Bowieho biografia či detektívna záhada. Pozrite si prehľad filmových noviniek

Pozrite si prehľad filmov, ktoré čoskoro zavítajú do kín.

31.08.2022 12:00
Piargy Foto:
Snímka z filmu Piargy.
debata

Moonage Dream, v kinách od 15. 9.

S hudobným filmom Moonage Daydream sa vydáte na vzrušujúcu výpravu do života jedného z najoriginál­nejších a najvýznamnejších muzikantov všetkých čias – Davida Bowieho. Režisér Brett Morgen stvoril pôsobivý kaleidoskop kombinujúci doposiaľ nevidené zábery, nesmrteľnú Bowieho hudbu a jeho vlastný komentár.

Davidovi Bowiemu sa darilo viac ako päťdesiat rokov ovplyvňovať svet svojou hudbou, životným štýlom a názormi, ktoré často predbiehali dobu alebo priamo ovplyvňovali jej budúcu tvár. V roku 2018 správcovia umelcovej pozostalosti umožnili dokumentaristovi Brettovi Morgenovi prístup do Bowieho archívu, v ktorom našiel doposiaľ nevidené zábery z jeho súkromia, nepublikované záznamy z vystúpení, zbierku obrazov, ktoré namaľoval, jeho vlastnú poéziu a audionahrávky postrehov a názorov.

Trailer k filmu Moonage Dream.

Štyri roky sa týmto jedinečným archívom preberal, aby z neho vyšiel s unikátnym zvukovým a obrazovým dielom, z ktorého sa dozviete mnohé nielen o samotnom Bowiem, ale aj o tom, ako „prežiť život“ v čoraz turbulentnejšej dobe. Nečakajte film, kde na Bowieho spomínajú jeho známi a kolegovia. V tomto filme na seba spomína predovšetkým on sám.

„Bowieho sa nedá len tak jednoducho charakterizovať, Bowieho musíte prežiť,“ vysvetľuje režisér Brett Morgen, prečo nenatočil tradičný biografický dokument, ale ľahko psychedelickú jazdu po hudobnej horskej dráhe. „Tento film je ako jeho pesničky – tie sa síce tiež skladajú zo zvukov a tónov, ale on ich kombinuje tak, že vo vás vytvárajú slovami ťažko vysvetliteľný, ale jedinečný pocit,“ dodáva umelec, ktorý sa na hudobné dokumenty špecializuje. Natočil napríklad oceňovaný portrét Kurta Cobaina Montage of Hec.

Vstupenka do raja, v kinách od 15. 9.

To, že sa vzali, považujú obaja za svoju najväčšiu životnú chybu. Teraz však musia spojiť sily a zabrániť dcére, aby rovnakú chybu neurobila aj ona. George Clooney a Julia Roberts v romantickej komédii Vstupenka do raja dokazujú, že aj druhýkrát sa dá vstúpiť do tej istej rieky, aj keď je to to posledné, čo by ste chceli urobiť.

Keď vám dcéra, ktorá trávi prázdniny na Bali, oznámi, že sa tam zamilovala a bude sa vydávať, pravdepodobne skočíte na prvé lietadlo a poletíte jej to vyhovoriť. Presne to sa stalo Georgovi Clooneymu a Julii Roberts v úlohách šokovaných rodičov, ktorí sa rozhodnú zachrániť svoju dcéru Lily pred následkami letnej lásky. V tomto smere majú bohaté vlastné skúsenosti.

Pred devätnástimi rokmi sa po podobnom vzplanutí vzali, pred štrnástimi rokmi pochopili, že to nebol dobrý nápad a tak ukončili krátke dobrodružné spolunažívanie rozvodom. Odvtedy sa snažia jeden druhému vyhýbať, ako sa len dá. Vedia, že každé ich stretnutie skončí hlasnou hádkou. Teraz však vyhlásili dočasné prímerie, aby vyslobodili svoju dcéru „z pazúrov“ chytrého, pekného a podnikavého domorodca, ktorý sa živí pestovaním a predajom morských rias.

Trailer k filmu Vstupenka do raja.

V príprave rafinovaných pascí, ktoré majú ich dcére zložiť ružové okuliare, sú síce veľmi dobrí, žiadna z nich však neklapne tak, ako naplánovali. Čo je však horšie, kulisy morského raja začínajú prebúdzať spomienky na krajšiu časť ich spoločnej minulosti. A aj keď sa bránia zubami nechtami, nebezpečenstvo, že do toho znova spadnú, doslova visí vo vzduchu. Táto záchranná operácia sa skrátka vyvíja úplne nečakane.

Vstupenka do raja znamená pre oboch hercov po mnohých rokoch návrat k žánru romantickej komédie. „Nie, že by som sa tomuto žánru zámerne vyhýbala, ale čakala som, až dostanem taký skvelý scenár, ako bol Notting Hill, alebo si užijem toľko zábavy ako pri Svadbe môjho najlepšieho priateľa. Teraz som sa dočkala a navyše mám ako bonus George Clooneyho,“ vysvetľuje Julia Roberts.

Avatar (obnovená premiéra), v kinách od 22. 9.

Obnovené uvedenie oscarového epického dobrodružstva Jamesa Camerona z roku 2009, najúspešnejšieho filmu všetkých čias, s remastrovaným obrazom 4K a zvukom HDR. Filmoví diváci budú mať opäť možnosť cestovať v 3D naprieč vesmírom na vzdialenú planétu Pandora do roku 2154.

Trailer k filmu Avatar.

Scenár napísal a film režíroval držiteľ Oscara James Cameron a v hlavných úlohách sa predstavia Sam Worthington, Zoe Saldaña, Stephen Lang, Michelle Rodriguez a Sigourney Weaver. Producentmi filmu sú James Cameron a Jon Landau. Film bol nominovaný na deväť cien Akadémie vrátane cien za najlepší film a réžiu a získal tri Oscary, a to za najlepšiu kameru, výpravu a vizuálne efekty.

Piargy, v kinách od 22. 9.

Dedina Piargy bude žiť hriešnym životom, pokiaľ v jednu fašiangovú noc celkom nezmizne. Akoby ju čerti odniesli s ľuďmi, domami aj zvieratami. Naplnia sa proroctvá starej vedmy Uli (Jana Oľhová) o príchode ancikrista a krutom treste?

Dej filmu, ktorý vznikol na motívy novely Františka Švantnera nás zavedie do dediny Piargy. Mladá, krásna a chudobná Juliša (Judit Bárdos) tu zaplatí krutú daň za túžbu po lepšom živote. Keď sa vydá za Martina (Daniel Fischer) – syna najbohatšieho statkára, ocitne sa v rodine, kde vládnu tvrdé pravidlá.

Trailer k filmu Piargy.

Nielenže bude čeliť nepríjemnému tlaku svokry, ale nedokáže sa ubrániť ani násilným zvodom svokra (Attila Mokoš). Juliša sa napriek tomu do manželovho otca zamiluje a vznikne ľúbostný trojuholník. Zakázané tajomstvo však neostane dlho utajené a vyťažiť z neho zatúžia všetci. Julišina sestra (Lucia Siposová), ľudia v obci a dokonca aj dedinský kňaz (Peter Nádasdi).

V snímke sa okrem ďalších predstavia aj Jana Kvantiková, Ivan Martinka, Lucia Vráblicová, či už zosnulý Marián Geišberg.

Úsmev, v kinách od 29. 9.

Keď sa niekto smeje od ucha k uchu, určite vás nenapadne, že by sa už za pár sekúnd mohol priamo pred vašimi očami zabiť. Horor Úsmev dokazuje, že aj jedna z najkrajších ľudských emócií môže byť desivo znepokojujúca.

Psychiatrička Rose vyšetruje mladú pacientku na pokraji nervového zrútenia. Žena trpí halucináciami, prenasledujú ju veľmi znepokojujúce vízie, avšak nie je to nič, čo by skúsená terapeutka nezvládla. Až do momentu, keď sa pacientka počas vyšetrenia začne veľmi zvláštne usmievať a s bohorovným kľudom si črepom z rozbitej vázy prereže krčnú tepnu..

Takáto udalosť by rozhodila každého a Rose nie je výnimkou. Napriek tomu, že ju všetci upokojujú, že samovražde nemohla zabrániť, vracajú sa jej psychické problémy z mladosti a detstva. Prenasledujú ju znepokojujúce vízie, pod vplyvom ktorých sa čoraz častejšie chová nepríčetne. Aspoň jej blízki to tak vnímajú. Rose si navyše v hlave prehrávajú posledné slová mŕtvej pacientky a uvedomuje si, že to, čo pred smrťou prežívala ona, jej práve klope na dvere.

Trailer k filmu Úsmev.

Zistenie, že mŕtva bola zatiaľ posledným článkom v podivnom reťazci samovrážd „usmievavých ľudí“, jej tiež na pokoji nepridá. Je to iracionálne, nevysvetliteľné a šialené, ale Rose dôjde k záveru, že pokiaľ sa jej nepodarí nájsť začiatok reťazca a zlo zastaviť, je ďalšou na rade. Žiaľ s touto teóriou nenájde u nikoho pochopenie. Lenže zúfalej Rose ide o život a zúfalí ľudia robia zúfalé činy. Desivé veci.

Režisér Parker Finn je vďaka svojim krátkometrážnym hororom považovaný za jedného z najväčších hororových talentov súčasnosti. Horor Úsmev, ktorý natočil podľa vlastného scenára, je podľa prvých divákov natoľko desivý, že sa pri ňom a dlho po ňom usmievať nebudete.

Vražda v divadle, v kinách od 29. 9.

Zúfalý hollywoodsky filmový producent sa rozhodne premeniť populárnu divadelnú hru na film. Keď sú členovia produkcie zavraždení, svetom unavený inšpektor Stoppard a začínajúca policajtka Stalkerová sa ocitnú uprostred zamotanej záhady ako v najlepšej detektívke od Agathy Christie. V hlavných úlohách sa predstavia Sam Rockwell, Saorsie Ronan či Ruth Wilson.

Trailer k filmu Vražda v divadle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #kino #novinky