Americká filmová akadémia sa po takmer polstoročí ospravedlnila herečke z kmeňa Apačov

Americká Akadémia filmových umení a vied sa po takmer 50 rokoch ospravedlnila herečke z kmeňa Apačov, ktorá v roku 1973 na 45. ročníku udeľovania cien Oscar zastupovala Marlona Branda a v jeho mene odmietla cenu pre najlepšieho herca za výkon vo filme Krstný otec. Počas svojho príhovoru bola herečka a aktivistka Marie Louise Cruzová, známa aj ako Sacheen Littlefeather (Pierko), publikom vypískaná.

16.08.2022 14:06
Sacheen Littlefeather Foto:
Sacheen Littlefeather drží príhovor Marlona Branda na 45. ročníku odovzdávanie cien Oscar.
debata

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra AP, Brando bojkotoval ceremoniál na protest proti zobrazovaniu pôvodných obyvateľov Ameriky v hollywoodskych filmoch a proti spôsobu, akým sa s nimi zaobchádza vo filmovom priemysle.

Cruzová neskôr dokonca uviedla, že westernovú hviezdu Johna Waynea museli držať, aby ju fyzicky nenapadol.

AP dodala, že tento incident vyvoláva paralely s neslávne známym útokom herca Willa Smitha na moderátora tohtoročného ceremoniálu Chrisa Rocka za jeho poznámku týkajúcu sa Smithovej manželky.

V liste adresovanom Marie Louise Cruzovej sa medzičasom už bývalý prezident Akadémie filmových umení a vied David Rubin ospravedlnil za príkoria a negatívne dôsledky, ktorým bola vystavená kvôli svojmu vyhláseniu spred takmer 50 rokov.

„Odvaha, ktorú ste preukázali, bola príliš dlho neuznaná. Za to sa vám hlboko ospravedlňujeme a zároveň vám vyjadrujeme úprimný obdiv,“ píše sa v liste.

Will Smith Čítajte viac Oscarový bitkár Will Smith nepriťažil len sebe

Akadémia, ktorá tento list zverejnila, súčasne oznámila, že Cruzovú pozvala, aby 17. septembra na špeciálne pripravovanom podujatí vo filmovom múzeu Akadémie v Los Angeles predniesla príhovor.

Múzeum, ktoré bolo otvorené vlani v septembri, sa zaviazalo konfrontovať „problematickú históriu“ Oscarov vrátane rasizmu. Jedna z expozícií sa zaoberá aj kauzou Sacheen Littlefeather.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Marlon Brando #Sacheen Littlefeather