Hana Gregorová: Moja osudová rola bola v Nočných jazdcoch, s tou som sa zžila dokonale

Herečka Hana Gregorová je známa z filmov ako o Jedenáste prikázanie, Tisícročná včela, Kára plná bolesti, Pomocník či Tábor padlých žien. Dnes (20. augusta) slávi 70. narodeniny. Najkrajšia a najúžasnejšia bola pre ňu úloha v kultovom filme Noční jazdci (1981), v ktorom stvárnila postavu Žofky - manželku jedného z pašerákov koní. Táto rola bola pre ňu dôležitá nielen z hereckého hľadiska, ale aj z osudového.

20.08.2022 14:00
Hana Gregorová Foto:
Herečka Hana Gregorová oslávi 70. rokov.
debata (2)

„Nikdy som nemala herecké vzory. Mala som rešpekt. Mala som to šťastie, že som mohla byť po boku, napríklad keď som hosťovala v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava, takých hercov ako bol Ctibor Filčík, Gustáv Valach, Mária Kráľovičová, Zdena Gruberová, Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová, Jozef Adamovič, Karol Machata a celá plejáda iných. To je tak úžasná spomienka. Bol to krok do divadelného sveta. S veľkým obdivom a rešpektom som stála a pozerala som sa na ich výkony. Predsa my sme robili len komparz,“ vyznala sa pre TASR jubilantka.

Hana Gregorová Čítajte viac Sedemdesiatnička Hana Gregorová stále žije smelo

Ako ďalej uviedla, pre ňu bola česť, keď sa cez prestávku spolu bavili v šatni. „Pán Valach mi dával rady alebo aj Majka Kráľovičová. Prosto pre mňa je toto úžasné. Ako vzor nebol ten ktorý herec, ale vzorom bol ich prístup k práci a k životu,“ zdôraznila.

Hana Gregorová sa narodila 20. augusta 1952 v Bratislave. Tam aj vyštudovala herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Po skončení školy hrala jednu sezónu v Divadle pre deti a mládež v Trnave, odvtedy je na voľnej nohe. Tri roky žila v Jordánsku spolu s manželom, jordánskym lekárom Gassanom, s ktorým má dcéru Rolu. Pri nakrúcaní filmu Noční jazdci sa vo Vysokých Tatrách zoznámila s českým hercom Radoslavom (Radkom) Brzobohatým. Obaja herci boli v tom čase zadaní. Brzobohatý bol ženatý s českou herečkou Jiřinou Bohdalovou a Gregorová vydatá za Gassana. Oba páry sa rozviedli a v roku 1982 zosobášili. Nasledujúci rok – 2. februára 1983 sa im narodil syn Ondřej, ktorý je herec a hudobník.

Hana Gregorová je známa z filmov ako Jedenáste prikázanie (1977), z kultovej ságy murárskeho rodu režiséra Juraja Jakubiska Tisícročná včela (1983), ďalej zo snímok Kára plná bolesti (1985), Južná pošta (1987), Orbis Pictus (1997). Hrala aj vo filmoch Pomocník (1981) a Soľ nad zlato (1982), či v tragikomickom príbehu z obdobia 50-tych rokov Tábor padlých žien (1997), v ktorom si zahrala po boku hereckých legiend Štefana Kvietika a Juraja Kukuru.

Účinkovala aj vo viacerých slovenských a českých seriáloch ako napríklad Panelák (2008), Odsúdené (2009), či Mafstory (2009, 2010). Zahrala si tiež v českom seriáli Přístav (2015, 2016) a v roku 2021 účinkovala v troch epizódach seriálu Lajna. Od tohto roku je jednou z hlavných hviezd seriálu Hranica, v ktorom stvárňuje šéfku pašeráckeho gangu Zorku Stračinovú.

Hana Gregorová v seriáli Hranica ako hlava... Foto: TV JOJ
hranica, kollárová, gregorová, Hana Gregorová v seriáli Hranica ako hlava pašeráckeho gangu Zorka Stračinová. Na snímke so Simonou Kollárovou, seriálovou Petrou Berkovou.

Hana Gregorová žila viac ako 30 rokov v Českej republike. Od roku 2004 viedla spolu s manželom Divadlo Radka Brzobohatého v Prahe. Po smrti svojho manžela (Radoslav Brzobohatý zomrel 12. septembra 2012, deň pred svojimi osemdesiatimi narodeninami), sa presťahovala z Říčan do Prahy. Aktuálne žije v maďarskom mestečku Rajka.

„Nejde o to, s ktorou rolou som sa vžila, je to herectvo. Nemôžete sa vžívať s rolami, tú rolu musíte vidieť, keď pozeráte na javisko. Ale pre mňa najkrajšia a najúžasnejšia rola bola v Nočných jazdcoch. Zoznámila som sa s Radkom, takže to je pre mňa osudová rola a s tou som sa vžila dokonale,“ povedala pre TASR jubilantka Hana Gregorová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hana Gregorová