Kráľ hororu Stephen King oslávi 75. narodeniny

Jeho vplyv na hororovú literatúru je nedoceniteľný, preto nečudo, že sa mu hovorí Kráľ hororu. Na motívy jeho kníh vzniklo veľké množstvo filmových klasík ako Vykúpenie z väznice Shawshank, Zelená míľa či Carrie. Americký spisovateľ Stephen King sa v stredu dožíva 75 rokov.

20.09.2022 06:00
Stephen King Foto: ,
„Monštrá sú skutočné, rovnako ako duchovia. Žijú v nás. A, žiaľ, niekedy vyhrajú,“ tvrdí Stephen King.
debata

Inšpiroval ho Lovecraft

Stephen Edwin King sa narodil 21. septembra 1947 v Portlande nachádzajúcom sa v americkom štáte Maine. Navštevoval gymnázium v Durhame a neskôr zmaturoval na strednej škole Lisbon Falls. Už v čase dospievania sa aktívne zaujímal o horor – pravidelne čítal hororové komiksy EC, ktoré ho neskôr inšpirovali k napísaniu scenára k filmu Creepshow. Na strednej škole začal písať a svoje diela publikoval v časopise svojho brata s názvom Dave's Rag. Neskôr začal svoje poviedky predávať spolužiakom. Keď na to prišli učitelia, musel im King vrátiť peniaze.

V roku 1965 vydal svoju prvú poviedku s názvom I Was a Teenage Grave Robber (Bol som tínedžerský vykrádač hrobov). Už z názvu je jasné, že nešlo o žiadnu romantiku – kde sa však vzala Kingova posadnutosť hororom? Niektorí sú presvedčení, že ide o následok tragédie, ktorej bol autor svedkom ešte ako dieťa. Videl, ako jeho kamaráta zrazil vlak. Sám King však toto poprel a ako svoju primárnu inšpiráciu uviedol zbierku poviedok H. P. Lovecrafta s názvom The Lurker in the Shadows, ktorá patrila jeho otcovi. „Keď som prečítal túto knihu, vedel som, že som našiel domov,“ vysvetlil.

It To Čítajte viac Videl som ho, je skvelý, tvrdí Stephen King o horore To

V roku 1966 začal študovať na University of Maine. Počas štúdia pravidelne písal stĺpček do študentských novín The Maine Campus, okrem toho bol členom študentského senátu. O rok neskôr predal svoju prvú profesionálnu poviedku The Glass Floor (Sklenená podlaha) pre magazín Startling Mystery Stories. V roku 1970 získal bakalársky diplom z angličtiny a bol kvalifikovaný na to, aby učil na strednej škole. Vojenská komisia, ktorá ho podrobila vyšetreniu hneď po skončení štúdia, mu zistila vysoký krvný tlak, obmedzené videnie, ploché nohy a prepichnuté ušné bubienky. Na základe toho nemohol narukovať.

Niekoľko mesiacov po promócii sa Stephen King oženil s Tabithou Spruceovou, s ktorou sa zoznámil v univerzitnej knižnici, kde obaja pracovali. „Vzal som si ju kvôli rybe, ktorú mi upiekla,“ povedal v rozhovore pre magazín Bon Appétit v roku 2013. King mal problém nájsť si zamestnanie ako učiteľ, novomanželia preto žili skromne. Našťastie mali niečo našetrené z predchádzajúcich zamestnaní a zo študentskej pôžičky, Kingovi sa navyše občas podarilo predať poviedku do nejakého časopisu.

Stephen King opúšťa súd vo Washingtone.
„Monštrá sú skutočné, rovnako ako duchovia....
+2Spisovateľ Stephen King.

Na jeseň roku 1971 si napokon našiel prácu ako učiteľ angličtiny na Hampden Academy v Maine. O tri roky neskôr vydal svoj prvý román s názvom Carrie. Ide o jedno z jeho najznámejších diel, ktoré bolo dvakrát sfilmované – prvýkrát v roku 1976, následne v roku 2013. Pôvodná snímka si vyslúžila dve nominácie na Oscara a je považovaná za jeden z najlepších hororov vôbec. Remake z roku 2013 sa až tak nedarilo a viacerí kritici ho nazvali zbytočným.

Problém so závislosťou

Nasledoval román, ktorý sa pôvodne volal Druhý príchod, no dnes ho poznáme ako Salem's Lot. Keď sa Kingovci neskôr presťahovali do mesta Boulder v štáte Colorado, tamojšie prostredie inšpirovalo Stephena Kinga natoľko, že napísal Osvietenie. Rodina tam bývala len necelý rok, no autorovi to bohato stačilo. V roku 1975 sa opäť vrátili do Maine, kde King napísal romány Svedectvo a Mŕtva zóna.

V roku 1982 mu vyšli tituly Telo a Rita Hayworthová a Vykúpenie z väznice Shawshank. Viac ako knihy sa však preslávili ich filmové adaptácie. Na základe novely Telo bol v roku 1986 natočený film Stoj pri mne, ktorý si vyslúžil jednu nomináciu na Oscara a dve nominácie na Zlatý glóbus. Vykúpenie z väznice Shawshank, ktoré malo premiéru v roku 1994, získalo sedem nominácií na Oscara a zároveň ho Kongresová knižnica vybrala na uchovanie v Národnom filmovom registri.

Stephen King Čítajte viac Majster tichej hrôzy Stephen King oslávil 70 rokov

V období 70. a 80. rokov mal King vážne problémy so závislosťou od alkoholu a omamných látok. Vo svojej autobiografii s názvom O písaní z roku 2000 dokonca uviedol, že si takmer nespomína na to, ako napísal knihu Cujo. Na konci 80. rokov sa mu však závislosti podarilo zbaviť.

Medzi ďalšie Kingove známe diela, ktoré boli sfilmované, patrí napríklad Misery nechce zomrieť, Podpaľačka, Cyntoryn zvieratiek, To, Geraldova hra, Zelená míľa, Temná veža či Doktor Spánok. Stephen King je autorom vyše 200 poviedok a 64 románov.

Okrem beletrie sa King venoval aj písaniu scenárov. Príkladom sú filmy ako Creepshow, Mačacie oko či Dobré manželstvo. Ako režisér debutoval v roku 1986 snímkou Vzbura strojov, no odvtedy si už do režisérskeho kresla nesadol. King si vyskúšal aj rolu herca, a to vo viacerých filmoch a seriáloch. Vidieť ste ho mohli napríklad vo Frasierovi či vo Faktoch X, objavil sa však aj v malých rolách filmov, ktoré boli natočené na motívy jeho kníh.

Stephen King Čítajte viac Lekcia písania priamo od Stephena Kinga

V roku 2018 vznikol seriál s názvom Castle Rock, v ktorom sa spájal celý vesmír Kingovej tvorby – nachádzala sa v ňom väznica Shawshank, Salem's Lot či Annie Wilkesová. Seriál bol po dvoch odvysielaných sériách zrušený.

Stephen King je otcom troch detí a starým otcom štyroch vnúčat. So svojou manželkou, ktorá je tiež spisovateľka, pravidelne poskytujú štipendiá študentom stredných škôl. Spoločne vlastnia niekoľko regionálnych rozhlasových staníc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #spisovateľ #Stephen King #horor