Spider-Man má 60!

Pred 60 rokmi, 10. augusta 1962, sa v 15. čísle amerického komiksu Amazing Fantasy prvýkrát objavila komiksová postava pavúčieho muža Spider-Mana.

10.08.2022 10:00 , aktualizované: 10:26
spider-man, spideraman, Foto:
Obľúbený Spider-man.
debata
Spider-Man Official Trailer (2002)

Nesmelý študent z New Yorku Peter Parker nadobudol nadľudskú silu a tiež schopnosti liezť po stenách ako pavúk náhodou, keď ho pohrýzol rádioaktívny pavúk. Sám potom vynašiel zariadenie, vďaka ktorému vystreľuje zo zápästia pavučiny. Hrdina podobne ako množstvo „kolegov“ bojuje so zlom, na rozdiel od nich však musí čeliť i s vlastným pochybnostiam. Postava v červenomodrom obleku sa objavila i v mnohých úspešných filmoch, televíznych programoch, videohrách a divadelných hrách a je jedným z najpopulárnejších a komerčne najúspešnejších superhrdinov.

Spider-man 60

Pozrite sa, ako sa pavúčí muž rokmi menil.

Fotogaléria
Spider Man
Neobvyklý Spider-Man má svoju živú predlohu v...
+8Zamilovaná dvojica z novéo Spider-mana. Herečka...

Od marca 1963 mu je venovaný vlastný komiks The Amazing Spider-Man. Autormi postavy a príbehu sú tvorcovia Stan Lee, ktorý zomrel v roku 2018 vo veku 95 rokov, a Steve Ditko, ktorý zomrel v tom istom roku v deväťdesiatich rokoch. Príbehy vydáva komiksové nakladateľstvo Marvel, ktoré sa z vydavateľa komiksov vypracovala na licenčnú mocnosť, ktorá ťaží z filmov a hračiek založených na ich superhrdinoch.

spiderman, spider-man, tom holland, zendaya, Čítajte viac Jednu stranu z komiksu o Spider-Manovi vydražili za 3,4 milióna dolárov

Do „stajne“ Marvelu, ktorý si nakoniec založil vlastné filmové štúdio, patrí okrem Spider-Mana X-Men, Captain America, Thor, Hulk a ďalšie úspešné postavy.

Počas šesťdesiatich rokov sa Spider-Man stretol s množstvom darebákov a Peter Parker musel bojovať i so svojím horším ja, pochybnosťami, šikanou a osamelosťou, teda problémami mnohých teenagerov. To spôsobilo nebývalý úspech Spider-Mana hlavne medzi mladými študentami. K hlavým nepriateľom Spider-Mana patrili Green Goblin alebo Doctor Octopus. V jednej z častí Spider-Mana sa objavil i Venom komiksový antihrdina.

SPIDER-MAN: NÁVRAT DOMOV (trailer)
spider-man, spiderman, tom holland, zendaya, Čítajte aj Nový film o Spidermanovi zarobil v Severnej Amerike 50 miliónov dolárov

Vo filmoch Spider-Mana v posledných rokoch stvárnňovali už niekoľkí herci, Tobey Maguire (trilógia z rokov 2002–2007), Andrew Garfield (dva filmy z rokov 2012–2014) a Tom Holland (zatiaľ tři filmy v rámci Marvel Cinematic Universe).

Marcela Laiferová v pozadí s Mesiacom na koncerte Lýra 50 - Mám rozprávkový dom v roku 2016. Čítajte viac Slovenská stopa v novom Spider-Manovi? Slnko Marcely Laiferovej!
debata chyba
Viac na túto tému: #Spider-Man