Scorsese a DiCaprio opakujú spoluprácu s bestselleristom Grannom

Len pred pár dňami bol potvrdený ďalší pripravovaný projekt velikánov strieborného plátna herca Leonarda DiCapria a režiséra Martina Scorseseho nadväzujúci na literárnu predlohu bestsellerového literáta Davida Granna. Hollywoodske stálice majú zatiaľ na spoločnom konte päť celovečerných filmov s množstvom ocenení vrátane oscarového krimi Skrytá identita (2006).

04.08.2022 08:00
Leonardo DiCaprio s režisérom Martinom Scorsesem. Foto: ,
Leonardo DiCaprio s režisérom Martinom Scorsesem. Zatiaľ spolu nakrútili päť filmov.
debata

Zatiaľ šiesty spoločný film Killers of the Flower Moon nakrúcali počas pandémie. Momentálne je historické krimi s prvkami westernu v postprodukcii a premiéru má naplánovanú na budúcoročnom festivale v Cannes.

Inšpiráciou bol Grannov rovnomenný dokumentárny román preložený aj do slovenčiny ako Vrahovia mesiaca kvetov, ktorý vyšiel v Absynte v roku 2020. Príbeh sa odohráva v Oklahome v 20. rokoch minulého storočia na začiatku zlatej horúčky, a kriminálna zápletka vyviera zo sériovej vraždy Osagov, príslušníkov indiánskeho kmeňa. Dôvod je prostý, na ich území je veľké ropné nálezisko. Udalosť sa zapísala do americkej histórie ako prvý veľký prípad, ktorý riešila vtedy čerstvo vzniknutá FBI.

V klasickej filmovej krimi Gangy New Yorku stvárnil DiCaprio mladíka, ktorý chce pomstiť smrť svojho otca.

Scorseseho film odkrýva praktiky kolonializmu a rasizmu. Sústreďuje sa na Osagov, ktorí prišli k nesmiernemu bohatstvu na území ich rezervácie náhodou a stali sa preto terčom kolonizátorov. Okrem Leonarda DiCapria účinkujú vo filme špičkoví herci Robert De Niro a Jesse Plemons.

V Letcovi stvránil legendárneho priekopníka letectva, podnikateľa a filmového režiséra Howarda Hughesa.

Čerstvo potvrdená Scorseseho novinka The Wager bude tiež adaptáciou Grannovho dokumentárneho románu Wager: Príbeh o stroskotaní lode, vzbure a vražde. Projekt je momentálne na úplnom začiatku, zatiaľ dokonca neexistuje ani jeho scenár, ale už teraz vieme, že ako prví uvidia film predplatitelia služby Apple TV. Dátum premiéry je odhadovaný na rok 2024.

V Skrytej identite DiCaprio donáša ako policajt mafiánskemu bossovi. Vo filme hrá po boku Matta Damona a Jacka Nicholsona.

Vedenie spoločnosti Apple kúpilo práva na knihu, ktorej dej sa odohráva v roku 1740. Wager je názov námornej lode, ktorá stroskotá na pobreží Južnej Ameriky. Ešte predtým ako sa vychudnutí anglickí námorníci dostanú na brazílsky breh a stanú sa hrdinami, prežijú stroskotanie pri Patagónii a na troskách rozbitej lode sa zázrakom doplavia k pevnine. Udalosť pri Patagónii ožije príchodom ďalších troch členov posádky. Tí sa na pobreží vynoria o celých šesť mesiacov neskôr a skupinu obvinia zo zrady a vzbury. Ich vzájomné obvinenia a obhajoby sa zamotávajú, preto sú námorníci postavení pred špeciálny tribunál. Pravda o tom, čo presne sa stalo, musí byť odhalená.

Napriek veľkému úspechu nebol Prekliaty ostrov nominovaný na žiadnu cenu Akadémie.

Grann v knihe opisuje príbeh kapitána a jeho posádky, ktorí čelili nielen nástrahám exotického a divokého prostredia a extrémnym klimatickým podmienkam regiónu, ale predovšetkým temným zákutiam ľudskej duše vystavenej hraničnou situáciou nepríjemnej skúške správnosti.

Vo Vlkovi z Wall Street má DiCaprio, ako talentovaný Jordan Belfort, jasný cieľ- zarábať peniaze. Za stvárnenie hlavnej úlohy získal Zlatý Glóbus, oscarovú nomináciu však nepremenil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leonardo DiCaprio #Martin Scorsese