Na Slovensku nakrúca Mikkelsen

Na Slovensku v týchto dňoch pracuje medzinárodný filmový štáb na road movie Move On, v ktorom stvárňuje hlavnú úlohu dánsky herec Mads Mikkelsen.

23.07.2012 13:00
Mads Mikkelsen, Gabriela Marcinková a Asger Leth Foto:
Herci a režisér road movie Move On - zľava Mads Mikkelsen, Gabriela Marcinková a Asger Leth.
debata

Tí, ktorí v kinách vyhľadávajú „značkové“ blockbustery, ho isto poznajú ako predstaviteľa zápornej postavy z bondovky Casino Royale (2006). A diváci, ktorí nazrú aj do filmových klubov, ho mohli vidieť napríklad v Adamových jablkách (2005) či v titule Po svadbe (2006). Štyridsaťšesťročný rodák z Kodane má na konte i hereckú cenu z festivalu v Cannes, ktorú získal tento rok v máji za drámu Hon (Jagten).

V chystanom road movie Move On hrá Mikkelsen chlapíka, ktorý cestuje po Európe, aby na určené miesto bezpečne dopravil tajomný strieborný kufrík. Na filmovom pľaci vedie jeho kroky režisér Asger Leth, ktorý sa nedávno v slovenských kinách predviedol trilerom Muž na hrane so Samom Worthingtonom v hlavnej úlohe. Projekt Move On je však z inej kategórie. Aj preto, že sa doň zapájajú bežní ľudia z rôznych krajín. Stačilo, že nejakým spôsobom zaujali tvorcov. Či už svojím herectvom, výberom lokácií, ponukou mien pre postavy alebo hudbou. A šancu prejaviť sa mali i slovenskí diváci. Túto možnosť im poskytla spoločnosť Slovak Telekom, keďže Move On je projekt medzinárodnej skupiny Deutsche Telekom.

Obsadili aj Marcinkovú

Nakrúcanie práve prebieha na Slovensku, no a hlavnú ženskú úlohu dostala mladá slovenská herečka Gabriela Marcinková. Návštevníci júnového Art Film Festu Trenčianske Teplice/Trenčín ju mohli vidieť vo filme 360, ktorý nakrútil pôvodom brazílsky režisér Fernando Meirelles (na konte má i snímky Mesto bohov či Nepohodlný). V Move On stvárňuje Marcinková ženu, ktorá po stretnutí s hrdinom zmení jednak jeho, a zároveň ovplyvní vývoj toho, ako sa bude spomínaný kufrík presúvať po Európe.

Podrobnosti o postavách a príbehu sa zatiaľ taja. Film však ani nie je celkom uzavretý, pretože tvorcovia stále zvažujú podnety verejnosti. A vzhľadom na túto interaktívnosť projektu režisér Leth vyhlásil, že Move On je úplne novou kapitolou filmovej tvorby. Myslí si to aj Mads Mikkelsen? „,Určite sa snažíme urobiť niečo nové. Toto je oveľa otvorenejšie ako bežné projekty. Diváci sa môžu stať súčasťou filmu, prichádzať s nápadmi, dokonca ovplyvňovať príbeh. Neznamená to, že všetky nápady aj zužitkujeme, ale je to výzva a každý deň sa nám v práci stane čosi nové,“ objasnil Mikkelsen na krátkom bratislavskom stretnutí s novinármi, ktoré sa uskutočnilo v piatok večer. ,,Premenlivosť" snímky pritom potvrdila aj Marcinková. „Teraz som dostala asi tretiu verziu scenára a stále je otvorený, priebežne sa doň dopisuje,“ uviedla herečka.

Zmena prospieva

Nakrúcanie road movie Move On zahŕňa okrem Slovenska aj Holandsko, Rakúsko, Maďarsko, Chorvátsko, Čiernu Horu, Macedónsko a Nemecko. Také časté zmeny prostredí sa azda odrážajú aj na hereckom prejave protagonistov. ,,Ešte včera som hovoril po nemecky, onedlho budem možno hovoriť po slovensky," zažartoval si dobre naladený Mikkelsen. ,,Tie kultúry sú však značne odlišné, veď len prechod z Amsterdamu do Viedne bol obrovským skokom. A vo filme to bude vidieť. Atmosféra sa mení a my sa trochu meníme tiež, hoci skôr podvedome, pretože sa snažíme ostávať v našich úlohách," odpovedal Mikkelsen na otázku Pravdy. S tým, že je pre neho prínosné, keď sa môže stretávať s rôznymi ľuďmi a kultúrami.

Vyhovuje mu aj to, že nemusí robiť iba jeden typ filmov. To by sa vraj publiku zunovalo a ani jeho by to nebavilo. A tak raz bojuje s gigantickými škorpiónmi, ako vo výpravnom Súboji titanov, inokedy zase účinkuje v nezávislej snímke.

Reč napokon prišla i na spomínaný film Hon, za ktorý ho ocenili na festivale v Cannes. Dánsky režisér Thomas Vinterberg v ňom rozpráva príbeh muža, ktorého začne malomestská komunita nespravodlivo podozrievať z obťažovania malého dievčaťa. Je to zložitá pozícia, preto by sa mohlo zdať, že aj ťažko stvárniteľná úloha. Mikkelsen však namietal – keď vraj postava prechádza zložitými peripetiami, neznamená to zákonite, že sa i ťažko hrá. Pokiaľ je dobre napísaná, čo v prípade Honu platí, tak je to o to jednoduchšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba