Tilda Swinton a Idris Elba ukážu pestré podoby túžby naprieč históriou

Čo by ste si priali, keby ste jedného dňa narazili na džina, ktorý vám splní tri želania? Alithea (Tilda Swintonová) je príliš rozumná na to, aby si niečo len tak želala. Ako naratologička predsa vie, ako to s nimi chodí. Preto jej džin (Idris Elba) začne rozprávať svoj príbeh, ktorý Alithei zásadne zmení pohľad na život. Nová snímka režiséra Georgea Millera vás zavedie do sveta fantázie, ktorý je miestami melancholický, no v konečnom dôsledku zanechá v divákovi hrejivý pocit.

01.09.2022 08:00
Bontonfilm, pr, nepouzivat Foto:
Tilda Swintonová ako naratologička Alithea a Idris Elba ako tajomný džin.
debata

Inšpirácia históriou

Napriek tomu, že je Alithea striktne racionálnym človekom, ktorý žije usporiadaným životom, máva vidiny, v ktorých jej fantázie ožívajú. Preto keď sa jej jedného dňa náhodou (či z vôle osudu) dostane do rúk fľaška s džinom vo vnútri, nie je až tak prekvapená, ako by sme čakali.

Džin, ktorý sa nikdy nepredstaví menom, je vyobrazený ako niečo viac než len zábavná postavička z Aladdina. Je tajomný, no zároveň priateľský a sympatický, vďaka čomu si veľmi rýchlo získa divákovu dôveru i priazeň.

Alithea si je veľmi dobre vedomá toho, že akékoľvek jej želanie by mohlo mať nepríjemné následky. Preto váha a presvedčí džina, aby jej o sebe porozprával. Vďaka tomu sa divák ocitne v príbehoch o jeho láske ku kráľovnej zo Sáby či ku geniálnej Zefir.

Džin vyzdvihuje ich veľkosť, ktorá sa v histórii akosi stratila – nepochybne preto, že išlo o ženy. Ďalej hovorí aj o tom, ako sa ocitol uprostred udalostí Osmanskej ríše, keď dal sultán Sulejman popraviť svojho najstaršieho syna Mustafu.

Trailer k filmu Tritisíc rokov túžby.

Aj v tomto príbehu zohrávajú významnú úlohu ženy – Gulten, ktorá čakala Mustafovho potomka, a Hürrem (tiež známa ako Roksolana), Sulejmanova manželka a jedna z najvýznamnejších žien v histórii Osmanskej ríše. Dej sa následne posúva o niekoľko rokov dopredu, keď vládne Murad a neskôr jeho brat Ibrahim.

Je zaujímavé, že sa režisér rozhodol využiť skutočné historické udalosti, a celkom presvedčivo opísať Ibrahimov sklon k dekandencii a vášni pre kožuchy, Hürremine intrigy s cieľom dosadiť na trón jedného zo svojich synov či zavraždenie Mustafu v Sulejmanovom stane počas jednej z osmanských bojových výprav. Týmto udalostiam dodal Miller pozlátko čara, ktoré však ovplyvnilo realitu len vo veľmi malej miere.

Osamelosť spája

Ako inak by mohlo vyvrcholiť rozprávanie o histórii túžby, než zapálením vášne v inak utiahnutej Alithei? Tilda Swintonová predviedla očarujúci výkon a tejto postave dodala všetko, čo potrebovala – inteligenciu, zvedavosť a chuť poznávať, osobitú dobrosrdečnosť, ale aj skrytú túžbu po zbavení sa samoty. A práve to ju a džina spája.

Napriek zlým skúsenostiam a ranám, ktoré si obaja odniesli z predchádzajúcich vzťahov, nechce ani jeden z nich byť sám. Je to tak trochu zvláštne spojenie, pretože ide nielen o diametrálne odlišné povahy, ale aj existencie – on je nesmrteľnou bytosťou a ona obyčajným človekom.

Prianie, ktoré napokon Alithea vysloví, sa zdá byť trochu otázne a divák sa zamyslí nad tým, či sa niečo také dá vôbec splniť. Ide totiž o niečo, čomu by mala predchádzať prirodzená cesta.

Bontonfilm, pr, nepouzivat Čítajte viac Po postapokalyptickom sci-fi Mad Max prichádza George Miller do kín s očakávanou fantasy novinkou

Snímka Tritisíc rokov túžby je obohatená veľkolepým soundtrackom, ktorý dopĺňajú precízne spracované vizuály, kvalitný scenár a jedinečný príbeh. Ten je v podaní Idrisa Elbu a Tildy Swintonovej naozajstným skvostom. Napriek fantastickým prvkom, ktoré tvoria jeho základnú esenciu, sa film drží pri zemi a zaoberá sa nielen historickými udalosťami, ale aj pocitmi, ktoré sú každému z nás dobre známe.

Namiesto toho, aby film odstrašoval ľudí od túžby po čomkoľvek katastrofálnymi následkami, ukazuje mu, že túžiť je ľudské, a že robíme chybu, keď sa neustále vyhýbame ich naplneniu. Preto ak ste po prečítaní recenzie dostali chuť zájsť si na tento film do kina, neváhajte! Určite vás nesklame.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #George Miller #Tritisíc rokov túžby