September v kinách: Svetlonoc, Trojuholník smútku aj dokument o Bowiem

Zo septembrovej ponuky distribučných titulov vyberáme päticu filmov, ktoré treba vidieť na veľkom plátne. Začiatok jesene prinesie víťaza z Cannes Trojuholník smútku, Svetlonoc Terezy Nvotovej aj režijný debut herečky Charlotte Gainsbourgovej.

02.09.2022 14:00
Trojuholník smútku Foto:
Trojuholník smútku vstúpi do distribúcie na konci septembra.
debata

Kapitalisti ako stroskotanci

Filmovú sezónu štartuje po ospalom lete festival Cinematik, kde sa dá v predstihu vidieť víťaz tohtoročnej Zlatej palmy z festivalu v Cannes Trojuholník smútku. Už trailer tragikomédie napovedá, že Švéd s vycibreným čiernym humorom Ruben Ostlund sa opäť dobre pobavil na ľudskej márnosti.

Aj jeho predošlé filmy Vyššia moc (Cena poroty) a Štvorec (Zlatá palma) premiéroval pred canneským publikom a v tomto roku do tretice neodišiel bez ceny. Aktuálnymi témami zakaždým triafa do čierneho. Vo Vyššej moci reflektuje rodové stereotypy a analyzuje manželské roly, zatiaľ čo v Štvorci pritlačil k stene liberálov a cez ich buržoázny pot a slzy nasvietil prázdnotu súčasného výtvarného umenia. S groteskným humorom tu pranieruje pozérstvo a šokantnosť, bez ktorých sa umenie – ako prostitútka na prebujnenom trhu s komoditami – nezaobíde.

Spoločenská satira Trojuholník smútku vstupuje do kín 29. augusta a je výsmechom módneho priemyslu a triednych rodielov. Režisér posiela svoju posádku na miliardársku výletnú loď, aby ju nechal stroskotať a prevrátil triednu pyramídu naruby. Načrtáva koniec západnej spoločnosti, ktorá sa pod náporom neregulovaného kapitalizmu a environmentálnej krízy ocitá v úlohe stroskotanca. Kapitána luxusnej lode stvárnil Woody Harrelson a pozvanie do vysokej spoločnosti neodmietnu model Carl (Harris Dickinson) a jeho frajerka, influencerka Yaya (Charlbi Dean Kriek).

34 MV5BODll OGE2Mz Ut OTI4OC00ODky LTk0Yjkt OWY5Mzg3NDIw Nzdj Xk Ey Xk Fqc Gde QXVy NDUz MDg2Nz U . V1 Čítajte viac Cinematik uvedie Trojuholník smútku. Ste pripravení vidieť víťaza z Cannes?

Dotkneme sa Bowieho hviezdy

Najvplyvnejší britský umelec polstoročia, hudobník, herec a nenahraditeľná ikona David Bowie sa prihovorí vo filme už 15. septembra. Konkrétne v životopisnom dokumente Monnage Daydream v réžii Bretta Morgena, ktorý mal premiéru v Cannes. Zdá sa, že sa môžeme tešiť, svetoví recenzenti sa predbiehajú v pochvalách. Morgen režíroval napríklad životopisný dokument o frontmanovi Nirvany Curt Cobain: Montage of Heck (2015), ktorý nenechal žiadne fanúšikovské oko suché.

"Je to nádherná slávnostná montáž archívnych materiálov, záberov zo živých vystúpení, Bowieho vlastného experimentálneho videoartu a malieb, filmovej a javiskovej tvorby a rozhovorov s rôznymi televíznymi osobnosťami, ku ktorým je Bowie neuveriteľne zdvorilý, otvorený a očarujúci,” píše o filme recenzent pre britský Guardian. Film sa venuje najmä profesionálnej línii Bowieho ako experimentátora, estéta, androgýn a vizionára, ktorého vplyv ani po smrti v roku 2016 neoslabol. Neviem ako vy, ale ja si už skrátim čakanie na film posledným albumom Blackstar, ktorým sa Bowie rozlúčil so svetom.

Zaostrené na ženy

So žánrom dokumentárneho portrétu sa popasovala aj herečka a filmárka Charlotte Gainsbourgová (múza režiséra Larsa von Triera) a nakrútila film o vzťahu so svojou matkou. Jane, očami Charlotte je – na rozdiel od Morgenovho portrétu svetovej hviezdy – intímny, nepokrýva históriu slávnej rodiny Gainsbourgovcov. Je dialógom matky a dcéry a debutantka Charlotte vytvára domáce video. Dotýka sa tém materstva, kultu krásy či krízy a alkoholizmu. Pýta sa aj na svojho otca, herca a hudobníka Sergea Gainsbourga. Jeho láska s Jane trvala desaťročie, tvorili azda najslávnejší pár, až do ich rozchodu v roku 1980. Film vstupuje do slovenskej distribúcie 22. septembra.

Neboj sa, zlatko je druhý režijný počin herečky Olivie Wildeovej a prví diváci a diváčky ho uvidia na aktuálnom festivale v Benátkach. Predstaviteľka hlavnej ženskej postavy Florence Pughová sa už stihla nahnevať. Ohlasy na trailer, ktorý obsahuje aj milostné scény s debutujúcim hercom a v súčasnosti najväčšou popovou hviezdou Harrym Stylesom, sa podľa nej redukujú na prázdny a sexistický bulvár.

Harry Styles Čítajte viac Spevák Harry Styles si zahral v thrilleri Neboj sa, zlatko. Uvedie ho v Benátkach

Premiéra v hlavnej benátskej súťaži naznačuje, že film svoje kvality má. Wildeová zasadila mysteriózny triler do 50. rokov a mladý pár (Styles, Pughová) situuje do fiktívnej komunity, kde sú šťastie a utópia fungujúcej spoločnosti len ilúziou. Firma, ktorá partnerom komfortný život zabezpečuje, má totiž temné tajomstvá.

Druhý celovečerný hraný film premiéruje aj Tereza Nvotová (Špina, 2017). Svetlonoc opäť napísala so scenáristkou Barborou Námerovou a film už stihli oceniť na festivale v Locarne. Hlavnou hrdinkou mysterióznej drámy je Šarlota. Vracia sa do rodnej dediny v horách, aby si odpovedala na svoju minulosť.

"Svetlonoc sa snaží vyvrátiť zastarané mýty o ženskosti a načrtnúť hranicu medzi starými mizogýnnymi poverami a ich oživením v modernom svete. Hoci ženy už nie sú upaľované na hranici, stále sú zraniteľné pre ich sexualitu, emocionalitu a reprodukčné rozhodnutia,” cituje Nvotovú magazín Variety. Jej film si kladie otázku, čo sa stane so slobodou ženy, ktorá odmietne konvencie. Svetlonoc najprv predstavia na blížiacom sa festivale Cinematik a do kín vstúpi 29. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #David Bowie #Tereza Nvotová #Svetlonoc #Trojuholník smútku