Potrebujete potrat? Zavolajte a pýtajte si Janu

V réžii etablovaných amerických dokumentaristiek Emmy Pildesovej a Tie Lessinovej vznikol naliehavý dokument Právo voľby (The Janes), ktorý možno vidieť on-line vo videotéke HBO. Ako napovedá jeho americký názov, je o spolku Janes. Založili a viedli ho ženy v čase ilegálnych potratov v USA a poskytovali službu umelého prerušenia tehotenstva.

01.08.2022 13:00
THE JANES Foto:
Na snímke sú členky spolku Janes v 60. rokoch minulého storočia.
debata

Od roku 1969 do roku 1972 bolo prostredníctvom ich ilegálnej organizácie vykonaných jedenásťtisíc úspešných zákrokov. Jany pôsobili v Chicagu, ich klientky patrili do všetkých vekových kategórií a prislúchali k rôznym etnikám. Pomoc im bola poskytovaná bez nároku na to, či si zákrok mohli, alebo nemohli dovoliť.

Janes skončili, ale problém je späť

Strihový dokument stojí na detailných výpovediach účastníčok. Niektoré členky prehovorili verejne vôbec po prvýkrát. Činnosť Janes, najmä ich odhalenie v roku 1972 a následný súd, keď siedmim členkám hrozilo spolu 110 rokov väzenia, viedli k zásadnej politickej zmene. Najvyšší súd USA v roku 1973 napokon priznal právo na umelé prerušenie tehotenstva vo všetkých štátoch a Jany boli oslobodené. Filmárky pracujú so súkromnými fotografickými archívmi členiek. Vizuálny naratív však čerpá aj zo záberov približujúcich spoločenskú a politickú auru v 60. rokoch v Chicagu, kde boli ženské práva a práva menšín upozadené.

Janes vznikli v čase, keď bol medzi mladými témou dňa odpor proti vojne vo Vietname, volalo sa po zrovnoprávnení žien, menšín a silnel hlas afroamerickej komunity zastupovaný stranou Čiernych panterov.

Vitajte v Čečensku, film Čítajte viac Dokument o komunite LGBTI v Čečensku: Kde nie je mŕtvola, tam nie je prípad

Ženy v čase zákazu interrupcie umierali v nemocniciach na otravu chemikáliami a na sepsu po neodbornom domácom pokuse o potrat. To všetko viedlo feministky presvedčené, že zákon zlyhal, k rozhodnutiu vziať veci do vlastných rúk, hoci aj za cenu rizika. Po júnových udalostiach v USA, keď bol aj napriek masívnym protestom po celej krajine precedens Roe vs. Wade prevrátený a v mnohých štátoch bolo opätovne zrušené alebo obmedzené právo na potrat, sa mnohé ženy opäť ocitnú v núdzi. Najmä tie zo sociálne slabších a vylúčených skupín. Zo zdravotných, z osobných, no najmä ekonomických dôvodov mnohé z nich nebudú môcť vycestovať do iného štátu, kde zostal zákrok povolený. Pôda na ilegálnu činnosť je tak viac ako pripravená na novú sezónu.

film Ako na... s Johnom Wilsonom (How To With John Wilson Čítajte viac Máte guráž vidieť neviditeľné?

Muži sa o problémy žien nezaujímali

Predtým, ako vznikli Janes, vykonávala potraty úžernícka „mafia”. Zákroky boli často vykonané neodborne, "bonusom“ pre ženy bola neistota, strach, sexuálne obťažovanie zo strany "lekára” a za to všetko platili horibilné sumy. Pre traumatizované ženy v núdzi, ktoré v zúfalej situácii nemajú na výber a uchýlia sa k život ohrozujúcemu zákroku bez akejkoľvek záruky, bol spolok Janes vykúpením. Hlavnou motiváciou pre občiansku aktivistku, feministku a zakladajúcu členku spolku Heather Bootsovú bola vzájomná podpora žien pri presadzovaní ich špecifických práv. Janes boli viac ako len potratovou službou. Kolektív bol feministickým gestom namiereným voči bezohľadnosti politikov a lekárov (nie je náhoda, že tieto povolania v 60. rokoch, nielen v Chicagu, prináležali prevažne mužom), ktorí dogmaticky a autoritársky rozhodujú o ich vlastných telách a zdraví.

Sedem členiek spolku Janes v roku 1972 zatkla... Foto: HBO
THE JANES Sedem členiek spolku Janes v roku 1972 zatkla polícia.

V USA v 60. rokoch ponúkali lekári ženám ako prevenciu pred otehotnením sterilizáciu. Slobodné ženy nemali u lekára nárok na predpis antikoncepcie, toto privilégium ochrany prináležalo len vydatým, čo vonkoncom nebol jediný prejav diskriminácie zo strany konzervatívnej politickej agendy.

Slovensko namiesto pomoci tiež cúva

Dramaturgia filmu je jednoduchá, život spolku Janes sa vo filme vyvíja chronologicky. Hoci je dokument konvenčný a priamočiary, dôvod jeho vzniku aj téma sú naliehavé a spoločensky angažované. Navyše prekračuje teritórium Severnej Ameriky, pretože upozorňuje na problematiku potláčania základných ľudských práv a následky politických rozhodnutí. Spoločnosť stále podlieha rozhodnutiam nelegitímnych autorít. Pildesová a Lessinová začali nakrúcať film v roku 2016, počas Trumpovej vlády, pretože Roe začal byť v ohrození a tieto prognózy sa naplnili.

navalny Čítajte viac Navaľnyj: Bol slávny, aj tak sa ho rozhodli zavraždiť

Na Slovensku to s ústretovosťou a citlivosťou voči ženám v ťažkej situácii nie je o nič lepšie. Nemáme priznaný nárok na potratovú tabletku, ktorá je menšou záťažou na organizmus ako operačný zákrok, pretože konzervatívnym političkám a politikom sa uľahčovanie umelého prerušenia tehotenstva prieči. Všetky vyspelé krajiny túto službu poskytujú.

Podľa aktuálneho prieskumu organizácie Možnosť voľby, ktorý zverejnili v týchto dňoch, sa Slovensko v dostupnosti interrupcie umiestnilo na 43. mieste z 52 krajín Európy. Najhoršie parametre dosahujeme v dostupnosti interrupcie a klinickej starostlivosti, v poskytovaní služieb aj v dostupnosti informácií. O nákladoch na zákrok (priemerná suma je 414 eur), ktorý si často slobodné matky alebo rodiny v horšej či priemernej ekonomickej situácii nemôžu dovoliť rovnako ako ďalšieho potomka, ani nehovoriac. Stále však máme právo rozhodnúť sa, čo je mnohým ženám vo svete, ktoré nechcene otehotnejú – aj napriek zdravotným rizikám, znásilneniu či incestu – odoprené.

HODNOTENIE PRAVDY: 3,5/5
The Janes/ USA, 2022/ réžIA: Tia Lessin, Emma Pildes

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #interupcia