Remaky, o ktoré sa nikto neprosil. Psycho, Charlieho anjeli či Múmia

Vo filmovom priemysle sa už dlhé roky vyskytuje zvláštny paradox. Viacerí tvorcovia sa púšťajú do tvorby remakeov snímok, ktoré si to vôbec nežiadajú. Vo výnimočných prípadoch sa snažia vdýchnuť im nový život či ich niečím ozvláštniť, no len málokedy sa im to podarí.

03.09.2022 06:00
Tom Cruise Foto:
Snímka z filmu Múmia z roku 2017.
debata

Vedieť strašiť je umenie

Začneme remakeom s názvom Rituál z roku 2006. Pôvodný film režiséra Robina Hardyho mal premiéru ešte v roku 1973 a kritici vtedy nešetrili chválou. Folkový horor sleduje kresťansky založeného vyšetrovateľa Neila Howieho (Edward Woodward), ktorý na izolovanom škótskom ostrove pátra po dievčati menom Rowan.

Trailer k filmu Rituál z roku 1973.

Obyvatelia ostrova sú vľúdni, no Howiemu prekáža, že praktizujú keltské pohanstvo. Pôvodná snímka vyniká vizuálmi, skvelými hudobnými scénami aj šokujúcim záverom.

Prečo teda mal Neil LaBute po vyše tridsiatich rokoch potrebu prerábať dokonalosť? Nevedno. Jeho výsledný film bol nielen finančným prepadákom – zgustla si na ňom aj kritika. Na stránke Rotten Tomatoes má hodnotenie 15 percent, pričom recenzenti poukazujú na fakt, že je neúmyselne vtipný.

Trailer k filmu Rituál z roku 2006.

Najpamätnejšia je scéna, v ktorej mučia Nicolasa Cagea, stvárňujúceho hlavnú postavu Edwarda Malusa, včelami, a on kričí „Včely nieee!“ Scéna sa stala súčasťou nejedného internetového memečka.

Ešte výraznejším príkladom odfláknutého remakeu je Psycho, ktorý mal premiéru v roku 1998. Našťastie o ňom veľa ľudí nevie, a keď niekto povie Psycho, každý si vybaví pôvodný film z roku 1960.

Trailer k filmu Psycho z roku 1960.

Snímku, ktorá mala zásadný vplyv na svetovú kinematografiu, režíroval legendárny Alfred Hitchcock. Hlavné postavy Normana Batesa a Marion Craneovej stvárnili Anthony Perkins a Janet Leighová. Ide o jeden z prvých slasherov, ktorý je zároveň považovaný za jeden z najlepších filmov v histórii.

Koncom 90. rokov sa režisér Gus Van Sant rozhodol natočiť remake, v ktorom Normana Batesa stvárnil Vince Vaughn a Marion Craneovú Anne Hecheová. Problémom snímky bolo, že nepriniesla nič nové a navyše bola stratová. Jediné, čo získala, boli dve Zlaté maliny – za najhorší remake alebo pokračovanie a za najhoršieho režiséra.

Trailer k filmu Psycho z roku 1998.

V neposlednom rade musíme spomenúť aj Poltergeista. Pôvodný film režiséra Tobeho Hoppera z roku 1982 sa pýši scenárom od Stevena Spielberga. Snímka zobrazuje rodinu Freelingovcov, ktorá čelí paranormálnym javom vo svojom novom dome. Duchovia im navyše unesú dcéru Carol Anne (Heather O'Rourkeová) do inej dimenzie.

Kritici ocenili špeciálne efekty, ktoré boli na tú dobu špičkové, ďalej atmosféru aj herecké výkony. V súčasnosti ide o pilier klasického hororu.

Trailer k filmu Poltergeist z roku 1982.

V roku 2015 vznikol rovnomenný remake režírovaný Gilom Kenanom. Podobne ako v prípade Psycha ani tu sa tvorcom nepodarilo dodať filmu niečo naviac, práve naopak – ide o naozaj slabú snímku.

Recenzent denníka The Philadelphia Inquirer Tirdad Derakhshani trefne podotkol: „Prečo by niekto vôbec chcel prerábať pôvodného Poltergeista?“

Trailer k filmu Poltergeist z roku 2015.

Ďalšími príkladmi zlých hororových remakov sú Nočná mora z Elm Street, Hráči so smrťou, Jacobov rebrík, Texaský masaker motorovou pílou, Piatok trinásteho či Martýri.

Američania, ruky preč!

Švédsky spisovateľ Stieg Larsson je autorom jednej z najznámejších kriminálnych knižných sérií s názvom Millenium. Prvú časť trilógie s názvom Muži, ktorí nenávidia ženy sfilmoval dánsky režisér Niels Arden Oplev, ostatné dve – Dievča, ktoré koplo do osieho hniezda a Dievča, ktoré sa hralo s ohňom – švédsky režisér Daniel Alfredson. Hlavné postavy – svojskú hackerku Lisbeth Salanderovú a novinára Mikaela Blomkvista – stvárňujú herci Noomi Rapace a Michael Nyqvist.

Trailer k filmu Dievča s tetovaním draka z roku 2009.

Ide o vydarené adaptácie, ktoré si odniesli niekoľko cien a na stránke Rotten Tomatoes má prvý diel hodnotenie 88 percent, druhý 69 percent a tretí 53 percent. V roku 2011, len dva roky po poslednom filme, vznikla americká verzia prvej snímky série, ktorej réžiu si vzal na starosť David Fincher. V úlohe Lisbeth sa predstavila Rooney Mara, Mikaela stvárnil Daniel Craig.

Film sa celkom vydaril, na stránke Rotten Tomatoes má hodnotenie 86 percent a dokonca si odniesol aj Oscara za najlepší edit. Napriek tomu je však otázne, prečo mali Američania potrebu vytvárať vlastnú adaptáciu tak krátko po tom, čo vznikli filmy švédsko-dánskej produkcie.

Trailer k filmu Dievča s tetovaním draka z roku 2011.

Podobným prípadom je snímka Nech vstúpi ten pravý z roku 2010. Ide o americký remake len o dva roky staršieho švédskeho filmu, ktorý vznikol na motívy rovnomenného románu od Johna Ajvide Lindqvista. Príbeh o osamelom a šikanovanom chlapcovi, ktorý sa spriatelí s upírkou, si vyslúžil 98-percentné hodnotenie na stránke Rotten Tomatoes a množstvo medzinárodných ocenení.

Trailer k filmu Nech vstúpi ten pravý z roku 2008.

Americká verzia sa vo veľa veciach nelíši a je ťažké ju kritizovať, pretože je v podstate na rovnakej kvalitatívnej úrovni ako jej predchodca. Jediné, čo jej môžeme vyčítať, je samotná podstata jej vzniku – prečo majú americkí filmári potrebu ťažiť z úspechov snímok pochádzajúcich z iných krajín?

Trailer k filmu Nech vstúpi ten pravý z roku 2010.

Filmy, na ktoré sa nesiaha

V neposlednom rade tu máme filmy, ktoré sú tak hlboko späté s ich pôvodným obsadením, že by malo byť hriechom čo i len pomyslieť na ich remake. Príkladom je Múmia. Prvá snímka trilógie je síce tiež remakeom, ale len málokto videl pôvodný film – premiéru mal totiž ešte v roku 1932. Nejde o žiaden skvost kinematografie, ale napriek tomu patrí Múmia z roku 1999 a jej pokračovania k obľúbeným oddychovkám bežných ľudí.

Neodštiepiteľnou súčasťou sú predstavitelia hlavných hrdinov – Brendan Fraser (Rick O'Connell), Rachel Weiszová (Eve Carnahanová), John Hannah (Jonathan Carnahan) a Arnold Vosloo (Imhotep). V roku 2017 však režisér Alex Kurtzman prišiel s nápadom oživiť sériu a natočil novú Múmiu s Tomom Cruiseom a Sofiou Boutellovou.

Trailer k filmu Múmia z roku 1999.

Malo ísť o začiatok nového vesmíru monštier na spôsob MCU (Marvel Cinematic Universe – Filmový vesmír Marvelu, pozn. red.). Nanešťastie (alebo možno práve naopak) bol film taký zlý, že na natočenie pokračovania mohli tvorcovia rýchlo zabudnúť. Vyslúžil si aspoň Zlatú malinu za najhoršieho herca pre Toma Cruisa a hodnotenie 16 percent na stránke Rotten Tomatoes.

Trailer k filmu Múmia z roku 2017.

Podobne ako Múmia aj Charlieho anjeli sa stali akýmsi popkultúrnym symbolom začiatku nového milénia. Prvé filmové pokračovanie populárneho seriálu zo 70. rokov malo premiéru v roku 2000. Anjelov pracujúcich pre tajomného Charlieho stvárnilo trio Drew Barrymorová (Dylan), Lucy Liu (Alex) a Cameron Diazová (Natalie).

Trailer k filmu Charlieho anjeli z roku 2000.

Druhý film s podtitulom Na plný plyn vyšiel o tri roky neskôr. Obe snímky sú výnimočné humorom typickým pre tú dobu, množstvom akcie a dnes už komicky pôsobiacej choreografie jednotlivých súbojov. V roku 2019 vznikol reboot, ktorý režírovala Elizabeth Banksová. Išlo o film, po ktorom naozaj nikto netúžil – hlavné trio stvárnili Kristen Stewartová, Naomi Scottová a Ella Balinska.

Trailer k filmu Charlieho anjeli z roku 2019.

Snímka sa stala jedným z najväčších finančných sklamaní roka a navyše získala naozaj veľavravné ocenenie od Aliancie filmových novinárok za pokračovanie či remake, ktorý nemal vzniknúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #remake