Začne sa bitka o Mickey Mousea? Právna ochrana čoskoro vyprší

Najslávnejšia kreslená postavička na svete sa otvára verejnosti. V januári 2024 vypršia autorské práva na najstaršiu podobu Mickey Mousea, čo znamená, že stratí právnu ochranu. Týka sa to však iba jeho pôvodnej verzie, ktorá sa objavila v prvom animovanom filme Parník Willie v roku 1928. Dnešný Mickey Mouse už vyzerá trochu inak a práva naň stále vlastní Spoločnosť Walt Disney.

20.07.2022 07:00
Mickey Mouse Foto:
Legendárna postavička myšiaka Mickeyho sa objavila v prvom animovanom filme Parník Willie v roku 1928. Dnešný Mickey Mouse už vyzerá trochu inak.
debata

Témou sa v poslednom čase zaoberali najmä americké médiá. Ako upozornili, v USA síce autorské práva na originálne diela platia až 70 rokov po smrti tvorcu, ale pre tie, ktoré sú anonymné alebo ich vytvoril bežný zamestnanec v rámci svojej práce, sa ako ochranná lehota berie 95 rokov od ich vzniku. A táto hranica platí aj pre diela zverejnené pred rokom 1978, čo je i prípad legendárneho myšiaka.

Mickey Mouse Steamboat Wille

Parník Willie, prvý animovaný (čiernobiely) film so zvukom, ktorý netrval ani osem minút, mal premiéru v novembri 1928. Považujú ho za filmový debut Mickey Mousea, no slávny Walt Disney (1901 – 1966) ho nakreslil trochu inak ako neskoršie verzie. Nemá až také oblé tvary, je útlejší. Mierne sa líši aj končatinami, očami či nosom, ktorý je špicatejší.

Walt Disney Čítajte viac Walt Disney - muž, ktorý vyvážal smiech

O dva roky sa táto pôvodná podoba animovaného hrdinu stane „verejnou“, takže ju firmy aj umelci budú môcť voľne používať. Napriek tomu si budú musieť dávať pozor na isté obmedzenia.

„Mickey Mouse, ako ho poznáme, vo farbe s rukavicami a topánkami, nevstúpi do verejnej sféry,“ varoval v týždenníku Newsweek právnik Marc Jonas Block. Neskoršie podobizne postavičky vrátane jej súčasného vzhľadu budú podľa neho stále chrániť autorské práva.

Lady a Tramp Čítajte viac Pozor na staré disneyovky! Vraj sú rasistické

Ďalší problém je v tom, že Spoločnosť Walt Disney obľúbenú figúrku používa ako logo. Je totiž rozdiel medzi autorskými právami na produkt a obchodnou značkou (ochrannou známkou).

The Mad Doctor - Mickey Mouse (1933)

„Pôvodnú postavičku Mickey Mousea môžete použiť, aby ste si vytvorili vlastné príbehy Mickey Mousea. Ak to však spravíte tak, že si to ľudia spoja s Disneym – čo je pravdepodobné – tak by spoločnosť Disney mohla povedať, že ste porušili jej ochrannú známku,“ vysvetlil pre denník The Guardian právnik Daniel Mayeda z Kalifornskej univerzity. „Autorské práva sú časovo obmedzené, ale obchodné značky nie,“ zdôraznil.

Mickey Mouse - The Worm Turns - 1937

Umelci, ktorí siahnu po Mickey Mouseovi, musia byť preto opatrní. V minulosti však už ukázali, že v tom vedia chodiť. V januári tohto roka napríklad vypršali autorské práva na obľúbenú postavičku Macka Pú, ktorú v roku 1926 pre syna vytvoril anglický spisovateľ Alan A. Milne a nakreslil ju ilustrátor Ernest H. Shepard. Len čo bol tento medvedík „verejný“, dostal sa do reklamy aj do chystaného hororu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walt Disney #Disney #animované filmy #autorské práva #Mickey Mouse