Avatar sa vracia na veľké plátno, v decembri príde aj pokračovanie

Už je to trinásť rokov, čo mal premiéru Avatar - najlepšie zarábajúci film v histórii svetovej kinematografie. Režisér James Cameron ním prekonal sám seba - predtým tento rekord držal jeho Titanic z roku 1997. Diváci môžu znovu zažiť veľkolepú a očarujúcu atmosféru planéty Pandory - 23. septembra totiž dorazí do kín remasterovaná verzia Avatara v rozlíšení 4K. Dostupná bude v 2D aj 3D formáte.

21.09.2022 14:30
Avatar Foto:
Očakávané pokračovanie sci-fi snímky Avatar (2009) príde do kín v decembri. Zatiaľ si diváci pripomenú Avatara v remastrovanej verzii.
debata (1)
Avatar sa dočká pokračovania

Pozrite si snímky z prvého aj druhého Avatara.

Fotogaléria
Avatar patrí k vlajkovým lodiam štúdií 20th...
Na očakávané pokračovanie sci-fi snímky Avatar...
+11Prvé pokračovanie snímky Avatar príde do kín...

Hlavným protagonistom snímky je Jake Sully (Sam Worthington), bývalý námorník, ktorý je pripútaný na invalidný vozík. Na planéte Pandora ťaží podnikové konzorcium vzácny minerál, ktorý je kľúčom k vyriešeniu energetickej krízy na Zemi. Atmosféra planéty je však toxická – preto vytvorili vedci program Avatar. Jeho prostredníctvom majú ľudskí užívatelia spojené vedomie s diaľkovo ovládaným biologickým telom, ktoré je upraveným hybridom ľudskej a domorodej DNA.

Avatar: Cesta vody, trailer

Vo forme avatara tak môže Jake opäť chodiť. Jeho úlohou je infiltrovať sa medzi príslušníkov domorodých Na’vi, ktorí ľuďom bránia v ťažbe vzácnej rudy. Jeho plány sa však zmenia po tom, čo mu život zachráni miestna žena Neytiri (Zoe Saldana). Následne začne Jake vnímať obyvateľov Pandory v inom svetle a čoskoro medzi nimi zaujme svoje miesto. Tieto udalosti napokon vyvrcholia v konflikte civilizácií a monumentálnej bitke, ktorá rozhodne o osude planéty.

Režisér Avatara James Cameron Čítajte viac Pokračovania Avatara budú veľkolepé, tvrdí Cameron

"Chcel som vytvoriť známy typ dobrodružstva v neznámom prostredí zasadením klasického príbehu o nováčikovi v cudzej krajine a kultúre na cudzej planéte. Sníval som o vytvorení filmu, ako je tento, odohrávajúci sa v inom svete veľkého nebezpečenstva a krásy, už od detstva som čítal sci-fi a komiksy pri nákladnom aute a sedel som na hodine matematiky a kreslil som si rôzne stvorenia a mimozemšťanov za podopretou učebnicou. S Avatarom som konečne dostal svoju šancu,“ vysvetľuje scenárista a režisér James Cameron.

Pôvodná podoba Avatara Sigourney Weaverovej v... Foto: 20th Century Studios
Sigourney Weaver, Avatar Pôvodná podoba Avatara Sigourney Weaverovej v kinohite Jamesa Camerona z roku 2009.

Jeho snímka napokon prekonala všetky očakávania. Podarilo sa jej zarobiť vyše 2,8 miliardy dolárov a okrem bežných divákov ohromila aj kritiku. Avatar získal deväť nominácií na Oscara, z ktorých premenil tri – za najlepšiu kinematografiu, najlepšie vizuálne efekty a najlepší produkčný dizajn.

Pokračovanie Avatar: Cesta vody príde do kín v... Foto: 20th Century
avatar 2, james-cameron Pokračovanie Avatar: Cesta vody príde do kín v decembri.

V súčasnosti sa pripravuje jeho pokračovanie s názvom Avatar: Cesta vody, ktorý bude mať premiéru 16. decembra. Dej sa odohráva niekoľko rokov po udalostiach prvého filmu a sleduje osud Jakea Sullyho, ktorý sa pokúša udržať svoju rodinu v bezpečí za každú cenu. Tvorcovia majú v pláne natočiť ešte tri ďalšie pokračovania.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Avatar #James Cameron