Musíme sa porozprávať o Muréne

Julija má šestnásť a žije v izolácii od rovesníkov v dome priamo pri Jadranskom mori. Dievča je uzamknuté v bolestnej láske a dlhoročnom rozpore svojich rodičov, podriadené prísnej výchove otca. Rodinná dráma o dospievaní s despotom Muréna je debut chorvátskej režisérky Antonety Alamat Kusijanovičovej a premietajú ju v našich kinách.

24.07.2022 10:00
murina still 9 xl Foto:
Gracija Filipovič ako Julija..
debata (1)

Julijin otec Ante očakáva dôležitú návštevu, svojho dávneho priateľa Javiera. Dôvodom jeho príchodu nie je banálne stretnutie po rokoch, ale predaj ostrova. Tento obchod môže byť kľúčový pre ďalšie smerovanie rodiny. Julija a jej matka totiž túžia odísť, Ante zamýšľa kúpiť v Záhrebe byt a obe ženy si sľubujú od mestského útočiska oslobodenie. Túžbu po zmene dusného stavu umocňuje v Juljii cudzinec Javier, v ktorom dievča vidí nádej na iný, no predovšetkým normálny život.

Muréena - trailer

Muréna je déjà vu

Pár dní, počas ktorých sa vzťah dcéry a otca programovo stupňuje do otvoreného násilia, stačí na odhalenie všetkých bolestí a abnormalít, ktoré tvrdá otcovská ruka predstavuje pre jeho najbližších. Muréna je dôležitý film, pretože prispieva do diskusie o postavení ženy, ktoré nie je v každej rodine rovnoprávne. Ante sa usiluje zachovať status quo a ako živiteľ rodiny, od ktorého sú manželka a dcéra závislé, si právo rozhodovať za všetkých troch patrične vyhradzuje.

Autorka filmu musela ubrať z odpozorovanej reality násilie, aby bolo pre publikum stráviteľné a rodinnú krízu korunuje milostným trojuholníkom. Javier bol totiž pre Julijinu matku voľbou, ktorá mohla podľa jej dcéry ich život nasmerovať inam. Karty na dramatickú a emóciami nabitú hru sú teda rozdané, no všetko sa vyvíja presne tak, ako je naznačené už v expozícii.

Film vyhral Zlatú kameru pre najlepší debut na festivale v Cannes v roku 2021 a Kusijanovičová sa tak zákonite stala stredobodom medzinárodnej pozornosti ako jedna z nových tvorkýň európskeho autorského filmu, na ktoré si máme posvietiť.

Muréna Čítajte aj Do kín prichádza Muréna, letná romanca s veľmi ostrými zubami

Hoci je Muréna uhrančivým a napínavým dielom s dôležitou a stále nevyriešenou témou patriarchátu, je aj dielom mnohých nedostatkov. Herecké výkony, réžia a kamera skvejej Hélène Louvartovej sú nepriestrelné. Čo však nefunguje, je vykonštruovaný a tendenčný príbeh, sú od začiatku do konca priehľadné postavy, ktoré nevychádzajú zo svojej autenticity, ale ich konanie podlieha scenáristickým poučkám o výstavbe dusnej rodinnej a milostnej drámy.

Na tom, že je film koncipovaný tradične, by nebolo nič zlé, keby autori príbehu Kusijanovičová a jej spoluscenárista Frank Graziano dovolili svojim postavám samostatne dýchať. Aj na úkor pointovania tézy o nerovnosti pohlaví, ktorú tlačia do príkro čierno-bielych variácií. Pripravili sa o jedinečný pohľad na problematiku, ktorý mohol vyvierať priamo z komplikovaných vnútorných konfliktov a jedinečných vzťahov a tým dospieť k istému poznaniu. Ich postavy sú najautentickejšie, keď mlčia. Dialógy sú popisné, situácie jasné ako facka, a teda predvídateľné, funguje však gradácia a neustále zauzľovanie deja uzamknutého do štyroch letných dní na chorvátskom pobreží.

Gregor Valentovič Čítajte aj Čo ak chce princ pozvať na rande princa, a nie princeznú?

Autorský film je unavený

Nedávno som viedla rozhovor o monotónnosti a vyčerpanosti európskych autorských hraných filmov, ktoré sa na popredných filmových prehliadkach umiestňujú v súťažných sekciách. Často aj vyhrávajú, no pri hlbšom rozkrytí väčšina z nich neoplýva výnimočnými kvalitami, ani zaujímavou variáciou na zvolenú tému. A tobôž neprinášajú invenciu.

Z prívalovej vlny filmovej produkcie (nahromadenie titulov zapríčinila okrem iného aj pandémia) vyčnievajú dravci s múdrou marketingovou stratégiou a budovaním povedomia u festivalových selektorov o diele už počas jeho vývoja. Deje sa tak v rámci účasti na workshopoch či pitching fórach priamo na festivaloch, ktoré tieto filmy po ich dokončení často aj odprezentujú v oficiálnom programe. Ak chcete uspieť, musíte byť na požadovanej úrovni kvalitní a spracovaním či témou dizajnovo zapadnúť do aktuálnych preferencií a politiky vybranej prehliadky. Tým sa síce zaoberajú väčšinou producenti, no výslednú podobu diela zásadne ovplyvňujú. V prípade Murény bol výkonným producentom Martin Scorsese, ktorý sa do projektu zapojil na základe úspechu jej krátkeho filmu Into the Blue na festivale Berlinale. Práve naň svojím debutom Kusijanovičová nadviazala.

Muréna je prototypom filmu, ktorý dokazuje únavu materiálu strednoprúdovej autorskej kinematografie.

HODNOTENIE PRAVDY: 2,5 HViezdičky

Muréna/ Chorvátsko, Brazília, USA, Slovinsko, 2021 / réžia: Antoneta Alamat Kusijanovič, hrajú: Gracija Filipovič, Danica Curcic, Leon Lučev, Cliff Curtis

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka