Akčná hviezda s oslíkom. Arnold Schwarzenegger má 75 rokov

"Už ako dieťa som vedel, že budem slávny, len som ešte netušil čím," vyhlásil raz Arnold Schwarzenegger. A naozaj, jeho život je stelesnením amerického sna. Akoby mal šťastie vo všetkom, čo skúsil. Bol najlepším kulturistom sveta, ako akčná hviezda sa presadil v Hollywoode, no darilo sa mu aj v politike či obchodovaní. V sobotu oslávi 75. narodeniny.

29.07.2022 06:00
Arnold Schwarzenegger Foto:
Život Arnolda Schwarzeneggera (na snímke z apríla 2019) je ako americký sen: obyčajný chlapec zo štajerskej dedinky sa vypracoval na jedného z najznámejších ľudí na svete.
debata

Za tie roky sa stal z neho fenomén, takmer mytologická postava pripomínajúca hrdinov, akých stvárňoval vo filme. Rôzni autori rozoberajú jeho životné cesty a hľadajú tajomstvo jeho úspechu.

Ako sa obyčajný chlapec zo štajerskej dedinky vypracoval na jedného z najznámejších ľudí na svete? Vďačí za to ohromnej sebadisciplíne, ctižiadostivosti, ale najmä tvrdej drine.

Arnold Schwarzenegger 75

Pozrite si snímky slávneho akčného hrdinu zo súkromia, z filmu aj z politiky.

Fotogaléria
Záber z 20. mája 1977: Herec a kulturista...
Na archívnej snímke z 25. apríla 1986...
+20Arnold Schwarzenegger v životnej úlohe...

Strojca svojho osudu

Arnold sa narodil 30. júla 1947 v rakúskej obci Thal neďaleko Grazu. Ako druhý syn veliteľa žandárskej stanice a ženy v domácnosti vyrastal v skromných pomeroch.

Zatiaľ čo matka deti zahŕňala láskou, otec bol alkoholik a trestal ich bitkou. „Pre nás to bolo celkom normálne. Všetci otcovia vtedy bili deti a sem-tam prichádzali domov opití,“ zveril sa Schwarzenegger.

Obec, kde je dnes jeho múzeum, mu bola pritesná. Sníval o Amerike. „Normálni ľudia sú spokojní s obyčajným životom. Ja som bol vždy očarený veľkosťou a mocou,“ priznal po rokoch.

Barbar Conan (1982) - trailer

Jeho vzormi bývali hrdinovia, ktorých videl v kine – John Wayne či slávni kulturisti Reg Park a Steve Reeves. Najprv sa venoval futbalu, no keď v 14 rokoch zašiel do posilňovne, upísal sa kulturistike.

„Bol som chudobný, pretože som nič nemal. Ale bol som bohatý, lebo som mal sen,“ zaspomínal si. „Keď viete, čo chcete dosiahnuť, je to ľahké, pretože všetko, čo potrebujete robiť, je tvrdo pracovať na dosiahnutí toho cieľa,“ vysvetlil v autobiografii z roku 2012.

Terminátor 1984 - trailer

Hoci vyštudoval obchodnú školu, žil iba pre kulturistiku. Kam to dotiahol, je známe. V rokoch 1967 až 1975 sa zúčastnil na 50 súťažiach, z ktorých až 47 vyhral. Päťkrát získal titul Mr. Universum a sedemkrát Mr. Olympia. Z Rakúska odišiel do Mníchova, v septembri 1968 do Los Angeles. V USA popri tréningoch študoval marketing na vysokej škole a začal poškuľovať po filme.

Arnold Schwarzenegger Terminator Čítajte aj Húževnatý karierista Arnold Schwarzenegger oslavuje

Úspech v Hollywoode

Pred kamerou debutoval v roku 1970 v komédii Herkules v New Yorku. Úlohu získal iba vďaka svalom, a tak to aj vyzeralo. Anglicky rozprával tak zle, že ho museli predabovať, a ani jeho herectvo nestálo za veľa. Neslávne dopadli aj ďalšie filmy – azda s výnimkou komédie Zostaň hladný (1976), kde účinkoval po boku hviezdneho Jeffa Bridgesa.

V akčnom sci-fi Predátor (1987) bojuje proti votrelcovi z vesmíru.

Schwarzenegger to však nevzdal. Bral hodiny herectva, zdokonaľoval sa v angličtine a využil každú príležitosť. Stvárnil napríklad vraha v krimiseriáli V uliciach San Francisca. Prvý divácky úspech mu však priniesol až dobrodružný film Barbar Conan (1982) a hlavne legendárny sci-fi triler Terminátor (1984), v ktorom si zahral zabijackého kyborga z budúcnosti.

Aj keď kritici o jeho hereckom umení pochybovali, fanúšikom to bolo jedno. Uznávaný športovec sa stal hollywoodskou hviezdou, jedným z najslávnejších akčných hrdinov. Blízke mu však boli aj sci-fi filmy a komédie.

V úspešnej komédii Dvojičky (1988) stvárnil "geneticky vydarenejšieho" brata Dannyho DeVita.

Okrem štyroch pokračovaní Terminátora sa objavil napríklad v snímkach Conan ničiteľ (1984), Červená Sonja (1985), Komando (1985), Predátor (1987), Muž na úteku (1987), Červená horúčava (1988), Dvojičky (1988), Total Recall (1990), Policajt zo škôlky (1990), Posledný akčný hrdina (1993), Pravdivé lži (1994), Junior (1994), Likvidátor (1996), Koniec dní (1999), Šiesty deň (2000), Chladná pomsta (2002), Plán úteku (2013), Konečná (2013), Sabotáž (2014) či Katastrofa letu 112 (2017).

V akčnom horore Koniec dní (1999) bol jeho súperom samotný Satan.

„Guvernátor“ z Kalifornie

„Arniemu“ sa napokon splnil aj sen o politickej kariére. V októbri 2003 ho zvolili za guvernéra Kalifornie a o štyri roky neskôr úrad obhájil. Netajil, že by rád kandidoval i za amerického prezidenta, keby mu to ústava dovolila – v roku 1983 síce získal americké občianstvo, ale hlavou štátu sa môže stať iba rodený Američan.

Ako hrdina motivačnej piesne, ktorú s ním nahral rakúsky spevák Andreas Gabalier.

Aj tak toho stihol veľa. Obchodoval s nehnuteľnosťami, písal o kulturistike a podporoval dobročinné projekty (ako guvernér dával celý plat na charitu). Hoci bol republikán, tvrdo kritizoval Donalda Trumpa. Odsúdil vojnu na Ukrajine a zanietene bojuje proti klimatickým zmenám.

Španielsko Rambo Stallone film Čítajte viac Akčný hrdina oslavuje. Stallone má 75 rokov

Na sociálnych sieťach zabáva videami so svojím oslíkom a poníkom, je aj známym motivátorom. Ľuďom, ktorí chcú byť úspešní, odporúča, aby na sebe pracovali a nevyhovárali sa, že nemajú čas. S humorom radí, že ak im nestačí šesť hodín spánku, mali by spať rýchlejšie…

S oslíkom Lulu nakrúca videá na sociálne siete. Foto: Instagram
Arnold Schwarzenegger S oslíkom Lulu nakrúca videá na sociálne siete.

Z rozvedeného manželstva s Mariou Shriverovou, neterou exprezidenta Johna F. Kennedyho, má štyri deti, no má i nemanželského syna. Napriek dvom operáciám srdcovej chlopne trávi denne 1,5 hodiny vo fitness centre, aby sa udržiaval vo forme. A stále nakrúca filmy, akoby spolu s Terminátorom odkazoval: „I'll be back (Vrátim sa).“

Arnold Schwarzenegger fanúšikov rád zabáva. Napríklad takýmito humornými videami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #akčný hrdina #Arnold Schwarzenegger