Na filmový festival v Benátkach poslal odkaz ukrajinský prezident Zelenskyj

V talianskych Benátkach sa v stredu začal 79. ročník Medzinárodného filmového festivalu - otvorilo ho silné posolstvo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a film "Biely šum" o smrtiacej zdravotnej kríze, dezinformáciách a liekoch na predpis. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

02.09.2022 12:30
The AP Interview Russia Ukraine War Zelenskyy Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval návštevníkov a návštevníčky festivalu, aby sa nebáli.
debata

Ukrajinský prezident Zelenskyj poslal na otvárací ceremoniál nakrútený odkaz, v ktorom účastníkom povedal, aby „nemlčali, nebáli sa… a nezostali nevyhranení voči vojne na Ukrajine“.

Vojnu opísal ako „horor, ktorý netrvá 120 minút, ale už 189 dní“. Po jeho príhovore nasledoval zoznam 358 mien detí zabitých od začiatku invázie Ruska na Ukrajine.

Najdlhšie existujúci filmový festival na svete si pripomína 90 rokov od prvého konania a po červenom koberci sa v stredu prešli aj také celebrity ako americká politička Hillary Clintonová.

Otváracím filmom bol „Biely šum“, prvý zo štyroch filmov z produkcie spoločnosti Netflix, ktoré sa budú uchádzať o hlavnú cenu – Zlatého leva. Zmienená streamovacia služba sa snaží posilniť svoj umelecký kredit.

Príbeh filmu je adaptáciou románu Dona DeLilla z roku 1985, ktorý rozoberá americkú konzumnú kultúru. Ide o ďalšiu spoluprácu herca Adama Drivera a režiséra Noaha Baumbacha po ich kritikmi vyzdvihovanom filme „Manželská história“.

Leni Riefenstahlová Čítajte viac Festival v Benátkach má 90 rokov. A fašistickú minulosť

Netflix sa stal kľúčovým podporovateľom intelektuálnejších režisérov, keďže tradičné hollywoodske štúdiá sa zameriavajú na superhrdinov a franšízové trháky, všíma si AFP.

Na festivale bude mať premiéru aj očakávaný film „Blondínka“, temné rozprávanie o tragickom živote herečky Marilyn Monroe s vychádzajúcou hviezdou Anou de Armasovou v hlavnej úlohe. Snímku takisto uvedie spoločnosť Netflix.

Netflix stojí aj za filmom „Bardo“, najnovším projektom mexického režiséra Alejandra Gonzáleza Iňárritua. Ten svoje predošlé oscarové diela „Birdman“ a „Zmŕtvychvstanie“ odpremiéroval práve v Benátkach.

Festival je najstarším podujatím svojho druhu na svete a zaraďuje sa do „veľkej päťky“ filmových festivalov v Cannes, Berlíne, Toronte a festivalu Sundance v USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #MFF Benátky #Volodymyr Zelenskyj