Do širšieho výberu Európskych filmových cien sa dostala snímka Krásne bytosti

Do širšieho výberu nominácií na tohtoročné Európske filmové ceny sa dostala aj snímka v českej koprodukcii Krásne bytosti, ktorý natočil islandský režisér Gudmundur Arnar Gudmundsson.

19.08.2022 12:00
Krásne bytosti Foto:
Snímka z filmu Krásne bytosti.
debata

Súťažiť bude s ďalšími 29 filmami, ktoré natočili európski režiséri. Usporiadatelia oznámia užší výber filmov v septembri a víťaza hlavnej ceny na začiatku decembra v islandskom hlavnom meste Reykjavíku.

O Európske filmové ceny sa tento rok mohli uchádzať filmy, ktoré boli uvedené od vlaňajšieho 1. júna do tohtoročného 31. mája. Hlavnou podmienkou je, že majú európskeho režiséra. Výnimku môžu dostať režiséri z mimoeurópskych krajín, ktorí majú v Európe status utečenca.

Trailer k filmu Krásne bytosti.

Do širšieho výberu 30 filmov sa dostala napríklad snímka Trojuholník smútku režiséra Rubena Östlunda, ktorá v máji na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes získala hlavnú cenu Zlatú palmu. Ďalšími nominovanými filmami sú Paralelné matky španielskeho režiséra Pedra Almodóvara či Belfast od Kennetha Branagha, ktorý bol nominovaný v kategórii najlepší film na Oscara za rok 2021. Vo výbere je aj rad žánrových a festivalových snímok.

Trailer na film Trojuholník smútku.

Dvojhodinový film Krásne bytosti hovorí príbeh o náročnom dospievaní 14-ročného outsidera Balliho a partii jeho kamarátov na Islande. Film bol predstavený na filmových festivaloch v Berlíne a Karlových Varoch. V českých kinách bude uvedený v polovici septembra.

Členovia Európskej filmovej akadémie (EFA), ktorých je 4400, vytvorí užší výber 15 snímok, ktoré organizátori zverejnia v septembri. Hlavné ceny odovzdajú 10. decembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Európske filmové ceny #Krásne bytosti