Zomrela herečka Nichelle Nicholsová. V pôvodnom Star Treku stvárnila Uhuru

Vo veku 89 rokov zomrela americká herečka Nichelle Nicholsová. Preslávila sa ako Nyota Uhura v seriáli Star Trek.

31.07.2022 21:23
Nichelle Nicholsová Foto:
Nichelle Nicholsová ako Uhura v seriáli Star Trek.
debata

Nichelle Nicholsová, pôvodným menom Grace Dell Nicholsová, sa narodila 28. decembra 1932 v americkom mestečku Robbins nachádzajúcom sa neďaleko Chicaga. Nicholsová zmaturovala v roku 1951 na strednej škole v Englewoode, neskôr študovala v New Yorku a v Los Angeles.

Ako herečka debutovala v roku 1961 v muzikáli s názvom Kicks and Co., ktorý bol satirou na magazín Playboy. Zahrala si tiež v oceňovanej inscenácii Jamesa Baldwina Blues for Mister Charlie.

Ešte predtým, než sa stala jednou z najvýznamnejších postáv sci-fi seriálu Star Trek, sa objavila vo vôbec prvom projekte Genea Roddenberryho s názvom The Lieutenant, konkrétne v epizóde, ktorá rozoberala tému rasových predsudkov.

Najlepšie momenty Uhury v seriáli Star Trek.

V roku 1966 mala premiéru prvá epizóda slávneho seriálu Star Trek, kde sa Nicholsová objavila po boku Williama Shatnera, Leonarda Nimoya a DeForesta Kelleyho. Stala sa jednou z prvých žien čiernej pleti, ktorá si zahrala v jednej z hlavných rolí tak populárneho televízneho projektu.

Spočiatku chcela Nicholsová seriál opustiť, aby sa mohla venovať kariére na Broadwayi, napokon však zostala. Presvedčil ju sám Dr. Martin Luther King, ktorý bol veľkým fanúšikom seriálu a zároveň považoval Nicholsovej postavu za dôležitý vzor pre ľudí čiernej pleti.

V roku 1968 mala premiéru epizóda, v ktorej sa Nicholsovej postava Nyota Uhura pobozkala s kapitánom Jamesom T. Kirkom, ktorého stvárnil beloch William Shatner. Išlo o prvý medzirasový bozk v americkej televízii. V tej dobe bol bozk ostro kritizovaný.

Scéna s prvým medzirasovým bozkom v histórii americkej televízie.

Po troch sériách bol Star Trek v roku 1969 zrušený. Nichelle Nicholsová však ďalej dabovala Uhuru v animovanej verzii Star Treku a neskôr sa objavila vo filmových spracovaniach.

Účinkovala tiež vo filmoch ako Tajomný les, Snežné psy, Už sme tam? či Biela Orchidea.

Popri herectve sa venovala aj spevu. Vydala dva albumy – Down to Earth a Out of This World. Okrem toho často spievala aj v Star Treku.

Nicholsová spolupracovala na projekte pre NASA, ktorého cieľom bolo prilákať ženy a zástupcov menšín do vesmírneho programu. Vďaka tomu získala NASA prvú astronautku Sally Rideovú či prvého astronauta čiernej pleti Guiona Bluforda.

Nichelle Nicholsová nabáda ženy a zástupcov menšín, aby prišli pracovať do NASA.

Nichelle Nicholsová bola dvakrát vydatá. Jej prvým manželom bol tanečník Foster Johnson, s ktorým sa vzali v roku 1951, a v ten istý rok sa aj rozviedli. Mali syna Kylea, ktorý je tiež hercom. V roku 1968 si Nicholsová vzala Dukea Mondyho, s ktorým sa rozviedla v roku 1972.

Jej mladší brat Thomas bol členom kultu Heaven's Gate. V roku 1997 bol účastníkom ich hromadnej samovraždy.

Obit Leonard Nimoy Čítajte viac Leonard Nimoy, predstaviteľ Spocka zo Star Treku, sa narodil pred 90 rokmi

Úmrtie Nichelle Nicholsovej, ktorá bola jednou z posledných štyroch žijúcich hercov z pôvodného Star Treku (William Shatner, George Takei a Walter Koenig), oznámil jej syn prostredníctvom jej instagramového úč­tu.

"Priatelia, fanúšikovia, kolegovia, svet. S ľútosťou vám oznamujem, že úžasné svetlo na oblohe už nesvieti tak, ako svietilo toľko predchádzajúcich rokov. Minulú noc moja matka, Nichelle Nicholsová, podľahla prirodzeným príčinám a zomrela.

Avšak jej svetlo, ako starodávne galaxie, ktoré teraz vidíme po prvýkrát, pre nás aj pre budúce generácie zostane zdrojom radosti, z ktorého sa môžeme učiť a inšpirovať. Jej život bol dobre prežitý a môže nám slúžiť ako príklad. Ja a moja rodina by sme ocenili trpezlivosť a zhovievavosť počas obdobia smútku z jej straty, pokým sa budeme môcť zotaviť dostatočne na to, aby sme sa k veci mohli lepšie vyjadriť.

Rozlúčka bude prístupná pre členov rodiny a najbližších priateľov a žiadame, aby jej a naše súkromie bolo rešpektované. Žite dlho a prosperujte."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #úmrtie #herečka #Star Trek #Nichelle Nichols