Veľa šťastia - kto má odvahu! Nový sexifilm nielen o sexe

Každý človek chce byť milovaný a žiaduci - muž či žena. Lenže ženám akoby roky utekali rýchlejšie. O to viac je dôvod zamyslieť sa, čo sme v živote zmeškali alebo inak: čo všetko sa ešte dá napraviť. Nový britský film Veľa šťastia, pán Veľký je veselým pohľadom na vážne veci a s hviezdnym hereckým obsadením s Emmou Thompson v hlavnej úlohe je skutočne skvelý - a to nielen pre ženy "v zrelom veku".

21.07.2022 07:00
vela-stastia-pan-velky-emma-thompson Foto:
Emma Thompsom ako učiteľka na dôchodku a  Daryl McCormack ako sexuálny pracovník Leo Grande.
debata
Pozrite si trailer k filmu Veľa šťastia, pán Veľký

Keď sa učiteľka odviaže

Hlavnou hrdinkou filmu je bývalá učiteľka Nancy Stokes (Emma Thompson), ktorej už deti vyleteli z hniezda a po manželovej smrti konečne naberie odvahu skúsiť, čo jej v manželskom zväzku nebolo dopriate: dobrodružstvo a dobrý sex. Nikdy si ho poriadne neužila, ani v manželstve, ani mimo neho, a tak dospeje k rozhodnutiu, že nastal najvyšší čas. Pikantné na tom je, že v „zrelom veku“ nereaguje na ponuky rovesníkov, ale radšej si zaplatí služby mladého gigola, ktorého objaví na internete pod menom Leo Grande (pán Veľký). A pripraví si preňho dokonca zoznam všetkých sexuálnych polôh, ktoré by chcela aspoň raz v živote vyskúšať…

Stretnutie serióznej dámy v rokoch (a v rozpakoch) a charizmatického sexuálneho pracovníka (Daryl McCormack) v hotelovej izbe je spočiatku napäté, hoci empatický Leo sa všemožne snaží, aby sa jeho klientka uvoľnila. Neponúka iba svoje telo, ale svoju spoločnosť a vie počúvať. Ona síce nabrala odvahu prísť na nezvyčalné rande, ale zároveň ju stále zväzujú zábrany a vlastne celý jej dovtedajší zošnurovaný život. Jej rozpaky viac než bublinky zo šampanského odháňa Leov čarovný úsmev. Napätie sa často mení na smiech, strach vyvažuje humorom – veď vyhrá ten, kto sa neberie tak vážne.

Hlavnou hrdinkou filmu je bývalá učiteľka Nancy...
Charizmatický sexuálny pracovník vystupuje pod...
+10Stretnutie serióznej dámy v rokoch (a v...

Nahá pred zrkadlom

Pre Nancy nie je vôbec ľahké prekonať ostych, a tak neostane len pri prvom stretnutí. Ich dialógy sú iskrivé a priame, úprimné, hoci obaja vystupujú voči druhému pod falošným menom. A tak okrem vlastného tela jeden pred druhým odhalia aj kus svojho vnútra – žena učiteľka odkryje vzťah k vlastným deťom a muž sexuálny pracovník prizná problémový vzťah k svojej matke.

Nancy celá táto nová situácia rozhodí, no ani profesionál Leo neostane chladný. Oboch ich stretnutie zmení, no nepredstavujte si žiadnu sladkú limonádu. Emma Thompson za svoje herecké výkony už získala dvoch Oscarov a v tomto filme žiari, vo vypätej situácii prechádza celou škálou emócií. Aj jej mladý herecký partner Daryl McCormack, známy z Peaky Blinders, svoju rolu zvláda majstrovsky. Hoci sa dej odohráva v jednej neosobnej hotelovej izbe, je to film nanajvýš intímny. Buďte si istí, že filmová Nancy a Leo vás prekvapia, nech už si pod tým predstavíte, čo chcete.

Napätie sa často mení na smiech, Nancy strach... Foto: Forum Film
vela stastia pan velky Napätie sa často mení na smiech, Nancy strach vyvažuje humorom - veď vyhrá ten, kto sa neberie tak vážne.

Veľa šťastia, pán Veľký je komédia plná šarmantne vtipných dialógov okorenená drámou. Nie je to film primárne o sexe. Hovorí o ženskej sebaúcte a o potrebe blízkosti, o vzájomnej úcte človeka voči človeku. Ruku na srdce: ktorá žena po päťdesiatke sa postaví nahá pred zrkadlo bez strachu, že vyjde na posmech, hoci sama pred sebou? Emma Thompson to ako filmová Nancy dokázala a tiež na to musela nabrať riadnu dávku odvahy. Veľa šťastia, pán Veľký je hlboko ľudský príbeh o tom, čo všetko môžeme v živote stratiť, ak nenazbierame dosť odvahy.

Hodnotenie Pravdy 5/5

Veľa šťastia, pán Veľký/Veľká Británia, 2022 /hrajú: Emma Thompson, Daryl McCormack /réžia: Sophie Hyde/scenár: Katy Brand/kamera: Bryan Mason

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emma Thompson #filmová novinka