Herci krotia rasistických fanúšikov Pána prsteňov

Britský spisovateľ J. R. R. Tolkien síce svojimi knihami šíril posolstvo mieru a vzájomného priateľstva, jeho fanúšikovia si z toho očividne veľa nezobrali. Nie je to prvýkrát, čo sa v diváckych kruhoch zdvihla vlna nenávisti pre obsadenie rolí hercami inej, než bielej pleti - rovnaký problém nastal napríklad aj pri filmoch najnovšej trilógie Star Wars. Tentoraz sú obeťou negatívnych reakcií tvorcovia a herci seriálu Pán prsteňov: Prstene moci.

17.09.2022 08:00
Prstene moci Foto:
Dominic Monaghan (Chicho), Elijah Wood (Frodo) a Billy Boyd (Pippin) vyjadrili podporu hercom zo seriálu Prstene moci, ktorí čelia vlne rasizmu.
debata (7)

Tolkien je pre všetkých

Ľudia, ktorým sa nepáči obsadenie, argumentujú predovšetkým tvrdením, že Tolkien vo svojich dielach takmer vôbec nespomína ľudí, ktorí nie sú belosi. Vraj ide o prejav neúcty voči jeho tvorbe. Knihy o Stredozemi však vznikli v rozpätí rokov 1937 až 1955, teda v čase, keď sa v európskom priestore o iných rasách veľmi nepísalo.

Tvorcovia sa preto rozhodli obnoviť fantazijný svet J. R. R. Tolkiena tak, aby lepšie odzrkadľoval súčasnú spoločnosť. Prečo by sa niekto zaoberal farbou pleti vo svete, v ktorom popri sebe žijú elfovia, trpaslíci, ľudia a hobiti? Aký by to malo zmysel?

"Bolo prirodzené, že adaptácia Tolkienovho diela bude reflektovať to, ako svet naozaj vyzerá. Tolkien je pre všetkých,“ vyhlásila Lindsey Weberová, výkonná producentka seriálu. "Vítame diskusiu a dokonca aj kritiku ohľadom seriálu. Nebudeme však tolerovať rasizmus akéhokoľvek druhu,“ povedala riaditeľka Amazon Studios Jennifer Salkeová.

Trailer k seriálu Pán prsteňov: Prstene moci.

Ismael Cruz Córdova, ktorý stvárňuje elfa Arondira, a Sophia Nomvete, ktorá stvárňuje princeznú Disu, vôbec prvú černošskú trpaslíčku, uviedli, že dostali množstvo nenávistných správ. "O túto rolu som tvrdo bojoval práve z tohto dôvodu. Cítil som, že tú pochodeň môžem niesť. Uistil som sa, že môj elf bude ten najelfskejší, najúžasnejší, pretože som vedel, že toto príde,“ povedal Córdova.

Ku kritike sa pripojil dokonca aj známy bilionár Elon Musk, ktorý vo svojom tweete napísal, že "Tolkien sa obracia v hrobe“. Prekáža mu najmä fakt, že takmer každá mužská postava je "zbabelec, hulvát alebo oboje“, a jedine elfka Galadriel je "odvážna, múdra a milá“. Zrejme pritom zabudol na jej brata Finroda, ktorý zahynul v boji, elfov Elronda či už spomínaného Arondira.

Svet nie je len biely

Predstavitelia Amazonu sa v reakcii na vlnu nenávistných komentárov rozhodli vypnúť debatu na svojej stránke. Na tri dni zakázali aj recenzie, aby vedeli posúdiť, či bude seriál terčom útokov. V súčasnosti má na stránke Rotten Tomatoes chabé hodnotenie divákov – len 38 percent. Kritici ho, naopak, vyzdvihujú, a hodnotia ho na 84 percent.

Okrem samotného štúdia a producentov vyjadrilo hercom podporu aj obsadenie pôvodného Pána prsteňov. Herci Elijah Wood (Frodo), Sean Astin (Sam), Dominic Monaghan (Chicho) a Billy Boyd (Pippin) zverejnili fotografiu, na ktorej majú oblečené tričká s ušami rôznych rás Stredozeme a rôznych farieb pleti. V elfštine je na nich napísaný odkaz "Všetci ste tu vítaní“.

"Odmietame to ignorovať či tolerovať. J. R. R. Tolkien vytvoril svet, ktorý je podľa definície multikultúrny. Svet, v ktorom sa slobodní ľudia rôznych rás a kultúr spoja v spoločenstve, aby porazili sily zla. Prstene moci to reflektujú. Náš svet nikdy nebol celý biely, fantasy nikdy nebolo celé biele. Stredozem nie je celá biela. Čierni, domorodí a ľudia inej, než bielej farby pleti patria do Stredozeme a sú tu, aby zostali,“ píše sa v spoločnom vyhlásení hercov, ktorí sa rozhodli podporiť svojich kolegov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #film #seriál #rasizmus #Pán prsteňov #J. R. R. Tolkien #Prstene moci