Ján Koleník: Žil som iba pre prácu, potrebujem viac času pre seba

Jána Koleníka diváci najviac poznajú zo seriálov, kde hral elitného policajta aj elitného doktora - momentálne stvárňuje hlavnú postavu doktora Fabiána v seriáli Druhá šanca.

28.08.2022 08:00
ján koleník, druhá šanca, Foto:
Ján Koleník ako doktor Andrej Fabián v lekárskej dráme Druhá šanca.
debata (2)

Doktor Fabián si už zažil dosť, čo ho čaká v novej sérii?

Odhaľovanie minulosti, na ktorú Andrej zabudol. Mnohé zvraty by nikto nečakal – kto bol s kým v akom vzťahu, komu sa čo stalo – a my budeme v druhej sérii postupne odkrývať tajomstvá. Do života doktorov však zasiahne spoločná udalosť, ktorú sme zažili na Slovensku všetci, ale viac nechcem prezradiť. Uvidíme, ako lekári vtedy fungovali nielen v nemocnici, kde sa museli obetovať v prvej línii, ale fungovali aj na rodinnej báze.

Video

V seriáli je hlavnou zápletkou strata pamäte, myslíte si, že sa dokáže človek pozrieť na seba inými očami aj bez toho, aby zažil takúto traumu?

Najlepším zrkadlom, aby človek prehodnotil svoj život, sú tie najhoršie situácie, keď siahneme na dno svojich síl, sebareflexia príde v situáciách, ktoré vôbec nie sú príjemné. Keď je nám dobre, neuvedomujeme si, ak nám niečo chýba, neuvedomujeme si pravú hodnotu rodiny, obyčajného ľudského šťastia, priateľov…

Zuzana Fialová a Ján Koleník stvárnili...
Diana Mórová a Ján Koleník v Goldoniho komédii...
+38Ján Koleník a Marián Labuda v hre Vejár.

Už ste hrali elitného policajta, teraz je to elitný doktor – nie je vám ľúto za elitným Národným divadlom, z ktorého ste odišli?

Človek si musí zvážiť priority a ja som mal veľmi hektickú jar, keď sa mi zdalo, že vyskočím pomaly z každej chladničky. zvážil som, čo je pre mňa viac a čo menej vyčerpávajúce, čo ma stojí koľko energie a vyšlo mi z toho, že potrebujem viac času pre seba. Rozbehnutý vlak sa nedá zastaviť a my sme malý trh, nemôžeme si až tak vyberať. Ja som sa rozhodol, že strávim viac času so sebou a so svojimi blízkymi a že sa budem viac venovať tomu, čo ma teší mimo mojej profesie. Žil som iba pre prácu, ale začínam selektovať.

S FIlipom Tůmom v inscenácii Slovenského... Foto: SND, Anton Sládek
Vejar Jan Kolenik Filip Tuma S FIlipom Tůmom v inscenácii Slovenského národného divadla Vejár.

Nebolo vám ľúto za seriálom Oteckovia – vyzeralo to, že ste sa tam zišli dobrá partia.

Z Oteckov som vystúpil už trocha skôr, ale ak sa tá dobrá energia preniesla aj na divákov, sme radi, preto to robíme. Ale na minulosti nelipnem, všetko má svoju trvácnosť, niečo sa vždy končí, aby mohlo začať niečo iné. Ani za divadelným predstavením mi po derniére nie je ľúto, treba sa posunúť ďalej a ja sa rád posúvam ďalej. Skončil Panelák aj iné seriály, ale prišla Druhá šanca a mohli sme si vyskúšať celkom iné charaktery.

Teraz ste už rok seriálovým doktorom – museli ste za ten čas navštíviť ozajstného doktora?

Aj keď to iba hráme, sme v každodennom kontakte s rôznymi diagnózami a stáva sa mi, že preto sám seba viac sledujem, či nemám nejaké príznaky… Človek sa tomu asi nevyhne, že v doktorskom seriáli sa ho dotýkajú nielen ľudské príbehy, ale aj tie diagnózy. Stálo ma to exkurz do svojho zdravotného stavu, u doktorov momentálne trávim čas len na preventívnych prehliadkach a som rád, že je to tak.

sarah arato Čítajte aj Júlia z Druhej šance ešte prekvapí

Boli ste úspešný aj v tanečnej šou Let's Dance, ako ste si užívali tancovanie?

Bolo to úžasné obdobie a také intenzívne, že keď to za dňa na deň skončilo – nikto vás nevolal tancovať a ešte aj tanečná partnerka odcestovala do Ameriky – zrazu mi bolo otupno a cítil som nostalgiu. Našťastie som skočil do seriálu a už som nemal čas na to myslieť. Pravda je, že od skončenia Let 's Dance prešli štyri mesiace a ja som si odvtedy nezatancoval! V živote to tak býva, že vám dajú niečo okúsiť a potom vám to vezmú a vy sa s tým musíte vysporiadať.

Na čo sa teraz pracovne tešíte?

Teším sa na Druhú šancu, pri tomto seriáli sa môžeme aj pousmiať aj si poplakať, ale najmä poukáže na hodnoty, ktoré sú v živote naozaj dôležité. O ďalších projektoch poviem, keď budú aktuálne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Koleník #TV Markíza