Doba ľadová - horúci hit

Začiatkom nového tisícročia zožala veľký úspech počítačovo animovaná komédia Shrek od štúdia DreamWorks a krátko po nej kiná ovládla Doba ľadová, tentoraz od Blue Sky Studios. Je to už desať rokov, čo sa divákom prvý raz predstavili mamut Manny, leňochod Sid, šabľozubý tiger Diego a smoliarska veverica Scrat. Odvtedy vznikli už tri pokračovania Doby ľadovej. Štvrtá časť je práve v slovenských kinách.

14.07.2012 12:00
Doba ľadová 3
debata

Tvorcovia trafili do čierneho už tou vevericou, ktorá sa naháňa za žaluďom a zavše tým spôsobí nejakú zásadnú globálnu zmenu. Vymysleli dobrú komickú figúrku, ktorá publikum lákala na každý nový diel série. No a Doba ľadová patrí k tým sériám, ktoré mali stúpajúce tržby.

Kým prvý film v kinách celého sveta utŕžil 383 miliónov dolárov, pri tom ďalšom z roku 2006 to už bolo 655 miliónov a tretia časť zarobila o tri roky neskôr dokonca 886 miliónov dolárov. Dobrý dôvod na pokračovanie. Takže ten spočiatku osamelý mamut Manny si už stihol nájsť partnerku, splodiť potomka a najnovšie žije otcovskými starosťami. Rodina, to je vlastne základná téma celej série.

„Ten tlak sa zväčšuje. No je to skôr vnútorný tlak,“ objasnil režisér prvých troch častí Carlos Saldanha, čo prežíva pri tvorbe pokračovaní Doby ľadovej. „Spočiatku sme nemali nič, s čím by sa dalo porovnávať. V prípade dvojky to už bolo iné, ale skvelé. Dotlačil som sa k lepšiemu výsledku. Nechcel som publikum sklamať, no sám som mal od druhej časti veľké očakávania. No a pri trojke sa tlak ešte umocnil: Čo urobíme? Pri filmových sériách máte často stigmu tretej časti. Majú byť veľkolepejšie, lepšie… Nesmiete však nad tým uvažovať tak, ako by ste prekonali predchádzajúci diel,“ cituje Saldanhu webová stránka washingtonpost.com.

Na štvrtej časti, ktorá má podtitul Zem v pohybe a koncom júna sa dostala do slovenských kín, sa už Saldanha režisérsky nepodieľal. Nakrútili ju Steve Martino a Mike Thurmeier.

V rozhovore uverejnenom na stránke culture.com za Saldanhu zase spýtali, ako vnímal to, keď sa druhá časť série, v ktorej mali zvierací hrdinovia obavu pred zaplavením údolia, premietala po udalostiach spojených s hurikánom Katrina. „Zvláštne je, že čosi podobné sme zažili aj pri prvej časti. Keď sme ju vyrábali, nastal 11. september. Šiel som autom po New Yorku a za mnou padali budovy. Bolo to veľmi emotívne. A na začiatku nášho filmu sa na Scrata rútia ľadovce,“ spomenul Saldanha.

No a Mike Thurmeier, ktorý režijne spolupracoval i na tretej Dobe ľadovej, vidí silu celej série v tom, aká je vo svojich myšlienkach čistá, neobsahuje veľa sarkazmu a negatívneho humoru, a zaoberá sa rodinou.

debata chyba