Kontroverzné aj vychvaľované filmy mieria z Benátok do slovenských kín

Medzinárodný filmový festival Benátky skončil len v sobotu, no už tento týždeň si budeme môcť vychutnať v slovenských kinách jeden z filmov, ktoré uviedol v svetovej premiére. Ďalšia snímka bude nasledovať o týždeň a festivalová nádielka bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch.

13.09.2022 16:00
Neboj sa, zlatko Foto:
Snímka z filmu Neboj sa, zlatko.
debata

Slovensko v programe najstaršieho svetového filmového festivalu reprezentovala snímka Obeť celovečerne debutujúceho režiséra Michala Blaška (seriály Za sklom, Slovania, či Podezření). Delegácia tvorcov predstavila benátskemu publiku silnú drámu o ukrajinskej matke, ktorej syna v Českej republike napadnú útočníci.

Ich životy sa dostanú do pozornosti médií, politikov i širokej verejnosti a rodina bude musieť čeliť ťažkej skúške. Film príde do slovenských kín vo štvrtok 15. septembra, ešte o dva dni skôr sa však stane otváracou snímkou Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch.

Trailer k filmu Obeť.

Vlna kontroverzie poznačila uvedenie filmu Neboj sa, zlatko, tvorcami označovaného ako sexy psychologický triler. Snímku nakrútila režisérka Olivia Wilde, ktorej kolegovia vyčítali, že sa počas nakrúcania zamilovala do predstaviteľa jednej z hlavných úloh, speváka Harryho Stylesa.

Ten v príbehu stvárňuje Jacka, ktorý spoločne s manželkou Alice žije na idylickom predmestí kdesi v USA 50. rokov minulého storočia. Na celej idyle však čosi nesedí a Alice s tvárou čoraz populárnejšej herečky Florence Pugh, sa snaží odhaliť, čo za zvláštne situácie sa to okolo nej dejú…

Trailer k filmu Neboj sa, zlatko.

Snímka sľubuje množstvo erotického dusna a drásajúceho napätia, ktoré sa očividne prenieslo aj za kamery medzi tvorcov. Slovenskí diváci a diváčky si budú môcť štýlový triler vychutnať už budúci týždeň, do kín príde vo štvrtok 22. septembra.

O dva mesiace neskôr, 24. novembra, vstúpi do slovenskej kinodistribúcie film Bones and All, za ktorý jeho režisér Luca Guadagnino získal v Benátkach ocenenie Strieborný lev pre najlepšieho režiséra. Tvorca romantickej drámy Daj mi tvoje meno či novej verzie kultového hororu Suspiria tentoraz kombinuje žánre a na plátna prináša retro romantickú road movie… o kanibaloch!

Ukážka z filmu Bones and All.

Vo filmovej adaptácii rovnomennej knihy Camille DeAngelis sa do seba zapozerá mladá Maren (stvárnená talentovanou Taylor Russel, ktorá v Benátkach získala cenu Marcella Mastroianniho pre najlepšiu začínajúcu herečku) a charizmatický Lee (Timothée Chalamet, známy z filmov Daj mi tvoje meno, K zemi hľaď! či Duna). Dvojica sa vydáva na cestu Amerikou a okrem lásky ich spája aj spoločná potreba jesť ľudské mäso.

Filmoví fanúšikovia a fanúšičky a tak môžu tešiť na silnú domácu drámu, vzrušujúci triler plný hviezd aj hororovo-romantický výlet letnou Amerikou. Spomínanú trojicu filmov, ktoré v uplynulých dňoch zaujali benátske festivalové publikum, prinesie na plátna slovenských kín distribučná spoločnosť Continental film.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Medzinárodný filmový festival v Benátkach