Aj remake sa dá urobiť dobre. Dôkazom sú tieto filmy - videli ste ich?

Nedávno sme sa venovali remakeom, ktoré sa príliš nevydarili. Aby sme boli spravodliví, v tomto článku sa budeme venovať tým, za ktoré sa ich tvorcovia vôbec nemusia hanbiť. Pomohli im v tom rozšírené možnosti moderných technológií, ale aj serióznejší prístup k téme.

18.09.2022 07:00
Bill Skarsgard ako vražedný klaun Pennywise Foto: ,
Herec Bill Skarsgard ako vražedný klaun Pennywise na zábere z filmu To z roku 2017.
debata

Nová úroveň strachu

Aj dnes začneme s horormi – v srdci autorky článku majú totiž špeciálne miesto. V roku 1951 malo premiéru sci-fi s názvom Vec z iného sveta, ktoré síce malo zaujímavú premisu, ale vzhľadom na oklieštené technologické možnosti danej doby nedokázali tvorcovia stvárniť mimozemšťana.

Túto zásadnú chybu sa rozhodol napraviť režisér John Carpenter, kráľ hororu, ktorý dal v roku 1979 život najslávnejšiemu sériovému vrahovi Michaelovi Myersovi v snímke Halloween. V roku 1982 natočil snímku Vec, ktorá je mnohými považovaná za jeden z najzásadnejších sci-fi hororov v histórii kinematografie.

Trailer k filmu Vec z roku 1982.

Ide o výnimočný film, ktorý vyniká predovšetkým špeciálnymi efektmi, ale aj zaujímavým prístupom k téme. Dej sa odohráva na výskumnej stanici v Antarktíde, kde vedci prídu do kontaktu s mimozemským monštrom, ktoré je schopné meniť podobu.

Horor To, ktorý je natočený podľa rovnomennej knižnej predlohy Stephena Kinga, sa dostal do pozornosti širokej verejnosti predovšetkým remakeom z roku 2017, v ktorom zlého klauna Pennywisea stvárnil Bill Skarsgård. Len málokto videl pôvodný film, ktorý vyšiel v roku 1990.

Režisér Tommy Lee Wallace snímku rozdelil na dve časti, ktoré majú dokopy tri hodiny a dvanásť minút. Nedá sa povedať, že by išlo o prepadák, na druhej strane ale hlavný zloduch Pennywise v podaní Tima Curryho pôsobí v dnešnej dobe skôr ako paródia než skutočné strašidlo.

Trailer k filmu To z roku 2017.

Najmä ak ho porovnáme s klaunom Billa Skarsgårda, ktorý mu dal úplne nový rozmer. Remake má na stránke Rotten Tomatoes hodnotenie 86 percent a výrazne pomohol popularizácii Kingovho diela. V roku 2021 malo premiéru pokračovanie s názvom To: Kapitola 2.

Evil Dead (tiež známy ako Lesný duch) je súčasťou trilógie Sama Raimiho, ktorého prvý diel mal premiéru v roku 1981. Zatiaľ čo pôvodný film sa ešte pokúšal byť hororom, ďalšie dva boli skôr paródiou a obsahovali viac komických než strašidelných momentov. V každom prípade ide o kultovú hororovú sériu, ktorá sa stala klasikou. Nájde sa len málo filmov, v ktorých by bolo použitých toľko litrov falošnej krvi – teda až na remake z roku 2013.

Trailer k filmu Evil Dead z roku 2013.

Jeho tvorcovia si dali záležať na tom, aby v istom zmysle zostali verní originálu, a preto do filmu zakomponovali niekoľko nenápadných odkazov na pôvodnú trilógiu – napríklad Ashov žltý Oldmobile Delta 88 Royale z roku 1973. Zároveň však posunuli snímku na novú úroveň a dodali jej extra vrstvu skutočne drsných scén, ktoré nejedného diváka prinútili opustiť kino. Tento rok by mal mať premiéru ďalší film série s názvom The Evil Dead Rise.

George A. Romero je považovaný za otca zombie subžánru. Prvý film s chodiacimi mŕtvolami s názvom Biely Zombie síce vyšiel už v roku 1932, popularitu tomuto žánru však priniesla až Noc živých mŕtvych z roku 1968.

Romero ňou rozbehol svoju vlastnú sériu na seba nenadväzujúcich snímok so zombie tematikou, ktorého súčasťou sú Noc živých mŕtvych (1968), Úsvit mŕtvych (1978), Deň mŕtvych (1985), Krajina mŕtvych (2005), Denník mŕtvych (2007) a Prežitie mŕtvych (2009). Práve Úsvit mŕtvych, ktorého dej sa odohráva v opustenom nákupnom stredisku, kam sa uchýlila skupina preživších skrývajúcich pred zombíkmi, si vyslúžil vlastný remake.

Trailer k filmu Úsvit mŕtvych z roku 2004.

V roku 2004 si jeho réžiu vzal na starosť debutujúci Zack Snyder, ktorý neskôr zožal úspech so snímkami 300, Muž z ocele či Sucker Punch. Po úspechu svojho debutu sa k zombie žánru opäť vrátil v roku 2021, keď mala premiéru jeho Armáda mŕtvych. Remake z roku 2004 vdýchol pôvodnej snímke nový život a na stránke Rotten Tomatoes získal hodnotenie 76 percent. Podarilo sa mu tiež vyhrať cenu Golden Trailer Awards za najlepší hororový trailer.

Výber kvalitných hororových remakeov napokon ukončíme Suspiriou. Pôvodná snímka, ktorá je súčasťou trilógie Tri matky, mala premiéru v roku 1977. Dario Argento, ktorý sa ujal réžie, sa inšpiroval esejou Thomasa De Quinceyho z roku 1845 s názvom Suspiria de Profundis (Vzdychy z hĺbky). Film vyniká predovšetkým odvážnym využitím farieb a na tú dobu nezvyčajným soundtrackom, ktorý dal dokopy sám režisér.

Trailer k filmu Suspiria z roku 2018.

V roku 2018 sa Luca Guadagnino rozhodol natočiť remake, do ktorého obsadil Tildu Swintonovú, Dakotu Johnsonovú, Miu Gothovú a Chloe Grace Moretzovú. Film obsahuje niekoľko šokujúcich dejových zvratov, rozoberá viacero tém týkajúcich sa ženstva, využíva tanec ako prostriedok šírenia strachu a navyše obsahuje psychedelický soundtrack od Thoma Yorka.

Z knihy na plátno

Osobitou kapitolou sú remaky filmov, ktoré boli natočené na motívy knihy. Dobrým príkladom sú Malé ženy. Román americkej spisovateľky Louisy Mayovej Alcottovej vyšiel prvýkrát v roku 1868 a rozprával príbeh štyroch dospievajúcich sestier, ktoré sa musia rozhodnúť, ako naložia so svojou budúcnosťou. V roku 1994 mal premiéru rovnomenný film, ktorý režírovala Gillian Armstrongová.

Získal tri nominácie na Oscara, pričom hlavné postavy sestier stvárnili Winona Ryderová, Trini Alvaradová, Kirsten Dunstová a Claire Danesová. V roku 2019 zavítal do kín remake režisérky Grety Gerwigovej, ktorá už v tom čase mala na konte úspešnú snímku Lady Bird, kde hlavnú postavu dospievajúcej Christine stvárnila Saoirse Ronanová. Tá si zahrala aj jednu zo sestier v Malých ženách.

Trailer k filmu Malé ženy z roku 2019.

Doplnili ju zvučné mená ako Emma Watsonová, Florence Pughová a Eliza Scanlenová, ale aj Meryl Streepová, Laura Dernová či Timothée Chalamet. Snímka si vyslúžila hodnotenie 95 percent na stránke Rotten Tomatoes a šesť nominácií na Oscara, pričom premenila jednu – za najlepší kostýmový dizajn. Americký filmový inštitút označil Malé ženy za jednu z top desiatich snímok roka.

Pravdepodobne najvýraznejším remakeom podľa knižnej predlohy sa za posledné roky stal Veľký Gatsby. Román Francisa Scotta Fitzgeralda z roku 1925, ktorý je súčasťou americkej literárnej klasiky, má hneď niekoľko filmových adaptácií. Prvá vznikla už rok po vydaní knihy. Išlo o nemý film, ktorý je dodnes stratený.

Trailer k filmu Veľký Gatsby z roku 2012.

Ďalší, ktorý režíroval Elliott Nugent, mal premiéru v roku 1949, a to napriek tomu, že bol dokončený už začiatkom 40. rokov. Cenzori totiž odmietali film zverejniť. V roku 1974 vznikol v poradí už tretí Veľký Gatsby, ktorý zaznamenal značný úspech. Réžiu si vzal na starosť Jack Clayton, ktorý sa špecializoval na filmové adaptácie kníh. Snímka má síce na stránke Rotten Tomatoes chabé hodnotenie 39 percent, odniesol si však dvoch Oscarov – za najlepší kostýmový dizajn a za najlepšiu pôvodnú hudbu.

Zatiaľ posledná adaptácia literárneho veľdiela vznikla v roku 2013. Režíroval ju Baz Luhrmann a v hlavných úlohách sa predstavili Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulliganová a Joel Edgerton. Snímka vyniká špecifickým leskom odrážajúcim život newyorských zbohatlíkov, vynikajúcim obsadením aj kvalitným soundtrackom. Podobne ako jeho predchodca, aj tento film si odniesol dvoch Oscarov – za najlepší kostýmový dizajn a za najlepší výrobný dizajn.

Slávny muzikál aj japonské monštrum

Muzikál West Side Story z roku 1961 je považovaný za jeden z najlepších muzikálov v histórii, ktorý bol na svoju dobu výrazne progresívny a zároveň bol jeho súčasťou originálny soundtrack od Leonarda Bernsteina a Stephena Sondheima. Preto väčšina ľudí váhavo prijala informáciu o chystanom remakeu, ktorý mal premiéru minulý rok. Kto by sa odvážil spracovať majstrovské dielo? Nikto iný, než sám Steven Spielberg. Ten si dal na výslednom produkte záležať, vďaka čomu vznikol naozaj unikátny film.

Trailer k filmu West Side Story z roku 2018.

Modernizoval, čo bolo treba, a zároveň snímke ponechal to, čo ju robilo jedinečnou. Navyše stavil na kvalitné herecké obsadenie, z ktorého najviac zažiarila predstaviteľka Anity Ariana DeBoseová. Tá si odniesla aj Oscara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. Rita Moreno, ktorá stvárnila Anitu v pôvodnom filme, sa v remakeu objavila ako majiteľka obchodu Valentina. Nový West Side Story má na stránke Rotten Tomatoes hodnotenie 91 percent, len o jedno percento menej, ako jeho predchodca.

Posledným filmom, ktorý spomenieme, je Godzilla. Prvýkrát sa toto japonské monštrum objavilo na plátne v roku 1954. Išlo o metaforu symbolizujúcu nukleárne zbrane a ich vplyv na ľudské životy. Po pôvodnom filme nasledovalo niekoľko pokračovaní a prerábok na americký spôsob. V roku 1998 mal premiéru remake, ktorého dej sa odohrával v Spojených štátoch amerických. Napriek hviezdnemu obsadeniu, ktoré tvorili napríklad Matthew Broderick či Jean Reno, išlo o sklamanie. Film získal dve Zlaté maliny a na stránke Rotten Tomatoes má hodnotenie 16 percent.

Trailer k filmu Godzilla z roku 2014.

Našťastie vznikol ďalší remake, ktorý zároveň odštartoval filmovú sériu o obrovských monštrách (v japončine sa im hovorí kaiju, pozn. red.). Snímka Godzilla z roku 2014 zostala verná pôvodnej japonskej predlohe a zároveň využila kvalitné vizuálne efekty. Na stránke Rotten Tomatoes má hodnotenie 76 percent a podarilo sa jej získať niekoľko ocenení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #remake