Natrieť sa splaškami a podpáliť areál? Woodstock 99 neuniesol slobodu

Pradeda festivalov, legendárny Woodstock z roku 1969, netreba nikomu zvlášť predstavovať. Podujatie sa pred rokmi, práve v týchto dňoch od 15. do 18. augusta, nieslo na farme pri New Yorku (80 kilometrov od mesta Woodstock) v znamení odporu proti vojne vo Vietname. Pod heslami hnutia hippies vystúpili ikony lásky a mieru ako Jimi Hendrix, rocková babička Janis Joplin, psychedelická skupina Jefferson Airplane či folkoví pesničkári Neil Young a Joan Baez.

18.08.2022 10:00
limp bizkit Foto:
Organizátori hádžu vinu za chaos na festivale Woodstock v roku 1999 na frontmana skupiny Limp Bizkit Freda Dursta.
debata (3)

Od tohto zidealizovaného obrazu vzájomnosti a slobody, ktorú si spolu užilo 400-tisíc ľudí, sa ostrým strihom prenesme na koniec 90. rokov. Tí istí organizátori pozvali v roku 1999 návštevníkov a návštevníčky do bývalého vojenského areálu v mestečku Rome pri New Yorku, kde sa festival zopakoval po tretíkrát. Vojenským oplotením vyriešili problém z roku 1994, keď sa im na festival vlámali neplatiči. Mnoho ďalších detailov, ako publiku zabezpečiť komfort a bezpečnosť, im však uniklo a napokon sa im túžba po zisku poriadne vypomstila.

Nie je blato ako blato

Festival sa v roku 1999 skončil neslávne známym fiaskom a jeho priebeh približuje nový dokument v produkcii HBO Woodstock 99: Mier, láska a besnenie v réžii Garetta Pricea. Tvorcovia sa usilujú prísť na kĺb problémom, ktoré viedli návštevníkov k zúrivej deštrukcii festivalového areálu, niekoľkým znásilneniam, rabovaniu až po smrť troch ľudí. K davovej psychóze ničenia, kradnutia a zakladania požiarov, ktorými festival v záverečný večer vyvrcholil, dopomohlo niekoľko organizačných prešľapov.

Problémom bola aj nevyvážená dramaturgia lahodiaca najmä majorite, teda rozhnevaným mladým mužom. Teplota cez deň dosahovala augustových 38 stupňov, hlavné pódiá boli od seba vzdialené takmer štyri kilometre, voda v stánkoch s občerstvením stála nekresťanské štyri doláre a voľné zdroje pitnej vody boli kontaminované splaškami a šampónmi, pretože na festivale zlyhala hygiena. Tak, ako sa na prvom Woodstocku natierali ľudia bahnom, ktoré sa vo vidieckom areáli vytvorilo po daždi, na konci 90. rokov sa váľali v blate zmiešanom s fekáliami a odpadkami.

USA Hudba festival Woodstock Výročie 50 Čítajte viac Zomrel Michael Lang, spoluorganizátor festivalu Woodstock z roku 1969

Organizátori si vytýčili za cieľ priniesť najväčšie hviezdy súčasnej svetovej hudby. Výsledkom ich snaženia bola nadvláda rockového žánru a jeho subžánrov, vtedy módneho rap rocku či nu metalu a počas štyroch festivalových dní vystúpili len tri ženy. Necitlivá dramaturgia nedbala na diverzitu, čo sa podľa všetkého odrazilo aj na zložení publika a jeho náladách. Vo filme sa špekuluje aj o celkovom prežívaní vtedajšej mladej generácie. Na konci 90. rokov mladí nezvládali svoj hnev a ventilovali si ho na koncertoch siláckymi gestami, ktoré čítali v textoch svojich rockových idolov.

Kid Rock počas vystúpenia na Woodstocku v roku... Foto: HBO
woodstock kid rock Kid Rock počas vystúpenia na Woodstocku v roku 1999.

Hlavný program tvorili kapely ako Metallica, Limp Bizkit, Red Hot Chili Peppers, Offspring či pseudoinštrumen­talista v drahom kožuchu Kid Rock. Počas vystúpenia skupín Limp Bizkit a Korn došlo v dave pod pódiom k znásilneniam. Heslom tohto ročníka bola – rovnako ako pred rokmi – sloboda, návštevníčky teda zložili tričká. Na tie, ktoré sa obnažiť nepotrebovali, pokrikovali muži "ukáž kozy”. Nič nevystihuje náladu Woodstocku 99 lepšie ako toxicky maskulínny pokrik bielych vysokoškolákov, ktorí si prišli užiť prázdninový event úplne na doraz.

Za všetko vraj môže Fred Durst

Organizátori svoju vinu s pribúdajúcimi problémami popierali. Na festivalových tlačových besedách sa výčitkám nechutne otočili chrbtom, namiesto toho, aby sa ich snažili čo najskôr vyriešiť. Vinu alibisticky zhodili dokonca na speváka Freda Dursta, ktorý v rámci vystúpenia kapely Limp Bizkit vyzval dav, aby sa zbavil všetkej negatívnej energie. Ďalšieho vinníka hľadali v skupine Red Hot Chili Peppers. Práve počas ich koncertu vypukol v areáli prvý požiar. Organizátori požiadali frontmana Anthonyho Kiedisa, aby sa ako autorita pokúsil schladiť rozbesnený dav. Vrátili sa teda na pódium a zahrali skladbu Fire (Oheň), ktorú si požičali z prvého Woodstocku od Jimiho Hendrixa, čím sa symbolika uzavrela.

SBS služba si šikovne preobliekla tričká a splynula s davom, pretože 400-tisícové publikum bolo v presile. Situáciu vyriešil až príchod polície a archívne zábery ukazujú, že mladých mužov sa snažili upokojiť napomenutím, ako vlastných synov. Básnická otázka znie: Aké prostriedky by polícia použila, keby mali rabovanie a podpaľovanie na svedomí príslušníci menšín?

Plánovaný ročník našťastie zrušili

Organizátori chceli Woodstock zopakovať v roku 2019, napokon ho zrušili. Spoluzakladateľ Michael Lang medzičasom zomrel a ktovie, možno by deväťdesiatdeviatka dopadla inak, keby sa zaujímal o dramaturgiu. Väčšinu kapiel, ktoré jeho kolegovia na podujatie pozvali, vraj nepoznal.

Woodstock 50 Čítajte viac Oslavovať sa nebude. Festival Woodstock 50 zrušili

Vo filme zaznie poznámka, že dnes je už spoločnosť od prelomu tisícročí inde a takéto správanie by si na festivale ako Woodstock nedovolila. Ostrou pointou tohto dokumentu je azda to, že kultúrna pestrosť, diverzita a zohľadnenie rôznorodých preferencií publika sú cestou k láske a slobode. Hemžiace sa telá bielych mužov okolo dvadsaťpäťky, ktorí si prišli do vojenského areálu s kulisou tvrdej hudby vytvoriť zónu bez pravidiel a zábran, nie sú dobrým predpokladom pre ideálne kultúrne podujatie. V akom duchu sa bude festival niesť, ovplyvňujú najmä organizátori a za fiasko v roku 1999 by mali prevziať zodpovednosť a konečne sa ospravedlniť. Najmä znásilneným ženám a pozostalým, ktorým na festivale zahynuli príbuzní na dehydratáciu a prehriatie organizmu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Woodstock