Karel Roden ako Indián. Vica Kerekes ako sexi potvora. V novej komédii žiaria známi herci

Aj úspešnému biznismenovi môže zamiešať karty "vyššia moc". V tomto prípade sa do sebeckého podnikateľa Ondřeja vtelí duch indiánskeho náčelníka a prevráti jeho život naruby. Ondřejovej firme sa neobyčajne darí, no manželstvo sa mu rozpadá pod rukami, s dcérou si nerozumie a mamu bol naposledy navštíviť ešte "za Mečiara". A odrazu je v jeho hlave Indián a namiesto rátania peňazí ho chce naučiť objímať stromy! Náčelník Biely jeleň svoje požiadavky na človeka dnešnej doby stupňuje a Ondřejovo správanie je vo firme čoraz podozrivejšie.

21.09.2022 06:00
1 plagat Indian Foto:
Plagát k filmu Indián.
debata
Karel Roden ako Indián

Pozrite si fotky z novej komédie.

Fotogaléria
Plagát k filmu Indián.
Karel Roden ako zmätený Indián namiesto rátania...
+5Filmovačka novej komédie Indián.

Biely jeleň nesklame

„Tento film nie je typická komédia. Je to príjemný film, ktorý má určitú nadstavbu a tá je pre mňa veľmi dôležitá. Má poslanie, ktoré má film mať. A je jedno, či som sa stal biznismenom, alebo Indiánom," povedal na premiére hlavný predstaviteľ Karel Roden.

Keď si predstavíte iba základný námet – ako sa duch práve zomrelého indiánskeho náčelníka prevtelí do neústupného biznismena, ktorý práve prelieta v súkromnom lietadle nad indiánskym územím, veľa si od filmu zrejme sľubovať nebudete. Duch Bieleho jeleňa stúpa ako dym do večných lovísk a cestou narazí na lietadlo… Karel Roden je vynikajúci herec, ktorý vie rovnako presvedčivo stvárniť diplomata aj železničiara, bohéma aj životom zlomeného muža. No nie všetky jeho filmy sú vynikajúce. Indián však nesklame – je to príjemný oddychový film s nenásilnou dávkou humoru a s nadhľadom.

Indián, trailer

Karlovi Rodenovi sedia najmä dramatické postavy a keď v Ondřejovi začnú zápasiť protichodné povahy a hodnoty, pre herca je vnútorný boj príležitosť k prerodu. Nová česko-slovensko-poľská komédia je navyše plná ďalších výborných hercov. Vica Kerekes získala úlohu nebezpečnej sexi potvory Jany, Juraj Kemka ako firemný prostáčik Štefan v závere deja prekvapí a prerodom prejde okrem hlavného hrdinu aj jeho priateľ a kolega Ludvík (Martin Myšička).

Vo filme účinkujú aj ďalší slovenskí herci – deväťdesiatročná Eva Landlová hrá Ondřejovu matku, Vlado Černý jeho brata a Lukáš Latinák synovca. Ako čoskoro vysvitne, tvoria jednu česko-slovenskú rodinu, do ktorej sa primiešal jeden Indián… Vynikajúca poľská herečka Marta Żmuda Trzebiatowska sa predstaví ako Ondřejova manželka a legendárny Daniel Olbrychski ako náčelník Biely jeleň.

Video
Juraj Kemka o filme Indián aj o novej divadelnej sezóne
Juraj Kemka film Indián Čítajte aj Juraj Kemka v komédii Indián na koni nejazdí, ale zato prekvapí

Zakopte mobily!

Biely jeleň sa v Ondřejovej hlave háda s biznismenom či skôr naopak. Náčelník by mu ako skúsený starý muž mohol byť otcom, dáva mu dobré rady a občas mu musí vysvetľovať základné veci ako dieťaťu. Že staré stromy sa peniazmi nahradiť nedajú, že správny bojovník si svoje šípy pripraví sám, že láska je energia, ktorá hýbe svetom a môžeš ju po sebe zanechať aj po smrti. Ondřej má zas svoju pravdu a z kolízie dvoch celkom odlišných svetov vznikajú rôzne komické situácie. Obchodné rokovanie v presklenej kancelárii naboso, firemný večierok v kostýmoch či nahrávanie videoklipu punkovej kapely, pri ktorom sa Roden odviaže v indiánskom tanci.

Náčelník sa celkom prirodzene stretáva s riaditeľom, šaman s terapeutom, dokonca aj Indiáni s pankáčmi – len manželka zostáva manželkou, dcéra dcérou a matka matkou. A keď sa dozviete niečo dôležité o svojej rodine, zmení to váš pohľad na seba samých a na život. Ale to by sme už prezrádzali rodinné tajomstvá.

Video
Eva Landlová má 90 rokov, vo filme liezla na strom

"Chceli sme, aby divák odišiel z kina s dobrým pocitom, ale aj s ponaučením, aby si niečo z toho filmu vzal. Verím, že diváci prídu do kina a pozrú si trošku inú, hodnotovo situačnú komédiu,“ vyznal sa producent a spoluautor scenára Patrizio Gente.

Podľa režiséra Tomáša Svobodu je Indián filmom o dospelosti. „O tom, že pre človeka by nemalo byť nikdy nič cudzie. Žiadna nespravodlivosť, žiadna vojna, žiadna ekologická katastrofa by vám nemala byť ľahostajná. V okamihu, keď vám to nebude jedno, tak ste sa stali dospelým človekom. A to vás naučí Indián v našom filme,“ hovorí.

debata chyba