Filmové laboratóriá Českej televízie v auguste zatvoria. Televízia šetrí

Na plánované zrušenie prevádzky filmových laboratórií Českej televízie (ČT) reagovala Asociácia českých kameramanov (AČK). "Nerušte filmové laboratóriá, ide o národné rodinné striebro," citoval ju v utorok spravodajský webový portál iRozhlas.cz.

28.07.2022 14:00
Česká televízia Foto:
Česká televízia plánuje v nasledujúcich dvoch rokoch ušetriť takmer miliardu korún.
debata

ČT plánuje prevádzku filmových laboratórií na konci leta ukončiť. Dôvodom sú plánované škrty v rozpočte, ktoré sa okrem spravodajstva dotknú mnohých ďalších oddelení.

Oranžovými strojmi a nádobami na vyvolávanie v podzemných priestoroch ČT na Kavčích horách prešli v nedávnej dobe filmy ako Krajina v tieni alebo Pomaľované vtáča, pripomína portál.

„So súčasným financovaním Českej televízie nie sme schopní udržať tieto prevádzky v chode. To je realita,“ vysvetľuje riaditeľ technickej divízie ČT Michal Kratochvíl, ktorý bude musieť na konci augusta tieto filmové laboratóriá zatvoriť.

televízia, televízor, sledovanie televízie, seriály, filmy, online televízie, online, nelegálne sledovanie, piráti, pirátske sledovanie, Čítajte viac Česká televízia bude prepúšťať. Šetriť bude aj na tvorbe a športe, škrtá jednu stanicu

Prevádzka laboratórií stojí ročne zhruba desať miliónov korún (približne 400.000 eur). Podľa vedenia ale nemajú dostatok zákaziek, ktoré by ich udržali pri živote, tvrdí Kratochvíl.

S nevyvolaným filmovým materiálom za nimi prichádzajú najmä študenti filmových škôl. K nakrúcaniu na „klasický materiál“ sa pritom vracajú aj mnohí zahraniční filmári.

Podľa Marka Jíchu z AČK nie sú filmové laboratóriá prežitok. Filmová a televízna fakulta Akadémie múzických umení v Prahe (FAMU) láka na štúdium aj záujemcov zo zahraničia, pretože ide o jednu z mála škôl, kde sa na negatív ešte stále nakrúca.

Drámu Pomaľované vtáča Václava Marhoula nakrútili na 35mm čiernobiely film.

Pomôcť by tiež mohlo zaradenie laboratórií na zoznam Svetového dedičstva Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), píše iRozhlas.cz.

Česká televízia plánuje v nasledujúcich dvoch rokoch ušetriť takmer miliardu korún. Vedenie chce zastaviť napríklad veľké investičné projekty, zrušiť kanál ČT3 alebo obmedziť vlastnú tvorbu aj športové vysielanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia