Temný rytier strpčil život kritikom

Návrat Temného rytiera je azda najočakávanejším filmovým blockbusterom roka. V Amerike sa ho už dočkali, premiéru mal v piatok.

22.07.2012 15:00
Premiere The Dark Knight Rises NY Foto: ,
Zľava: herec Tom Hardy, herečka Marion Cotillard, herec Gary Oldman, herečka Anne Hathaway, herci Christian Bale, Morgan Freeman, Joseph Gordon-Levitt a režisér Christopher Nolan. Tvorcovia filmu Návrat temného rytiera.
debata

A svetom otriasla správa, že v kine na predmestí Denveru došlo k streľbe, pri ktorej zahynulo niekoľko ľudí a ďalší boli zranení.

Ešte pred distribučným uvedením snímky sa fanúšikovia púšťali do recenzentov, ktorí mali k poslednému batmanovského projektu britského režiséra Christophera Nolana výhrady. Treba povedať, že takýchto kritikov nebolo veľa. Vyslúžili si však spŕšku nenávistných reakcií a drsných vyhrážok. Webová stránka rottentomatoes.com, ktorá uverejňuje recenzie mnohých zahraničných autorov, dokonca načas pozastavila komentáre svojich čitateľov.

Matt Atchity, šéfredaktor Rotten Tomatoes, začiatkom týždňa zverejnil vyhlásenie, v ktorom žiada užívateľov stránky, aby prestali napádať recenzentov. Upozorňuje, že im môžu odoprieť právo komentárov. „Existujú predsa iné veci, nad ktorými sa treba rozhorčovať – vojna, bieda, moc, zločin. Nie však recenzie,“ ukončil Atchity svoj príspevok.

Musí to byť dobré!
Táto udalosť je len ďalším dôkazom vyhrotených emócií, ktoré sprevádzajú uvedenie batmanovskej novinky. Christopher Nolan si totiž vybudoval pozíciu oslavovaného režiséra, ktorý netriafa vedľa a fanúšikov nadchlo, ako populárnemu hrdinovi dokázal napraviť pošramotenú filmovú povesť. Návrat Temného rytiera mal navyše šikovnú marketingovú kampaň, ktorá vyvolávala veľké očakávania – udržiavala tajomstvo a podporovala napätie.

Mnohí ľudia sa tak už pred premiérou utvrdzovali v tom, že film jednoducho musí byť dobrý. Myslí si to aj Matt Goldberg, ktorý píše recenzie pre collider.com. „Zasiahla ich taká marketingová vlna zo strany štúdií, že pociťovali potrebu venovať filmu svoj čas, energiu a zanietenie ešte predtým, ako ho videli. Ako kritik chcem s ľuďmi o snímke debatovať, a to nielen spôsobom Súhlasím či Nesúhlasím. Oni však takúto diskusiu nechcú,“ cituje Goldberga webová stránka wsj.com. A uvádza aj vyjadrenie kritika Marshalla Fina, ktorý mal tú smolu, že na rottentomatoes.com vyšiel s prvou negatívnejšie ladenou recenziou.

„Vedel som, že to asi bude kontroverzné a že sa to stretne s odporom, ale ono to bolo ako cunami. Čo ma však udivuje, a istým spôsobom aj zabáva, je skutočnosť, že všetky tie komentáre napísali ľudia, ktorí ani nevideli film,“ ozrejmil Fine, ktorému sa niektorí čitatelia vyhrážali i smrťou. A hoci už na rottentomatoes.com pribudli ďalšie negatívne recenzie, jednoznačne prevažujú tie pozitívne. Priemerné hodnotenie snímky je 8 bodov z 10.

Návraty a premiéry
Návrat Temného rytiera oficiálne vstúpi do slovenských kín vo štvrtok 26. júla, ale už deň predtým bude mať predpremiéru v jedenástich mestách. Ako je známe, pre režiséra Christophera Nolana je to tretí a posledný Batman. V hlavnej úlohe sa pritom opäť objaví Christian Bale. „Som naozaj hrdý na dosiahnutie toho, čo sme si určili. Je to jediný raz, čo som trikrát stvárňoval tú istú postavu, tieto filmy zmenili môj život aj kariéru,“ cituje herca agentúra Reuters.

V Návrate Temného rytiera sa Bruce Wayne/Batman stiahne z ústrania, aby sa pustil do zápasu s maskovaným chalpíkom menom Bane, ktorý terorizuje Gotham City. Batmanovho ústredného protivníka hrá Tom Hardy a sú tu aj ďalší noví herci série – napríklad Anne Hathawayová ako Selina Kylová/Catwoman, Marion Cotillardová alebo Joseph Gordon-Levitt.

Naopak, skúsený a uznávaný herec Michael Caine zostáva verný Nolanovmu Batmanovi a znovu ho uvidíme v úlohe Waynovho (nielen) komorníka Alfreda. ,,Nie je to iba bežný sluha. Tá úloha je veľmi dobre napísaná a stávala sa lepšou a lepšou," povedal Caine s tým, že Alfred vo Waynovom živote zastupuje i otcovskú pozíciu.

„Chris (Nolan) dokáže nakrútiť veľký blockbuster s komparzom a špeciálnymi efektmi, ale zároveň vo vás podnieti uvažovanie o vážnych témach akými sú terorzimus, dôsledky moci či ochromená ekonomika. K tomu ešte režíruje hercov tak, že pod jeho vedením dospeli k Oscarom, ako Heath Ledger s predchádzajúcim filmom. A celý ten skvelý materiál, ktorý to hercovi umožňuje, aj píše. Nikdy som všetky tieto prvky nevidel spojené v osobe jedného režiséra, a to som s niekoľkými úžasnými pracoval,“ citovala 79-ročného herca agentúra Reuters.

debata chyba