Najstrašidelnejší film natočili cez Zoom. Už ste ho videli?

V roku 2020 vytvorila britská firma Broadband Choices zaujímavý projekt s názvom Science of Scare. Jeho cieľom bolo dopátrať sa, ktorý film je v súčasnosti najstrašidelnejší. K výsledkom sa rozhodli dopracovať vedeckou metódou - na vzorke divákov testovali, pri ktorej snímke majú najvyššiu tepovú frekvenciu.

21.07.2022 06:00
Host Foto:
Snímka z filmu Host.
debata

Vraždiace deti desili najviac

Na prvom ročníku sa zúčastnilo 250 ľudí, ktorí mali za úlohu pozrieť si 40 hororov. Konkrétne snímky vybrali užívatelia Redditu a filmoví kritici. Experiment trval niekoľko týždňov, pričom jeho účastníci boli počas sledovania filmov pod dohľadom medikov a vedcov.

Víťazom prvého ročníka projektu sa stal Sinister z roku 2012. Jeho premisa sama o sebe naháňa zimomriavky – deti, ktoré sú ovládané tajomným démonom, vymýšľajú tie najkreatívnejšie spôsoby, ako vyvraždiť svoje rodiny, pričom si to natáčajú na 8 mm film.

Trailer k filmu Sinister.

Zrejme každý, kto snímku videl, zostal naveky poznačený jump-scare scénou s kosačkou. Navyše je súčasťou soundtracku skladba Gyroscope, ktorá v človeku vyvolá hlbokú úzkosť a znepokojenie.

Počas sledovania filmu Sinister bola priemerná tepová frekvencia divákov 86 BPM a počas najdesivejšieho úseku deja dosiahla až 131 BPM. Na porovnanie – v pokoji dosahuje tep človeka hodnotu zhruba 65 BPM.

Skladba Gyroscope je jednou z najdesivejších vôbec.

Druhé miesto obsadila snímka Insidious s priemernou tepovou frekvenciou 85 BPM. Sinister však v niečom predbehla – divákom počas najvypätejšej scény tĺklo srdce vo frekvencii 133 BPM.

Film V zajatí diabla, ktorý sleduje vyšetrovanie paranormálnych javov, a ktorý je inšpirovaný skutočnými udalosťami, je treťou najstrašidelnejšou snímkou na zozname – tepová frekvencia respondentov dosiahla 84 BPM.

Trailer k filmu Insidious.

Na štvrtom mieste sa umiestnil film Prekliate dedičstvo Ariho Astera, ktorý je podľa viacerých kritikov jedným z najlepších hororov uplynulých rokov. Budovaním napätej atmosféry vrcholiacej v posledných minútach snímky dokázali tvorcovia zvýšiť tep respondentov na hodnotu 83 BPM.

Ďalej sa v desiatke najdesivejších hororov nachádza Paranormal Activity, Neutečieš, V zajatí diabla 2, Babadook, Pád do tmy a Návšteva.

Nový kráľ hrôzy

Minulý rok sa uskutočnil druhý ročník projektu Science of Scare, v ktorom nastalo niekoľko zmien. Okrem 30 filmov, ktoré súťažili v predchádzajúcom ročníku Science of Scare, bolo do užšieho výberu výskumnej vzorky pridaných aj niekoľko noviniek.

Víťaz z roku 2020 prišiel o svoj trón, z ktorého ho zosadil nenápadný, no zároveň inovatívny film Roba Savagea s názvom Host. Snímka zachytáva obdobie pandémie dôvtipným spôsobom – celá je natočená prostredníctvom Zoomu a preto aj trvá presne 60 minút.

Trailer k filmu Host.

Host sa vyznačuje nielen tým, že reaguje na pandémiu, ale aj originálnymi efektmi, ktoré dokázali respondentom zvýšiť tep až na 88 BPM. Počas najstrašidelnejšej scény bola priemerná tepová frekvencia divákov rovnaká ako pri filme Sinister, teda 130 BPM. V tomto ohľade si prvenstvo stále drží Insidious so 133 BPM.

Zaujímavým zistením vedcov podieľajúcich sa na tomto výskume je, že moderný horor je oveľa desivejší než klasika. V top 20 sa umiestnili len tri filmy staršie ako 20 rokov – Nočná mora z Elm Street, Halloween a Texaský masaker motorovou pílou. Exorcista sa do tohto zoznamu bohužiaľ neprebojoval.

Najstrašidelnejšou snímkou natočenou v inom než anglickom jazyku, je argentínsky Aterrados z roku 2017.

Výsledky projektu Science of Scare ukazujú, ktoré z vybraných snímok spôsobujú u divákov najväčšiu hrôzu, nedá sa však s istotou tvrdiť, že ide o najstrašidel­nejšie filmy vôbec. Výskumnú vzorku totiž tvorilo len 40 vstupov, z ktorých väčšina zapadá do kategórie mainstreamového hororu. Ktovie, aké hodnoty by vedci namerali ľuďom, ktorí by si pozreli Srbský film, Traumu či Kráľovnú čiernej mágie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #hosť #horor #Sinister #Science of Scare