Chýba mi kus mozgu, priznala herečka Emilia Clarke

Aj hollywoodske hviezdy majú trináste komnaty. A fanúšikov občas zaskočí, keď im do nich dovolia nazrieť. Tak ako to pred pár dňami urobila britská herečka Emilia Clarke, ktorú preslávil fantazijný seriál Hra o tróny. V rozhovore pre televíziu BBC prezradila, že jej po závažnom ochorení chýba časť mozgu, prekonala stratu pamäti a je vôbec zázrak, že prežila.

22.07.2022 08:00
Emilia Clarke Foto: ,
Emilia Clarke počas udeľovania hereckých cien Britannia Award v Beverly Hills.
debata

„Ten kus môjho mozgu, ktorý už nie je použiteľný… Je pozoruhodné, že som ešte schopná hovoriť, niekedy po častiach, a žiť svoj život celkom normálne bez akýchkoľvek následkov. Som v skutočne, skutočne, skutočne malej menšine ľudí, ktorí to dokážu prežiť,“ zverila sa Clarke v televíznej relácii. Vážne poškodenie mozgu dokazujú i jeho skeny. „Chýba toho dosť, čo ma vždy rozosmeje,“ dodala 35-ročná herečka.

Dôvodom jej zdravotných ťažkostí, ktoré ju takmer stáli život, bola aneuryzma. Toto vážne ochorenie ciev, označované aj ako cievna vydutina, zasahuje najčastejšie aortu, ale i tepny na stehnách či mozgové cievy.

Človek s tým môže prežiť celé roky bez toho, aby si niečo všimol, a hoci choroba postihuje hlavne starších mužov nad 50 rokov, v prípade výskytu v mozgových cievach sú, naopak, ohrozené najmä mladé ženy.

Scéna zo seriálu Hra o tróny.

Mozgová aneuryzma môže prasknúť, čím vznikne cievna mozgová príhoda. Clarke si tým prešla dvakrát. Prvý raz vo februári 2011, keď dokončila nakrúcanie prvej série Hry o tróny. Došlo jej tak zle, že skončila v nemocnici, kde ju operovali. Keď sa prebrala, nevedela si ani spomenúť, ako sa volá. Z tzv. afázie – poruchy vnímania a vyjadrovania – sa zotavila až po týždni.

V nemocnici strávila mesiac, no podarilo sa jej vrátiť do života i k nakrúcaniu. V roku 2013 jej pri pravidelnej kontrole na CT opäť zistili nebezpečnú vydutinu v mozgu a operácia, ktorá to mala napraviť, nevyšla, takže musela podstúpiť ďalší zákrok. Časť lebky jej pri tom nahradili titánom. Z tohto zážitku sa spamätávala ešte ťažšie ako pri prvej aneuryzme. Trpela panickými atakmi a strácala nádej.

Napokon to zvládla a zase sa vrátila pred kameru. Lekári jej zachránili život, ale postihnutá oblasť mozgu odumrela. „Len čo sa pri mŕtvici nejaká časť mozgu na sekundu neprekrví, je preč,“ vysvetlila herečka.

Trailer k filmu Terminátor: Genisys.

Ako dnes hovorí, po dvoch aneuryzmách na mozgu prežívala „najmučivejšie bolesti“, no je vďačná za uzdravenie aj za to, že mohla ďalej pracovať na seriáli Hra o tróny, čo jej veľmi pomohlo, lebo ju to vytrhlo z neutešenej situácie a dodalo jej to silu pokračovať. Aj pamäť jej už slúži ako predtým, o čom svedčia priaznivé ohlasy na jej výkon v Čechovovej dráme Čajka v londýnskom divadle.

Známu herečku, ktorá účinkovala aj vo filmoch Dom Hemingway (2013), Terminátor Genisys (2015), Predtým, ako som ťa poznala (2016), Hlas z kameňa (2017) či Solo: A Star Wars Story (2018), priviedla jej choroba k charite. Podporuje viaceré dobročinné projekty a v roku 2019 založila vlastnú organizáciu SameYou, podporujúcu liečbu mladých ľudí postihnutých chorobami mozgu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herečka #Emilia Clarke #Hra o tróny