Recenzia filmu Vortex: Gaspar Noé uviedol svoje dosiaľ najprecítenejšie dielo

Vraj ide o jeho najlepší film. Aspoň tak vravia viacerí kritici o najnovšej snímke Gaspara Noého s názvom Vortex, ktorý mal u nás premiéru na filmovom festivale Cinematik. Film opisuje posledné dni života starnúcich manželov, napriek citlivej téme sa v ňom však nenachádza žiaden pátos.

19.09.2022 11:30
Vortex-1 Foto:
Vortex je film o starnutí, odchádzaní aj o pamäti.
debata

Starec s milenkou

Gaspar Noé je známy ako veľmi osobitý a nekonvenčný režisér. V roku 1998 debutoval snímkou Sám proti všetkým, nápadne sa ponášajúcou na Scorseseho Taxikára. Obecenstvo však začal dvíhať z kresiel až jeho ďalší film Zvrátený, ktorý sa okrem naturalistického zobrazenia násilia vyznačuje tiež spätným chodom deja. Z jeho ostatných diel rôznej kvality vyniká predovšetkým Climax, v ktorom sa spoľahol na improvizáciu tanečníkov a tanečníc, z ktorých len dve mali skúsenosť s herectvom.

Okrem toho však jeho tvorba viac-menej stagnovala, čo sa najviac prejavilo na snímke Lux AEterna. Napriek skvelému obsadeniu, ktorého súčasťou bola Charlotte Gainbourgová, Beátrice Dalleová, Karl Glusman či Abbe Leeová, sa tomuto pomerne krátkemu filmu nepodarilo dosiahnuť výšiny, na ktoré ašpiroval.

Francúzsky filmár však predsa len ukázal, že má ešte niekoľko tromfov v rukáve, a svojím najnovším počinom prekonal sám seba. Hlavnými postavami snímky Vortex sú Lui (Dario Argento) a Elle (Francoise Lebrunová). Sledujeme ich každodenný život, a to v tých najmenších, takmer zanedbateľných detailoch – ako vstávajú z postele, vykonávajú rannú hygienu či premýšľajú. Film využíva zdvojenú kameru, čo pre Noého nie je žiadna novinka. Vďaka tomu môžeme porovnávať, ako odlišne vyzerajú ich dni.

Elle sa výrazne zhoršilo mentálne ochorenie, zrejme demencia, pre ktorú často nespoznáva okolie ani vlastnú rodinu. Lui je, naopak, plný energie a okrem písania novej knihy a zapájania sa do intelektuálneho života stíha sa ešte venovať aj milenke. Zaujímavým špecifikom snímky je obsadenie tejto postavy – stvárňuje ho totiž legendárny hororový režisér Dario Argento, ktorý sa len málokedy ocitne v úlohe herca.

V jednoduchosti je krása

Okrem psychického a fyzického zdravia, každodennej monotónnosti a vyhasnutého vzťahu dvoch seniorov sa snímka zaoberá aj ich synom. Ten má sám so sebou dosť starostí, no zároveň sa zaujíma aj o svojich rodičov, ktorí očividne chradnú. Na jednej strane vidíme záblesky toho, ako asi mohol vyzerať ich život pred desiatkami rokov, na druhej stojí realita dneška a toho, ako sa vzájomne odcudzili. V tomto smere Vortex nič nepredstiera. V rodine nie je citeľná obetujúca sa láska, ale skôr súdržnosť, ktorej zdrojom je dlhé spolužitie a sila zvyku.

vortex Čítajte viac Cinematik má v rukáve Vortex Gaspara Noého a ďalšie festivalové chuťovky

Oproti Noého predchádzajúcim dielam je Vortex veľmi citlivo spracovaný, má pomalý nábeh a nesnaží sa zbytočne provokovať. Je autentický a nedá sa mu vyčítať, že by sa snažil diváka nasilu donútiť k slzám.

Z filmu plynie úprimná emócia, ktorá v človeku zarezonuje a donúti ho zamyslieť sa nad vlastným životom a jeho nevyspytateľnosťou. Noé ukazuje, že nič nie je isté a že človek má len veľmi malú kontrolu nad svojím osudom. Chorobu, krehkosť ľudského bytia a smrť ukazuje v surových farbách, našťastie sa však vyhol snahe šokovať diváka za každú cenu.

Gaspar Noé svojím najnovším filmom dokázal, že je schopný režisér, ktorý sa nemusí vždy spoliehať len na násilie, sex a blikajúce psychedelické svetielka. Vortex je tak príkladom toho, že v jednoduchosti je krása. Režisér by sa tohto hesla mal držať aj do budúcnosti.

HODNOTENIE PRAVDY: 5/5
Vortex / Francúzsko, Belgicko, Monako 2021 / réžia: Gaspar Noé
hrajú: Dario Argento, Francoise Lebrunová, Alex Lutz, Kylian Dheret, Kamel Benchemekh a Corinne Bruandová.
 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gaspar Noé