Herečka sa pre nenávistné správy pokúsila o samovraždu

Americká herečka Constance Wu nedávno šokovala verejnosť, keď po svojom návrate na sociálne siete priznala, že sa pokúsila o samovraždu. Dôvodom boli nenávistné správy, ktoré boli reakciou na jej tweety z roku 2019. Nejde však o prvý prípad, čo toxickí fanúšikovia svojimi správami a komentármi prekročili hranice.

30.07.2022 08:00
Constance Wu Foto:
Herečka Constance Wu priznala, že sa pokúsila o samovraždu kvôli konfliktom na sociálnej sieti.
debata

Návrat po troch rokoch

Constance Wu sa preslávila úlohami vo filmoch ako Šialene bohatí Aziati či Zlatokopky. Roku 2015 sa stala jednou z hlavných postáv komediálneho seriálu Huangovci v Amerike. Keď sa roku 2019 dozvedela, že tvorcovia sa rozhodli natočiť ďalšiu sériu, Wu vyjadrila svoju nespokojnosť na Twitteri. Na komentár od nadšeného fanúšika, ktorý jej pogratuloval a napísal, že ide o skvelú správu, reagovala slovami: „Nie, nejde.“ Neskôr sa za svoje tweety, ktoré obsahovali aj niekoľko vulgarizmov, ospravedlnila. Zároveň uviedla, že sa z novej sezóny Huangovcov v Amerike teší.

Zrejme to však rozzúreným fanúšikom nestačilo. Wu onedlho vymazala všetky príspevky na svojich sociálnych sieťach, kam sa napokon vrátila až o tri roky neskôr, konkrétne 14. júla tohto roka. V príspevku, ktorý v ten deň zverejnila, priznala, že mala z návratu na sociálne siete obavy. Zároveň uviedla, že počas uplynulých troch rokov pracovala na knihe s názvom Making a Scene (Robenie scény).

Následne oznámila, že sa pre nenávistné správy pokúsila o samovraždu. Najviac ju zranilo, keď jej iná ázijská herečka napísala, že je „plesňou ázijsko-americkej komunity“. „Keď sa na to spätne pozriem, pripadá mi neskutočné, že ma niekoľko súkromných správ presvedčilo, aby som ukončila svoj vlastný život, ale naozaj sa to stalo. Našťastie ma našiel kamarát a odviezol ma na pohotovosť,“ napísala herečka.

Pre túto udalosť sa rozhodla sústrediť na svoje mentálne zdravie a kariéru postavila do úzadia. „Po menšom oddychu od Hollywoodu a po množstve terapie sa cítim dostatočne dobre na to, aby som si trúfla vrátiť sa sem (na sociálne siete, pozn. red.). A aj keď sa bojím, rozhodla som sa, že to dlhujem môjmu ja spred troch rokov – byť odvážna a podeliť sa o môj príbeh, ktorý by mohol niekomu pomôcť.“

Toxickí fanúšikovia Star Wars

Prílev nenávistných správ zažila aj herečka Kelly Marie Tran. Hereckú kariéru začala roku 2011. Roku 2017 stala prvou ženou ázijského pôvodu, ktorej tvár sa objavila na titulnej strane magazínu Vanity Fair. Jej kariéra sa v tom roku rozbehla naplno, keď bola obsadená do úlohy Rose Tico vo filme Star Wars: Posledný Jedi. Nanešťastie sa práve pre to stala terčom rozsiahlych útokov na sociálnych sieťach. Fanúšikovia na Twitteri sa posmievali z jej etnicity aj postavy, čo napokon viedlo k tomu, že vymazala všetky príspevky zo svojho Instagramu a začala chodiť na terapiu.

Kelly Marie Tran Foto: Profimedia
Kelly Marie Tran Kelly Marie Tran

Viaceré osobnosti sa jej zastali vrátane Marka Hamilla, Domhnalla Gleesona, Elijaha Wooda či Stephena Colberta. Tran neskôr napísala esej s názvom Kelly Marie Tran: I Won't Be Marginalized by Online Harassment (Nedám sa odsunúť na okraj online obťažovaním), ktorá vyšla v The New York Times. V nej opísala, ako podobné útoky upevňujú stereotyp, podľa ktorého by Aziati vo filmoch, v seriáloch, ale aj v skutočnom živote mali byť braní len ako vedľajšie postavy. Ďalej priznala, že pre útočné správy sa dostala do špirály nenávisti voči sebe samej.

Podobné zážitky zo sociálnych sietí si odniesol aj Zayn Malik, Lorde, Selena Gomez či Demi Lovato. Možno však predpokladať, že každá známa posobnosť má skúsenosti s nenávistnými komentármi a správami.

Speváčka a herečka Selena Gomez sa pre slávu... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Selena Gomez Speváčka a herečka Selena Gomez sa pre slávu tiež stretla so šikanou v on-line priestore.

Ako sa dá tomuto problému predísť? Sociálne siete stále stupňujú ochranu používateľov pred obťažovaním, úplne sa tomu však zabrániť nedá. Regulácia sociálnych sietí je čoraz naliehavejšou témou, ktorá sa objavuje nielen v celospoločen­ských, ale aj politických diskusiách. Ochrana mentálneho zdravia je nesmierne dôležitá a nemala by sa podceňovať.

Osobnosti kultúrneho, športového či spoločenského života musia čeliť dôsledkom popularity, ktorá mnohokrát znamená aj prílev nenávisti. Fanúšikovia, ktorí sú často skrytí za falošnými identitami, si neuvedomujú, aký dosah môžu mať ich skutky. V každom prípade by si mal na sociálnych sieťach každý držať odstup a v prípade, že nezvláda nápor negativity, by mal odtiaľ jednoducho odísť. Zdravie je predsa to najdôležitejšie, čo človek má.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #Twitter #Instagram #Star Wars #Zlatokopky