Recenzia: Magic Mike - (Ne)úspechy striptérskej hviezdy

V krátkom slede sa do slovenských kín dostali hneď tri filmy amerického režiséra Stevena Soderbergha. Kedysi nakrútil tituly ako Traffic - Nadvláda gangov, Erin Brockovich či Dannyho jedenástku s dvomi pokračovaniami.

17.07.2012 16:00
Magic Mike Foto:
Herecká zostava z filmu Magic Mike. Jednotliví herci museli byť fyzicky dokonalí.
debata

To je však už vzdialenejšia minulosť. Teraz je reč o trileri Nákaza, ktorý mal premiéru vlani v októbri, ďalšom trileri Skrat, ktorý sa v kinách objavil v marci tohto roka, a o úplnej novinke Magic Mike. To už triler nie je.

Magic Mike je pracovné meno ústredného hrdinu, ktorý tancuje v striptízovom klube. Ten klub býva plný jačiacich žien, ktoré sú pri pohľade na smiešnu lascívnosť ako vo vytržení. Našťastie, netreba mať obavy, že by na takéto publikum mieril aj film Magic Mike. Rozjašené návštevníčky nočného klubu akiste pramálo zaujímajú osobné starosti striptérov v civile. Režiséra Soderbergha však zaujíma i to.

Jeden dnu a druhý von
V jadre je to vlastne jednoduchý príbeh striptéra, ktorý je na javisku zbožňovaný, ale nechce, aby bol vnímaný iba cez to, čo robí. Snaží sa podnikať, no banky ho odmietajú podporiť. Potrebuje serióznejší, trvácnejší, dôvernejší vzťah, ale nedarí sa mu nájsť vhodnú partnerku. A tak má najväčší úspech vtedy, keď je Magic Mike. Poľahky plní sny vzrušeniachtivým ženám v klube, jeho osobné sny mu však unikajú.

Naopak, 19-ročný Adam si tie svoje túžby začne plniť až príchodom do striptízového klubu. Dovtedy bol prevažne bez práce, teraz mu však do lona padajú priehrštia bankoviek. Adamovi ešte k spokojnosti stačí to, že si môže do sýtosti užívať na divokých večierkoch, kým Magic Mike, ktorý ho k tomu všetkému priviedol, sa už podobných výstrelkov prejedol. Zdá sa. No a dôležité je, že v úzadí nočného klubu postáva Adamova sestra Brooke, rozčarovaná z toho, kde sa to jej brat zamestnal. Brooke nezapadá do tamojšieho publika a ani sa nemieni stať jeho súčasťou.

O mužoch a ženách
Mika stvárňuje Channing Tatum, ktorý sa kedysi nejaký čas živil aj ako striptér, a pri jeho tanečných vystúpeniach vo filme vidno tieto skúsenosti. Podstatné je, že režisér Soderbergh z neho dokázal vydolovať presvedčivosť aj mimo striptérskeho pódia. Na ňom sa konajú okázalé šou, ktoré vystavujú na obdiv dokonale vypracované mužské telá a triviálnym spôsobom vyvolávajú obdiv žien.

Naopak, pokiaľ film prezentuje ženskú nahotu, robí to bez podobnej okázalosti. Takýto prístup súznie s postavou Mika, pre ktorého nie je problém získať ženu na jednu noc, v jeho prípade je to niečo všedné. O to viac však vyčnieva jeho potreba iného vzťahu. Do pozornosti sa tým čoraz viac dostáva Brooke, ktorá nespĺňa stereotypné predstavy o sexuálnej vyzývavosti žien.

A odpor kladie aj vďaka svojmu vnútorného uspôsobeniu. To, čo Mike berie ako súčasť zábavy a tajne verí, že sa dá od toho odstrihnúť, nevníma Brooke s ľahkovážnosťou, bezvýhradnou tolerantnosťou či prívetivo chápavým nadhľadom. Zvlášť, keď vidí, ako ten prechod do nového prostredia otriasol jej bratom.

Zábava, nie však primitívna
Takže tým, ako je Brooke vzdialená bežnému okruhu žien okolo Mika, je pre neho o to príťažlivejšia. A v Soderberghovom poňatí to nevyznieva úplne banálne. Ich vzájomné oťukávanie sa je spojené s príjemne civilnými dialógmi a uveriteľnými reakciami, bez prehnane sentimentálnych či hlúpo moralizujúcich výstupov. Problémovejšie vyznieva skôr Mikov vzťah s Joannou, v ktorom sa na jeho strane objavuje priveľký kus naivity. Akoby si tým tvorcovia uľahčili prehĺbenie Mikovej osamelosti a jeho osobnej frustrácie.

Osamelosť a frustrácia sú prisilné slová a hoci chce Soderbergh rozprávať aj o takýchto stavoch, určite to nerobí spôsobom, ktorým by inzultoval väčšinové publikum. Jeho Magic Mike však nie je ani ukážkou lacnej letnej zábavky, ktorá nemá čo povedať. S tým filmom je to trochu ako s jeho záverečnou scénou. Tá by bola výborná, keby prezrádzala o čosi menej. Ale aspoň že to režisér rýchlo ukončil a nepokračoval výjavmi radostného spolužitia novovytvoreného párika.

Hodnotenie Pravdy: 4 z 5 hviezdičiek

debata chyba