Serial Killer premietne sériu Kráľovstvo Exodus Larsa von Triera

Organizátorom piateho ročníka medzinárodného festivalu seriálov Serial Killer sa podarilo v spolupráci s Aerofilms získať českú premiéru novej série kultového seriálu Larsa von Triera Kráľovstvo Exodus. Na severe Európy zostane aj tohtoročný festivalový Fokus so zameraním na švédsku tvorbu, ktorú predstaví na veľkom plátne kina Scala aj v programe pre profesionálov TV Days. Tým budú tento rok dominovať okrem výrazných švédskych osobností či zástupcov BBC aj zástupcovia Netflixu.

06.09.2022 16:00
trier exodus kingdom Foto:
Festival premietne úvodné epizódy tretej série Kráľovstva Exodus v réžii Larsa von Triera.
debata

V premiére sa českému publiku predstavia úvodné epizódy tretej série Kráľovstva Exodus z prostredia dánskej nemocnice v réžii ikonického Larsa von Triera. Už tradičný geografický Fokus sa zameria na európsku seriálovú veľmoc Švédsko, a výber to bude naozaj rozmanitý. A čo určite vidieť? Miniséria Komunita je brilantne zrežírovaným príbehom o jednej neslávne známej kresťanskej komunite v južnom Švédsku. V prítomnosti delegácie tvorcov prebehne projekcia satirickej komédie Život na predmestí, kritizujúca pohodlný život švédskej vyššej strednej triedy.

„Sme veľmi potešení, že sa švédska tvorba stala ústrednou témou tohto ročníka Serial Killer. So stredoeurópskym regiónom zdieľame mnoho príležitostí a výziev a veríme, že môžeme inšpirovať a zároveň byť inšpirovaní jedinečným miestom stretnutia pre seriálovú drámu, ktorou sa Serial Killer stal po mnohých rokoch tvrdej práce skvelého tímu stojaceho za festivalom,“ hovorí Piodor Gustafsson, šéf hranej tvorby TV4, najväčšej švédskej komerčnej televízie.

Festival začne humorne premiérou seriálu Českej televízie Dobré ráno, Brno režiséra Jána Prušinovského, ktorý sa zapísal do povedomia populárnym seriálom MOST!. Tentokrát divákov prenesie do prostredia rannej šou.

„Začalo to pred ôsmimi rokmi Štvrtou hviezdou, pokračovalo o tri roky neskôr Trpaslíkom a vygradovalo to MOSŤOM! Aj v nadchádzajúcom seriáli Dobré ráno, Brno sa pohybujeme na hrane, a ja som rád, že sa nebojíme opäť posúvať hranice humoru a v tomto prípade vtipkovať na vlastný účet. Verím, že sa diváci budú pri dialógoch smiať a hlášky zľudovejú, rovnako ako to bolo pri všetkých predchádzajúcich seriáloch,“ hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.

Ďalšia česká premiéra sa predstaví v piatok. Voyo do Brna privezie minisériu režiséra Davida Ondříčka Kráľ Šumavy. Cez víkend bude divákov lákať britský seriál The Responder s Martinom Freemanom v hlavnej úlohe.

Zástupcovia švédskych televíznych staníc a produkčných skupín predstavia svoju tvorbu na TV Days – trojdňovom programe pre profesionálov, ktorého sa tento rok po prvýkrát zúčastnia aj predstavitelia spoločnosti Netflix. TV Days bude hostiť aj debatu s generálnymi riaditeľmi najväčších českých a slovenských televízií. Na programe sa bude podieľať aj Kiyv Media Week, festival, ktorý je zásadnou udalosťou nielen pre televízne médiá a ktorého kontinuita bola násilne narušená vojnou.

Stranger Things Čítajte viac Stranger Things opäť láme rekordy. Aké boli začiatky slávneho seriálu?

„Od spustenia KMW v roku 2011 je naším poslaním stavať pevné mosty medzi Ukrajinou a ostatnými časťami sveta. A teraz som hrdá, keď vidím, že sme svoju prácu odviedli veľmi dobre. Po ruskej teroristickej invázii sa tieto spojenia stali pre ukrajinský audiovizuálny priemysel životne dôležité. Partnerstvo a priateľstvo s festivalom Serial Killer medzi ne rozhodne patrí! Som veľmi vďačná organizátorom festivalu za ich láskavú podporu a za to, že KMW’22 poskytli skvelú možnosť stať sa neoddeliteľnou súčasťou ich oficiálneho programu konferencie v Brne,“ hovorí Kateryna Udut, generálna riaditeľka KMW.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Serial Killer