Schwarzenegger oslavuje 75. Prinášame prehľad jeho najzásadnejších filmov

Americký kulturista rakúskeho pôvodu, filmový herec a bývalý guvernér Kalifornie sa preslávil tak v oblasti športu, ako aj pôsobením vo filmových akčných trhákoch. V januári 1989 zvíťazil v ankete časopisu Muscle & Fitness ako najlepší kulturista všetkých čias. Na striebornom plátne zažiaril vďaka snímkam Barbar Conan či Terminátor. Arnold Schwarzenegger sa 30. júla dožíva 75 rokov a mnohé jeho filmové úlohy sú dnes kultové.

30.07.2022 11:00
Arnold Schwarzenegger Foto:
Arnold Schwarzenegger vo filme Komando.
debata
V akčnom trileri Barbar Conan sa vydáva na cestou pomsty svojich rodičov.
Terminátor (1984) je už legendou sci-fi žánru. Rozpráva príbeh o zabijackom stroji podobnom človeku, ktorý je vyslaný z roku 2029 do Los Angeles roku 1984. Jeho úlohou je zabiť Sarah Connorovú skôr, než privedie na svet syna, ktorý sa má neskôr stať vodcom ľudí vo vojne proti strojom.
Arnold Schwarzenegger Čítajte viac Akčná hviezda s oslíkom. Arnold Schwarzenegger má 75 rokov
Mnohí sme sa s akčným hrdinom béčkových žánrov zoznámili práve vo filme Komando z roku 1985.
So Silvestrom Stallonem si zahral v hrilleri Expendables: Nezničiteľní (The Expendables, 2010), ktorý sa dočkal aj pokračovaní (2012, 2014).
V Pláne úteku (2013) Schwarzenegger opäť spojil sily so Stallonem. Pôvodne mali vo filme účinkovať hviezdy Bruce Willis a Antoine Fuqua. Napokon však od projektu odstúpili.
Rodák zo Slovenska Ivan Reitman obsadil Schwarzeneggera a Dannyho DeVita do sci-fi komédie Junior (1994). Film získal tri nominácie na Zlaté Glóbusy vrátane najlepších hereckých kategórií.
Ďalším zásadným sci-fi trilerom je Total Recall z roku 1990 v réžii Paula Verhoevena podľa poviedky Philipa K. Dicka. Schwarzeneggerov honorár tvoril jednu pätinu celkového rozpočtu tohto nákladného veľkofilmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Terminátor #Arnold Schwarzenegger #Barbar Conan