Recenzia: Vraždiaca sirota sa vracia po trinástich rokoch

"Pamätáš si ten horor, ako si pár adoptuje dievča, a na konci zistí, že to je dospelá žena so syndrómom, kvôli ktorému vyzerá ako dieťa? To bolo riadne dobré!" Je jedno, či sa opýtate zanieteného fanúšika hororov, alebo človeka, ktorý k nim nemá absolútne žiaden vzťah. Sirota priniesla do sveta kinematografie jeden z najlepších plot twistov vôbec, vďaka ktorému sa stala kultovým filmom. Po trinástich rokoch sa tvorcovia rozhodli prísť so snímkou Sirota: Prvá vražda, ktorá mapuje udalosti pred pôvodným filmom.

14.08.2022 06:00
Bontonfilm, SIrota, pr
Isabelle Fuhrmannová sa vracia v úlohe nebezpečnej ženy vydávajúcej sa za dieťa.
debata

Zopár nezrovnalostí

Zrejme väčšina ľudí pôjde do kina s otázkou: „Majú nás ešte čím prekvapiť?“ Zdá sa totiž, že pôvodná Sirota vytiahla svoj najväčší tromf a už nemá čím ohúriť. Tvorcovia si ale dali záležať a za výsledný produkt sa vôbec nemusia hanbiť. Šikovne sa im podarilo vyhnúť scenáru, v ktorom by zopakovali dej pôvodného filmu v inom prostredí.

Leena (Isabelle Fuhrmannová), ktorá začne neskôr používať meno Esther, je pacientkou psychiatrickej liečebne v Estónsku. Vďaka jej chladnokrvnej rafinovanosti a schopnosti manipulovať s ostatnými sa jej čoskoro podarí utiecť. Bezprostredne po tom, čo sa dostane na slobodu, začne pátrať po možnostiach infiltrovania sa do nejakej dobre zabezpečenej rodiny.

Vhodnou kandidátkou je nezvestná Esther, na ktorú sa Leena podobá natoľko, aby jej to ostatní uverili. Divák však už zo začiatku pozoruje niekoľko nevychytaných chýb – ako sa Esther ocitla v Estónsku? Prečo sa po traumatickom odlúčení od rodiny správa tak vyrovnane? A ako to, že má prízvuk, keď vyrastala v Amerike?

Trailer k filmu Sirota: Prvá vražda.

Rodinu znovunájdenej Esther ale, zdá sa, podobné úvahy nezaujímajú a sú radi, že sa im vrátila domov. Leena sa rýchlo aklimatizuje a postupne rozbieha sériu manipulácií, ktorými zapôsobí najmä na otca. Jej kroky sú ale trochu amatérske – nemá dostatočne premyslenú taktiku a prirýchlo sa prezradí pred terapeutkou aj policajtom, ktorý mal na starosti prípad zmiznutej Esther.

Akoby tvorcovia nemali dostatočnú vieru v schopnosti manipulátorky pochádzajúcej z ich vlastnej dielne. Na druhej strane ide o udalosti odohrávajúce sa pred prvým filmom, takže je možné, že sa ešte len učí, ako na to.

Nový plot twist

Divák je už niekde v polovici filmu svedkom sledu prekvapujúcich udalostí, ktoré nebudeme prezrádzať. V každom prípade ide o pútavé oživenie deja, vďaka ktorému naberá snímka druhý dych a pred svojím predchodcom sa nemusí vôbec hanbiť.

Čerešničkou na torte je, že človek po čase dokonca začne Leene držať palce. Tá stojí pred náročnou skúškou, ktorá preverí nielen jej schopnosti rýchlo sa adaptovať, ale aj jej základný inštinkt prežitia.

Sirota: Prvá vražda nedosahuje do výšin, na ktoré sa podarilo vyšplhať pôvodnému filmu. Tvorcovia sa o to zrejme ani nepokúšali – ich snahou bolo len priviesť späť k životu jednu z najzaujímavejších hororových postáv 21. storočia, a to sa im podarilo.

Po technickej stránke to nebolo najjednoduchšie – herečka Isabelle Fuhrmannová mala totiž v čase natáčania prvého filmu len 12 rokov, v súčasnosti má 25. Preto museli byť tvorcovia kreatívni a v rámci niektorých scén využili dablérku (Kennedy Irwinová).

Ak ste fanúšikom prvého filmu, jeho pokračovanie, respektíve prequel, by ste si nemali dať ujsť, a to aj napriek niekoľkým chybičkám krásy. Fuhrmannová v úlohe malej psychopatickej manipulátorky absolútne vyniká a divák sa preto neubráni túžbe vidieť jej ďalší osud.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #horor #sirota