Spike Lee dokončuje dokument o Michaelovi Jacksonovi

Americký filmár Spike Lee je blízko k dokončeniu dokumentárnej snímky o zosnulom spevákovi Michaelovi Jacksonovi, ktorú natočil pri príležitosti blížiaceho sa 25. výročia vydania Jacksonovho albumu Bad (1987). Film, ktorý by mal mať premiéru ešte tento rok, sa bude zameriavať predovšetkým na vznik spomínaného albumu, nasledovné turné a videoklipy k jeho singlom.

13.07.2012 07:00
Michael Jackson Foto:
debata

„Dostali sme prístup k truhlici plnej pokladov. Náš dokument bude obsahovať zábery, ktorý ešte nikto predtým nevidel. Zábery, ktoré natočil sám Michael a zábery zo zákulisia. Mali sme neobmedzený prístup k archívom Michaela Jacksona. Na albume Bad je 11 skladieb, ale Michael nahral 60 demoverzií. Museli sme si preto vypočuť množstvo skladieb, takže to bola úžasná skúsenosť,“ uviedol režisér, ktorý do zatiaľ nepomenovanej snímky zakomponoval aj 40 rozhovorov. V nich okrem iných vyspovedal aj Kanyeho Westa, Mariah Carey alebo Sheryl Crow, ktorá absolvovala turné k albumu Bad ako sprievodná vokalistka.

„Rozdelili sme to na dve časti. Na umelcov, ktorých Michael ovplyvnil a potom ľudí, ktorí s ním spolupracovali,“ vysvetlil Lee s tým, že snímka sa okrem hudobnej stránky bude venovať aj Jacksonovej osobnosti. „Mal skvelý zmysel pre humor, bol vtipný. Som viac než len veľký fanúšik Michaela Jacksona. Tým, že som mal príležitosť ho skutočne poznať a spolupracovať s ním, tak veľmi dbám na jeho odkaz,“ dodal filmár.

Päťdesiatpäťročný Spike Lee debutoval ako režisér v roku 1977 krátkome­trážnou snímkou Last Hustle in Brooklyn. Medzi jeho najznámejšie filmy patria Malcolm X (1992), He Got Game (1998), 25. hodina (2002) alebo Spojenec (2006). Jeho zatiaľ posledným celovečerným filmom je dráma Red Hook Summer (2012). V súčasnosti tiež pracuje na remakeu úspešnej juhokórejskej snímky Old Boy (2003). Okrem réžie sa občasne venuje aj herectvu a je taktiež zakladateľom produkčnej spoločnosti 40 Acres & A Mule Filmworks.

Michael Jackson, jeden z najpopulárnejších hudobníkov všetkých čias, zomrel 25. júna 2009 v Los Angeles vo veku 50 rokov po zlyhaní srdca. Prvotnou príčinou jeho úmrtia bola akútna intoxikácia anestetikami, no významne prispel aj účinok sedatív. Jeho osobný lekár Conrad Murray si v súčasnosti odpykáva štyri roky odňatia slobody za neúmyselné zabitie speváka.

debata chyba