme filmové festivaly. Napríklad organizátori vo francúzskom Cannes „rázne odsúdili“ jeho zadržanie, ako aj „vlnu represií, ktorá v Iráne zjavne prebieha voči umelcom“. Benátsky filmový festival vyzval na „okamžité prepustenie“ spomínaných režisérov a nemecký festival Berlinale uviedol, že je z tohto zatýkania „vydesený a pobúrený“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #režisér #Džafar Panáhí