Na čo sa vybrať do kina? Pozrite si prehľad nadchádzajúcich premiér

Prázdniny sa pomaly chýlia ku koncu, no filmová ponuka zostáva stále atraktívna. Zostávajúce letné, ale aj prvé jesenné večery si môžete užiť v kine. Pripravili sme pre vás výber toho najlepšieho, na čo sa v nadchádzajúcich týždňoch môžete tešiť.

19.08.2022 08:00
Neboj sa, zlatko Foto:
Snímka z filmu Neboj sa, zlatko.
debata

Nie, nie, 18. august

Na malej konskej farme uprostred kalifornskej púšte spolu žijú súrodenci OJ (Daniel Kaluuya) a Emerald (Keke Palmerová). Jedného dňa sa na oblohe objaví niečo, čo zabije ich otca. Nikto si nevie vysvetliť, čo to bolo – žeby UFO? OJ a Emerald čoskoro prídu na to, že keď upierajú zrak k zemi, sú viac-menej v bezpečí. Lietajúci tanier unáša tých, ktorí sa naň pozerajú. Ale je to naozaj tak?

Trailer k filmu Nie, nie.

Snímka Nie, nie je v poradí tretí film režiséra Jordana Peeleho, ktorý slávil úspechy s horormi Uteč a My. „Scenár som napísal v čase, keď sme sa všetci trochu obávali o budúcnosť kinematografie. Takže som od začiatku vedel, že chcem natočiť skutočný veľkofilm, ktorý si diváci naplno vychutnajú až v kine,“ povedal režisér o svojej novinke Nie, nie.

Rieka, 18. august

Film Rieka je druhým dielom plánovanej trilógie celovečerných dokumentov režisérky a scenáristky Jennifer Peedomovej, ktoré mapujú vzájomný vzťah krajiny a človeka. Prvý z nich s názvom Hora z roku 2017 sa stal komerčne najúspešnejším non-fiction filmom v jej domovskej Austrálii. Snový dokument oslavujúci divokosť riek a upozorňujúci na ich zraniteľnosť, bol nakrúcaný takmer v štyridsiatich krajinách sveta na šiestich svetadieloch.

Trailer k filmu Rieka.

Snímka prostredníctvom moderných technológií vrátane satelitných záberov sleduje vzťah ľudí k ich historicky najcennejšiemu zdroju. Okrem očarujúceho vizuálu a striedmeho poetického komentára Willema Dafoea sa môžete tešiť aj na pôsobivú hudobnú vrstvu. Vďaka spolupráci s Austrálskym komorným orchestrom vo filme zaznejú skladby Bacha, Richarda Tognettiho, Williama Bartona či Jonnyho Greenwooda a Radiohead.

Tritisíc rokov túžby, 1. september

Režisér George Miller, známy snímkami Mad Max, Happy Feet či Čarodejnice z Eastwicku, prichádza s novým fantasy filmom. Hlavnou hrdinkou príbehu je osamelá doktorka Alithea Binnieová (Tilda Swintonová), ktorá berie život veľmi racionálne. Jedného dňa si však na trhu v Istanbule kúpi starožitný suvenír, z ktorého omylom vypustí džina (Idris Elba).

Trailer k filmu Tritisíc rokov túžby.

Ten jej, ako to už býva, ponúkne splniť tri želania výmenou za svoju slobodu. Alithea ale nie je hlúpa a z mytológie vie, že takéto obchodovanie s džinom má vždy nejaký háčik. Džin jej začne rozprávať príbehy túžby naprieč históriou a Alithea sa vďaka tomu dá zlákať na vyslovenie želania, ktoré ich oboch prekvapí.

Pozvánka do pekla, 8. september

Po smrti svojej matky sa Evie (Nathalie Emmanuel) rozhodne podstúpiť test DNA. Objaví tak strateného bratranca, o ktorého existencii doteraz nevedela. Na pozvanie od svojej znovunájdenej rodiny sa ocitne na honosnej svadbe na anglickom vidieku, zvádzaná príťažlivým aristokratom Walterom (Thomas Doherty).

Trailer k filmu Pozvánka do pekla.

Postupne však odhalí zvrátené tajomstvá a choré úmysly skrývajúce sa za prehnanou štedrosťou svojich najbližších. Rodinná idylka sa tak čoskoro zmení na hrôzostrašnú nočnú moru a boj o prežitie. Film Jessicy M. Thompsonovej je inšpirovaný slávnym románom Dracula od Brama Stokera. Natáčanie prebiehalo v Budapešti.

Piargy, 22. september

Piargy od režiséra Iva Trajkova sú metaforickým príbehom o temnej sile skazenosti a nevďačnom postavení žien v spoločnosti. Mladá Juliša (Judit Bárdos) sa vydá za syna najbohatšieho statkára v dedine. Nanešťastie sa neubráni násilníckym zvodom svojho svokra, kvôli čomu sa ocitne uprostred drsného ľúbostného trojuholníka.

Trailer k filmu Piargy.

Piargy sú symbolom novodobej Sodomy a Gomory, zrkadlom pokrivenej morálky spoločnosti. Zároveň sú naturalistickou metaforou o podriadenej pozícii ženy v patriarchálnej spoločnosti. Dej filmu sa odohráva tesne pred vypuknutím 2. svetovej vojny. Nakrúcanie snímky trvalo 41 dní, ktoré boli kvôli počasiu, financiám a pandémii rozložené na päť rokov.

Úsmev, 29. september

Rose (Sosie Baconová) je psychiatrička, ktorú začnú po sedení s istou pacientkou prenasledovať nadprirodzené javy. Nikto okrem nej ich nevidí, a Rose čoskoro vytuší, že jej ide o život. Režisérom snímky je Parker Finn. Ide o adaptáciu jeho krátkeho filmu Laura nespala z roku 2020, ktorý získal uznanie kritiky a na filmovom festivale SXSW dostal špeciálnu cenu poroty Midnich Short.

Trailer k filmu Úsmev.

Okrem Baconovej v snímke účinkuje tiež Jessie T. Usher, Kal Penn, Rob Morgan, Kyle Gallner, Caitlin Staseyová, Judy Reyesová či Gillian Zinserová. Film sa pôvodne mal volať S Rose nie je niečo v poriadku.

Neboj sa, zlatko, 22. september

Olivia Wilde, ktorá je známa predovšetkým ako herečka, prichádza so svojím druhým režijným počinom s názvom Neboj sa, zlatko. Jej debut Šprtky to chcú tiež z roku 2019 ocenili diváci aj odborná kritika, preto môžeme mať od jej nového trileru vysoké očakávania. Dej sa odohráva v 50. rokoch 20. storočia. Alice (Florence Pughová) je ženou v domácnosti, ktorá žije so svojím manželom Jackom (Harry Styles) v utopickej experimentálnej komunite.

Trailer k filmu Neboj sa, zlatko.

Čoskoro však začne mať podozrenie, že na prvý pohľad dokonalá spoločnosť môže skrývať znepokojujúce tajomstvá. Okrem Pughovej a Stylesa si v snímke zahrá aj samotná režisérka Wildeová, ďalej Gemma Chanová, KiKi Layneová či Chris Pine. Diváci sa môžu tešiť aj na kráľovnú burlesky Ditu Von Teese.

Trojuholník smútku, 29. september

Carl (Harris Dickinson) a Yaya (Charlbi Deanová) sú mladým celebritným párom pohybujúcim sa vo svere modelingu. Jedného dňa ich pozvú na plavbu na luxusnej výletnej lodi, ktorej kapitán je zanietený marxista. Príjemný výlet sa však čoskoro zvrtne.

Trailer k filmu Trojuholník smútku.

Satirická komédia z dielne švédskeho režiséra Rubena Östlunda si na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes vyslúžila 8-minútový standing-ovation a ocenenie Palme d'Or. Na stránke Rotten Tomatoes má hodnotenie 70 percent.

Pani Harrisová ide do Paríža, 6. október

Komédia Pani Harrisová ide do Paríža je adaptáciou rovnomenného románu Paula Gallica z roku 1958. Dej sa odohráva v 50. rokoch minulého storočia. Hlavnou hrdinkou je pani Ada Harrisová (Lesley Manville), ktorá pracuje ako upratovačka v Londýne. Čoskoro začne byť posadnutá novými šatami od Diora, ktoré má oblečené jedna z jej klientok.

Trailer k filmu Pani Harrisová ide do Paríža.

Po tom, čo dostane vdovský dôchodok po manželovi, ktorý zahynul vo vojne, sa rozhodne vydať do Paríža s cieľom kúpiť si vysnené šaty. Vo filme, ktorý režíroval Anthony Fabian, účinkujú tiež Isabelle Huppertová, Jason Isaacs, Lambert Wilson, Alba Baptista či Rose Williamsová. Na stránke Rotten Tomatoes má snímka hodnotenie 95 percent. Natáčalo sa v Budapešti, Paríži a Londýne.

Halloween končí, 13. október

Od udalostí filmu Halloween zabíja z roku 2021 uplynuli štyri roky. Laurie Strodeová (Jamie Lee Curtisová) žije so svojou vnučkou Allyson (Andi Matichak) a dokončuje memoáre. Obávaný vrah Michael Myers je nezvestný, no Laurie sa rozhodla, že sa ním už nebude viac znepokojovať a začne nový život. Po tom, čo mladíka Coreyho Cunninghama (Rohan Campbell) obvinia zo zabitia chlapca, ktorého strážil, sa ale začne vlna násilia a teroru, ktoré donútia Laurie opätovne sa postaviť zlu.

Trailer k filmu Halloween končí.

Snímka je zakončením novej trilógie, ktorá sa začala v roku 2018 filmom Halloween. Zároveň ide o trinásty diel celej Halloweenskej série, ktorej prvý film mal premiéru v roku 1978. Podobne ako pri predchádzajúcich dvoch snímkach aj tento režíroval David Gordon Green.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #film #výber #kino