Letné kiná nesužuje iba počasie

Letné kiná v uplynulých rokoch najviac trápilo počasie, ktoré ovplyvňovalo ich návštevnosť. Tento "prirodzený nepriateľ" sa však v súčasnosti dostáva do úzadia a problémom číslo jeden je digitalizácia. Distribúcia a premietanie filmov totiž prechádza na úplne nový systém a ak si kiná nezadovážia drahú technológiu, nebudú môcť uvádzať novinky. Projekcie pod holým nebom (a nielen tie) sú ohrozenejšie ako kedykoľvek predtým.

31.07.2012 09:00
37 kinematograf 4x Foto:
Na Tyršovom nábreží v Bratislave si diváci môžu pozrieť film v letnom kine Bažant kinematografu.
debata

S prenosným projektorom
Toto leto podľa informácií Združenia prevádzkovateľov a pracovníkov kín funguje na Slovensku sedemnásť letných kín. Neznamená to však, že by bola väčšina z nich zdigitalizovaná. Naopak. Technológiou, ktorá umožňuje premietať filmy z nových nosičov, teda nie z klasických 35 mm kópií, disponujú iba dve – v Pezinku a v Senci. „Pristúpili sme na riešenie prenosným projektorom. Tri letné mesiace budeme digitálne premietať v amfiteátri a zostávajúcich deväť mesiacov v kine Mier,“ povedala pre Pravdu Alžbeta Ležáková – vedúca seneckého kina.

Digitalizáciu v Senci síce podporil Audiovizuálny fond, ale výrazne do nej zainvestovalo aj samotné mesto. Na tamojšiu návštevnosť pritom pozitívne vplýva turizmus a Ležáková je s diváckym záujmom o projekcie spokojná. Amfiteáter, ktorý je rekonštruovaný, má vraj počas jednej sezóny návštevnosť až 10-tisíc divákov. A hoci sa vonku konajú iba 2D projekcie, tí, ktorí chcú vidieť snímku v 3D verzii, si ju budú môcť pozrieť v uzavretom kine Mier.

Výhodou seneckého a pezinského letného kina je, že svoj program môžu aj naďalej skladať z filmových noviniek. Pre ostatné zariadenia tohto druhu je to už problém. Keďže nie sú digitalizované, musia uvádzať staršie tituly, alebo využiť posledné 35 mm kópie z aktuálnejšej ponuky. Ako dlho sa však dá takýto model udržať a ako sa absencia filmových noviniek prejaví na ochote ľudí navštevovať letné kino?

Michal Vanko z martinského Amfika pozoruje, že o staršie snímky majú diváci menší záujem. Aj preto chce so zástupcami mesta rokovať o digitalizácii a reakcie samotných Martinčanov ho utvrdili v tom, že obyvateľom na osude zabehnutého Amfika záleží. „Digitalizácia je určite veľkým ohrozením letných kín na Slovensku. Najmä tých, ktoré nemajú možnosť presťahovať digitálny projektor na zimný režim do kina. Predpokladám, že v menších mestách to bude likvidačné,“ povedal Michal Vanko.

Aj v centre Bratislavy
Napriek nepriaznivej situácii sa však objavujú aj nové pokusy o prevádzkovanie letného kina. Platí to i pre Bratislavu, kde sa tento rok rozbehli projekcie v amfiteátri Slovenskej národnej galérie. Premieta počas utorkov a sobôt a najbližší utorok uvedie rumunsko-poľský film Crulic – Cesta na onen svet. Každú stredu a sobotu zase funguje letné kino v areáli prírodného kúpaliska na bratislavskej Kuchajde.

V hlavnom meste je možností ešte o niečo viac, vrátane projekcií Bažant kinematografu na Tyršovom nábreží. So skromnejšou ponukou filmov sa premietanie pod holým nebom snažia oživiť aj v ďalších mestách, ako napríklad v Košiciach či Nitre, ale neraz je to putovný kinematograf, ktorý supluje letné kiná. V súčasnosti sa dva premietajúce autobusy nachádzajú v Martine a Bardejove, odtiaľ sa budú presúvať do Humenného (1. – 4. augusta) a Prievidze (3. – 6. augusta). Svoju cestu po Slovensku ukončia až v prvých septembrových dňoch.

debata chyba