Animovaná Harley Quinn plná sexu, násilia a čierneho humoru je späť

Môže sa zdať, že "komiksoviek" od Marvelu a DC je už trochu príliš. Od istého času sme neustále zaplavovaní ďalšími superhrdinami, či už vo filmoch, v seriáloch, alebo na tričkách, krytoch na telefóny a batohoch. V roku 2020 však tvorcovia z dielne DC prišli s celkom sviežim konceptom, ktorý predstavil obľúbenú antagonistku Harley Quinn v jej vlastnom animovanom seriáli. Nejde o žiadnu rozprávku pre deti, práve naopak - nachádza sa v ňom veľa násilia, sexu, ale najmä kvalitného čierneho humoru, vďaka ktorému si človek tých krátkych 23 vysielacích minút užije naplno. Harley Quinn si môžete pozrieť na HBO Max.

09.08.2022 08:00
Poison Ivy a Harley Quinn Foto:
V tretej sérii tvoria Poison Ivy a Harley Quinn pár.
debata

Seriál sa začína tým, že sa Harley rozíde s Jokerom a začne si budovať svoje vlastné meno vo svete zločinu. Rýchlo totiž zisťuje, že ju dovtedy každý vnímal len ako Jokerov prívesok. Tvorcovia sa tak pustili do dôležitej emancipačnej témy, hlavnej postave dali potrebnú hĺbku a silu prebrať kontrolu nad svojím životom.

Harley sformuje svoj vlastný tím zloduchov, v ktorom sa okrem nej nachádza aj jej dlhoročná kamarátka Poison Ivy, ďalej Clayface, King Shark, Doctor Psycho a Sy Borgman. Každá postava je niečím špecifická, všetko sú to veľmi výrazné povahy, na ktoré sa dá len ťažko zabudnúť. Spoločne sa púšťajú do viacerých dobrodružstiev, ktoré sa (najmä vďaka Harleyinej chaotickosti) často končia absolútnym fiaskom.

Istota či chaos?

Keďže sú jednotlivé epizódy pomerne krátke, tvorcovia stavili na rýchlu akciu kombinovanú s ostrým, no veľmi účinným humorom. Súčasťou seriálu sú však aj dramatické momenty, pri ktorých sa tempo spomaľuje a zvýrazňuje tak dôležitosť situácie. Animácia je na vysokej úrovni, to isté sa týka aj dialógov a dabingu (Harley Quinn – Kaley Cuoco, Poison Ivy – Lake Bell, Joker a Clayface – Alan Tudyk, King Shark – Ron Funches).

Trailer k prvej sérii Harley Quinn.

Divák má v priebehu dvoch sérií možnosť sledovať charakterový vývoj hlavnej postavy, ktorá sa postupne dokázala vyrovnať s ukončením nezdravého vzťahu. Niekde v polovici druhej série, ktorá mala premiéru ešte v ten istý rok ako prvá, začíname pozorovať začiatok nového románika medzi Harley a Poison Ivy. Ani ten sa však nezaobíde bez komplikácií – Ivy je totiž zosobášená s Kite Manom, „prostáčikom“ s dobrým srdcom, ktorého ostatní zloduchovia neberú príliš vážne.

Ivy sa teda musí rozhodnúť, čo je správne a spraviť si poriadok vo svojich pocitoch. Zatiaľ čo Kite Man pre ňu predstavuje istotu, Harley je nestála a všade, kam ide, ju prenasleduje jedna katastrofa za druhou. Na konci druhej série však napokon Harley a Ivy skončia spolu.

Harlivy

Tretia séria mala premiéru 28. júla na HBO Max. Prvý diel s názvom Harlivy (meno dvojice Harley a Ivy, ktoré vzniklo spojením ich mien, pozn. red.) ukazuje, ako sa dve rozdielne povahy pokúšajú zladiť svoj spoločný život. Harley a Ivy sú na neoficiálnych medových týždňoch, počas ktorých cestujú po svete, kradnú, vraždia a milujú sa. Postupne zisťujú, že v niektorých veciach sa musia jedna druhej vedieť prispôsobiť.

V ďalších epizódach sa opäť spoja so svojou starou partiou a začnú snovať nové plány. Divák je preto znovu svedkom skvelého humoru, ktorého kvalita sa od predchádzajúcej série vôbec neznížila, práve naopak.

V tretej epizóde sa Ivy po dlhšom čase stretáva s Kite Manom a musí čeliť výčitkám svedomia. Našťastie si ale všetko v pokoji vykomunikujú, čo je napokon základom riešenia podobných situácií. Kite Man jej nič nezazlieva a je šťastný so svojou novou priateľkou Golden Glider.

Harley a Ivy napriek rozdielom, ktoré sú v jednotlivých epizódach čoraz výraznejšie, spája výnimočné puto a o svoj vzťah sa snažia starať čo najpoctivejšie. Tvorcovia len nedávno prezradili, že ich určite nerozdelia. Nešťastné scenáre bývajú totiž častým trendom pri LGBT pároch v televízii. Seriál Harley Quinn ide z tohto hľadiska správnym smerom, čo oceňujú diváci aj odborná kritika.

Trailer k tretej sérii Harley Quinn, ktorá mala nedávno premiéru na HBO Max.

V roku 2021 bol seriál nominovaný na ocenenie v rámci GLAAD Media Award (ceny určené pre mediálne produkty, ktoré dobre reprezentujú LGBT komunitu, pozn. red.) v kategórii vynikajúci komediálny seriál. Seriál získal cenu Asociácie hollywoodskych kritikov v kategórii najlepšia animovaná séria. Herečka Kaley Cuoco dostala ocenenie Critics Choice Super Awards za najlepšiu dablérku v animovanom seriáli.

Prvá séria má na stránke Rotten Tomatoes hodnotenie 88 percent, ostatné dve majú perfektné 100-percentné skóre. Poslednú epizódu tretej série, ktorá bude mať dokopy desať epizód, odvysiela HBO Max 15. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komiks #recenzia #seriál #DC #Harley Quinn