Zakážu Vinnetoua? Mayovky sú vraj rasistické

Knihy o Vinnetouovi čítali celé generácie, ale s tým je možno koniec. Udatný náčelník Apačov totiž narazil na nepriateľa, s akým určite nepočítal - prehodnocovanie kultúry z hľadiska politickej korektnosti. V Nemecku sa tak objavili kritici, ktorí diela Karla Maya odsudzujú ako zavádzajúce, naivné a rasistické. Slávneho spisovateľa obviňujú zo šírenia predsudkov a z falošných, romantizujúcich predstáv o Indiánoch.

03.09.2022 08:00
Vinnetou, Old Shatterhand Foto:
Obľúbené filmové postavy zo 60. rokov - Vinnetou (Pierre Brice) a Old Shatterhand (Lex Barker) sa pravidelne vracajú na televízne obrazovky.
debata (64)

Spor vypukol po tom, čo mal v auguste premiéru dobrodružný film pre deti Der junge Häuptling Winnetou (Mladý náčelník Vinnetou). Zobrazuje príhody legendárneho Apača, ktorý má ešte iba dvanásť rokov, nechýba ani jeho otec Inču-čuna či sestra Nšo-či. Predlohou však nebola pôvodná tvorba Karla Maya, ale detský muzikál z roku 2013. Súčasne s filmom vyšla i rovnomenná knižka.

Skalp v muzeu karla maya Čítajte viac Múzeum Karla Maya prišlo o skalp

To, čo na začiatku vyzeralo celkom nevinne, vyvolalo v Nemecku hystériu. Už pred uvedením do kín sa v novinách šírili správy, že film prináša „rasistické klišé vrátane historicko-revizionistickej romantizácie kolonizácie a s tým súvisiacej genocídy“.

Ďalší kritici snímke vyčítali takzvaný redfacing, teda že Indiánov hrali zamaskovaní belosi, iní sa pýtali, prečo štát podporil projekt s takými rasistickými stereotypmi.

Trailer k filmu Mladý náčelník Vinnetou, ktorý vyvolal vlnu kritiky.

Výsledkom bolo, že vydavateľstvo Ravensburger stiahlo z predaja dve detské knihy, puzzle a knižku s nálepkami, kde vystupoval mladý Apač.

„Zaznamenali sme veľa negatívnych ohlasov na svoju knihu, a preto sme sa rozhodli zastaviť dodávky titulov a stiahnuť ich z plánu,“ oznámilo vydavateľstvo. „Vaša spätná väzba nám ujasnila, že týmito titulmi s Vinnetouom zraňujeme city ostatných,“ vysvetlili čitateľom.

Knihu o mladom Vinnetouovi, ktorá vyšla spolu s... Foto: Ravensburger
Vinnetou, kniha Knihu o mladom Vinnetouovi, ktorá vyšla spolu s filmom, už vydavateľstvo stiahlo z predaja.

Nezostalo však iba pri malom Apačovi. Fenoménu „kultúrnej očisty“, ktorý je vo svete známy pod názvom „cancel culture“, napokon neunikol ani samotný Karl May (1842 – 1912). Hoci postavu Vinnetoua vytvoril už v roku 1875 a jeho diela sa stali prvými nemeckými bestsellermi – z jeho asi 70 kníh sa vo svete predalo vyše 200 miliónov výtlačkov, ostrá kritika sa ušla i jemu.

Lady a Tramp Čítajte viac Pozor na staré disneyovky! Vraj sú rasistické

A to napriek tomu, že mayovky sú v Nemecku rovnako obľúbené ako rozprávky bratov Grimmovcov. Príbehy Vinnetoua a jeho „pokrvného brata“ Old Shatterhanda stále patria k najčítanejším mládežníckym románom, televízie pravidelne vysielajú ich filmové adaptácie a v krajine sa organizujú aj festivaly Karla Maya, ktoré každoročne navštívia státisíce ľudí.

Problémom spisovateľa však bolo, že opisoval svet, ktorý nepoznal (do USA vycestoval až v roku 1908, keď už Indiáni žili v rezerváciách). Nemožno mu uprieť, že domorodých obyvateľov Ameriky nevykresľoval ako krvilačných divochov.

Nový nemecký film Der junge Häuptling Winnetou... Foto: Constantin Film
Vinnetou, film Nový nemecký film Der junge Häuptling Winnetou (Mladý náčelník Vinnetou) čelí ostrej kritike, hoci je určený detským divákom a dejom skôr pripomína rozprávku.

Naopak, vyzdvihoval ich cnosti a snažil sa o mierové spolužitie. Azda aj preto ho dnes považujú za rojka, ktorý ignoroval skutočné pomery a život na divokom západe si zidealizoval.

Linda Poppe z organizácie Survival International mayovkám zazlieva, že ide o fiktívne príbehy, ktoré nezodpovedajú krutej realite. V prístupe belochov k Indiánom údajne išlo o „násilie, choroby a vykorisťovanie“. Rozprávať „vinnetouovské“ lži deťom je podľa nej nesprávne.

ufa Čítajte viac V nemeckých filmoch bude viac žien, Turkov aj homosexuálov

Našli sa však aj ľudia, ktorí sa znevažovaného umelca zastali. Michael Petzel z Archívu Karla Maya v Göttingene, kde sa nachádzajú veľké zbierky jeho kníh, prekladov, rekvizít a ďalších vecí, sa napríklad ohradil, že to bol práve tento autor, kto mnohých čitateľov už v mladosti naučil rozoznávať dobro od zla, vštepil im zmysel pre spravodlivosť, odvahu a rešpekt pre iné kultúry.

Spisovateľ Karl May si rád vymýšľal, že Old... Foto: Karl-May-Museum
Karl May pozuje v odeve Old Shatterhanda v roku 1896. Spisovateľ Karl May si rád vymýšľal, že Old Shatterhandom je v skutočnosti on sám. V roku 1896 si aj zapózoval v jeho odeve.

Spoločnosť Karla Maya a Nadácia Karla Maya na jeho obranu dokonca spísali otvorený list, ktorý už podporili tisíce Nemcov.

Naozaj Vinnetouovi hrozí zákaz? Podľa odborníkov túto búrku kritiky síce prežije, no autori podobných príbehov budú už nabudúce zrejme opatrnejší. Trend „kultúrnej očisty“ na Západe môže totiž nabrať až nevídané rozmery.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #film #rasizmus #Indiáni #knihy #Winnetou #Karl May #Vinnetou #politická korektnosť