Režisér Baz Luhrmann slávi 60. narodeniny

Austrálsky režisér, scenárista, herec a producent Baz Luhrmann, narodený 17. septembra 1962, je autorom viacerých komerčne úspešných projektov v oblasti filmu, opery či divadla.

17.09.2022 07:00
Baz Luhrmann Foto:
Baz Luhrmann na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach.
debata

Okrem oscarovej snímky Moulin Rouge nakrútil tiež kasový trhák Veľký Gatsby či výpravný veľkofilm z prostredia austrálskej divočiny s názvom Austrália. Energický postmodernista so záľubou vo veľké podívané najnovšie spracoval aj príbeh kráľa rokenrolu Elvisa Presleyho.

V prostredí filmu a divadla vyrastal sydneyský rodák už od detstva, jeho otec bol režisérom. Prvé skúsenosti zbieral v opere v Sydney, kde režíroval napríklad úspešnú hru La Boheme, s ktorou precestoval takmer celý svet.

Už jeho filmový debut Tanec v srdci z roku 1992 zaznamenal medzinárodný úspech. Vznikol v dobe, keď Luhrmann študoval herectvo na Národnom inštitúte dramatických umení (NIDA) v Sydney. Nasledovala odvážna „moderná“ adaptácia Rómea a Júlie (1996) s Leonderdom DiCapriom v hlavnej úlohe.

El Tango De Roxanne z filmu Moulin Rouge.

V Luhrmannovej muzikálovej show zo života bohémy s názvom Moulin Rouge z roku 2001 sa spájali kankán, tango, pop aj rock. Štylizovaná melodráma o kabarete na parížskom Montmartri konca 19. storočia rozprávalo príbeh, vychádzajúci z orfeovského mýtu o mladom básnikovi – spevákovi, ktorý zostupuje do podsvetia, aby našiel ideálnu lásku.

Hlavné úlohy milencov, mladého básnika a neviestky, hrajú Ewan McGregor a Nicole Kidmanová, ktorí v muzikáli aj tancujú a spievajú. Film vyniesol Kidmanovej prívlastok novodobá Marlene Dietrichová.

Luhrmannova Austrália z roku 2008 predstavuje najdrahšiu snímku, ktorá bola u protinožcov natočená. Do hlavných úloh obsadil režisér Nicole Kidmanovú a Hugha Jackmana. Príbeh, odohrávajúci sa v predvečer 2. svetovej vojny, hovorí o anglickej aristokratke, ktorá zdedí rozsiahlu farmu v Austrálii a zamiluje sa do drsného honca dobytka v podaní Jackmana.

Trailer k filmu Austrália.

Krajinou omračujúcich efektov sprevádza Luhrmann divákov aj v novom spracovaní legendárneho románu Francisa Scotta Fitzgeralda Veľký Gatsby. Rovnomenná snímka z roku 2013 ponúka svet zbesilých, žiarivých a bujných večierkov s tajomným milionárom, v ktorého úlohe sa opäť predstavuje Leonardo DiCaprio.

Deväť rokov po Veľkom Gatsbym prišiel Luhrmann s ďalším životopisným titulom, snímkou Elvis o živote a hudbe legendárneho hudobníka. V snímke zostáva verný svojmu opulentnému štýlu. Okrem Presleyho, do ktorého úlohy objavil 30-ročného Austina Butlera, je protagonistom filmu aj plukovník Tom Parker, cirkusový promotér, ktorý sa stal manažérom najslávnejšieho speváka na svete a okrem toho, že mu vedel zarobiť veľa peňazí na suveníroch, ho tiež o dosť peňazí obral.

elvis, austin butler Čítajte viac Recenzia: Novému Elvisovi chýba sebareflexia

Role zákulisnej šedej eminencie zábavného priemyslu sa zhostil Tom Hanks. „Je to môj typický film, niečo ako Moulin Rouge, ktorý som natočil v roku 2001. Ale tento som sledoval viac pohľadom reálneho sveta. Myslím, že vďaka tomu bude divákom bližší. Budú v ňom počuť klasické piesne, budú poznať príbeh Elvisa, a navyše som sa ho snažil priblížiť mladšej generácii,“ uviedol k snímke Luhrmann.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #narodeniny #Baz Luhrmann